Uspjeh prošlogodišnjega prvoga Nacionalnog sajma pršuta Poduzetnički je
centar Sinj ponukao da i ove godine, 20. i 21. travnja na drugome
specijaliziranom sajmu pršuta i suhomesnatih proizvoda okupi sve
relevantne čimbenike pršutarske industrije.
Cilje je toga, prema riječima Ane Barač iz Poduzetničkoga centra,
očuvanje gastronomskog naslijeđa te unapređivanje konkurentnosti
izvornih hrvatskih proizvoda. Potvrdu je našao u okupljanju brojnih
zainteresiranih te u osnivanju Udruge Dalmatinski pršut radi
uspostavljanja standardizacije proizvodnje, zaštite dalmatinskoga
pršuta te dobivanja oznake kvalitete.
Pod pokroviteljstvom Vlade RH, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i
vodnoga gospodarstva te Ministarstva gospodarstva, rada i
poduzetništva, sinjski će se sajam održati u hotelu Alkar. Otvara se u
petak 20. travnja u 10 sati, a pršut se ocjenjuje dan ranije, u
četvrtak 19. travnja.
Na sajmu se očekuje 39 izlagača, vodećih proizvođača različitih tipova
pršuta, primjerice Tommy iz Splita, Mijukićprom iz Runovića, Pršutana
iz Posedarja, Dalmatino iz Zemunika Donjeg iz Zadra, Vajda Pršutana
Mirlović Zagora, Mataš iz Jasenica kraj Obrovca, Badanj Commerce iz
Brštanova, Dalmesso iz Klisa, M. I. Braća Pivac iz Vrgorca,
Pršut Voštane iz Trilja i Solina, Pršutana Pitip iz Savudrije,
Pršutana Ivić iz Drinovaca kraj Drniša, PPK Karlovačka mesna industrija
iz Karlovca, Gavrilović iz Petrinje i drugi, mnogo brojniji nego prošle
godine, a posebno će ocjenjivačko povjerenstvo ocjenjivati pršute 27
izlagača.
Drugog dana sajma predstavit će se udruge proizvođača pršuta
Dalmatinski pršut, Drniški pršut i Istarski pršut. Bit će
organizirane prezentacije i predavanja o specijaliziranim temama iz
pršutarske industrije.
Okrugli će stol biti o ulozi Ministarstva poljoprivrede,
šumarstva i vodnoga gospodarstva u zaštiti hrvatskih autohtonih
prehrambenih proizvoda, a govorit će Anica Labrović, dr. vet. med.
o svinjskoj kugi, Karmen Sinković, dipl. ing., o programu
marketinške pripreme poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, Marija
Pišonić, dipl. ing., o zaštiti autohtonih prehrambenih proizvoda i Ana
Bilandžija, dipl. ing., o provedbi kontrole proizvodnje prehrambenih
proizvoda s oznakom izvornosti i oznakom zemljopisnoga podrijetla.
Organizatori se nadaju kako će njihov sajam pomoći ostvarenju
višestrukih ciljeva od unapređivanja pršutarske proizvodnje
aktivnijim angažiranjem sadašnjih i animiranjem novih
proizvođača kako bi se uspostavila organizirana proizvodnja sirovina i
tradicionalnih proizvoda, do stvaranja preduvjeta za poticanje
stanovnika u okretanju prema autohtonim djelatnostima koje su dio
njihova prirodnog i kulturnog naslijeđa što ga valja njegovati i
očuvati.
POZIVNICA Drugi Nacionalni sajam pršuta Sinj 2007.