POZIVNICA Drugi Nacionalni sajam pršuta Sinj 2007.

Čiji će pršut biti najbolji?

vrt_prsut_tx.jpg
import
18.04.2007.
u 14:42

Uspjeh prošlogodišnjega prvoga Nacionalnog sajma pršuta Poduzetnički je centar Sinj ponukao da i ove godine, 20. i 21. travnja na drugome specijaliziranom sajmu pršuta i suhomesnatih proizvoda okupi sve relevantne čimbenike pršutarske industrije.

Cilje je toga,  prema riječima Ane Barač iz Poduzetničkoga centra, očuvanje gastronomskog naslijeđa te unapređivanje konkurentnosti izvornih hrvatskih proizvoda. Potvrdu je našao u okupljanju brojnih zainteresiranih te u osnivanju Udruge Dalmatinski pršut radi uspostavljanja standardizacije proizvodnje, zaštite dalmatinskoga pršuta te dobivanja oznake kvalitete.

Pod pokroviteljstvom Vlade RH, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva te Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, sinjski će se sajam održati u hotelu Alkar. Otvara se u petak 20. travnja u 10 sati, a pršut se ocjenjuje dan ranije, u četvrtak 19. travnja.

Na sajmu se očekuje 39 izlagača, vodećih proizvođača različitih tipova pršuta, primjerice Tommy iz Splita, Mijukićprom iz Runovića, Pršutana iz Posedarja, Dalmatino iz Zemunika Donjeg iz Zadra, Vajda Pršutana Mirlović Zagora, Mataš iz Jasenica kraj Obrovca, Badanj Commerce iz Brštanova,  Dalmesso iz Klisa, M. I. Braća Pivac iz Vrgorca, Pršut  Voštane iz Trilja i Solina, Pršutana Pitip iz Savudrije, Pršutana Ivić iz Drinovaca kraj Drniša, PPK Karlovačka mesna industrija iz Karlovca, Gavrilović iz Petrinje i drugi, mnogo brojniji nego prošle godine, a posebno će ocjenjivačko povjerenstvo ocjenjivati pršute 27 izlagača.

Drugog dana sajma predstavit će se udruge proizvođača pršuta Dalmatinski pršut,  Drniški pršut i Istarski pršut. Bit će organizirane prezentacije i predavanja o specijaliziranim temama iz pršutarske industrije. 

Okrugli  će stol  biti o ulozi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva u zaštiti hrvatskih autohtonih prehrambenih proizvoda, a govorit će Anica Labrović, dr. vet. med. o  svinjskoj kugi, Karmen Sinković, dipl. ing., o programu marketinške pripreme poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, Marija Pišonić, dipl. ing., o zaštiti autohtonih prehrambenih proizvoda i Ana Bilandžija, dipl. ing., o provedbi kontrole proizvodnje prehrambenih proizvoda s oznakom izvornosti i oznakom zemljopisnoga podrijetla.

Organizatori se nadaju kako će njihov sajam pomoći ostvarenju višestrukih ciljeva  od unapređivanja pršutarske proizvodnje aktivnijim angažiranjem sadašnjih i animiranjem novih   proizvođača kako bi se uspostavila organizirana proizvodnja sirovina i tradicionalnih proizvoda, do stvaranja preduvjeta za poticanje stanovnika u okretanju prema autohtonim djelatnostima koje su dio njihova prirodnog i kulturnog naslijeđa što ga valja njegovati i očuvati.

Želite prijaviti greške?