BIVŠA ŠEFICA

Degradacija suca Mittermayera: 'Taj posao nije manje vrijedan od drugih'

Oliver Mittermayer
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/3
14.02.2014.
u 14:45

Sutkinja tvrdi da je zbog rješenja HZMO-a Mittermayeru dala da radi posao istražnih radnji

– Nisam imala nikakvu namjeru diskriminirati suca Mittermayera – svjedočila je bivša predsjednica zagrebačkog Županijskog suda, Mirjana Rigljan u Palači pravde u parnici u kojoj je sudac Oliver Mittermayer državu tužio zbog diskriminacije koju je, smatra, trpio na zagrebačkom Županijskom sudu godinu i tri mjeseca, te traži 100.000 kuna odštete.

U tužbi tvrdi da je 10. svibnja 2010. primio godišnji raspored poslova sudaca, sudskih savjetnika te je odlukom tadašnje predsjednice suda Mirjane Rigljan određeno da kao sudac obavlja poslove istražnih radnji, koje u praksi obavljaju sudski savjetnici.

Problemi s vidom

Diskriminacija je prestala 1. rujna 2011. otkad kao sudac istrage radi sve poslove prema ZKP-u. Sutkinja Rigljan je svjedočila da je godišnjim rasporedom poslova 2010. suca Mittermayera premjestila na posao suca u istražnom odjelu zbog rješenja HZMO-a, kojim je kod njega zbog problema s vidom utvrđena profesionalna nesposobnost.

Sjećate li 
se da ste tada mojim odvjetnicima rekli da neki traže da me se umirovi

Oliver Mittermayer, sudac istrage

– Kako se na sudu nikad prije nismo s time susreli, uputila sam pitanje HZMO-u i odgovorili su mi da kad netko ima profesionalnu nesposobnost za rad i ostvari pravo na mirovinu, ne znači da mu prestaje radni odnos. Smanjena radna sposobnost znači da mu se treba osigurati najsličnije radno mjesto dotadašnjem. Odlučila sam da ga se premjesti na poslove suca koji obavlja istražne radnje. Taj posao nije ništa manje vrijedan od poslova koje rade drugi suci, ali je manje zahtjevan. Istražne radnje obavljaju sudski savjetnici, ali i suci – svjedočila je Rigljan.

Na pitanje Mittermayerova odvjetnika Saše Pavličića Bekića je li njezina odluka da on bude sudac u istražnom odjelu, a ne istražni sudac imala uporište u ZKP-u, odgovorila je:

– To je čisto formaliziranje, ostala su mu sva prava, beneficirani staž, plaća, samo nije pisalo da je istražni sudac. Mittermayer je uložio prigovor na moj raspored, ali je predsjednik Vrhovnog suda taj prigovor odbio. Nisam imala namjeru diskriminirati ga.

Opet je sudac istrage

Na pitanje odvjetnika zašto je v. d. predsjednika Ivan Turdudić 2011. promijenio tu odluku te Mittermayera vratio na poslove istražnog suca ako je odluka bila zakonita, Rigljan je kazala:

– To trebate pitati g. Turudića.

– Sjećate li se da ste odvjetnicima koje sam angažirao, Anti Maduniću i Mati Matiću, rekli da ćete mi pomoći iako vam ja nisam prijatelj, da neki ljudi traže da me se umirovi, te da ću neko vrijeme raditi istražne radnje, a poslije će se to promijeniti?, pitao je Mittermayer Rigljan, koja je rekla da se toga ne sjeća.

Svjedočio je i predsjednik odjela sudaca istrage Krešimir Devčić. Devčić je kazao da je Mittermayer kao sudac istrage od 2011. ažuran u svom poslu i da nema razlike u ažurnosti između njega i drugih sudaca.

Komentara 2

Avatar tajar
tajar
18:05 14.02.2014.

Očito, da sudkinja Rigljan smatra da za "istražne radenje" nije bitan vid!

ZD
zdepar
16:31 14.02.2014.

kada bi se uklanjali svi suci koji imaju problema s vidom, ostali bi samo oni sdp-ovi jer oni su dalekovidni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije