Diskriminacija

Sucu koji tuži RH odbili zahtjev da snimaju svjedoke

Oliver Mittermayer
Foto: Marko Prpić/VLM
10.01.2014.
u 07:32

Tužio je državu jer je, tvrdi, godinu i tri mjeseca radio poslove sudskog savjetnika

Sucu zagrebačkog Županijskog suda Oliveru Mittermayeru, koji je tužio državu zbog diskriminacije, odbijen je prijedlog da se tonski snimaju rasprave u zagrebačkoj Palači pravde u kojoj on vodi spor. Iako je Zakonom o izmjenama Zakona o parničnom postupku iz 2011. ministar pravosuđa trebao donijeti odluku o ispunjavanju uvjeta za korištenje tonskog snimanja ročišta, kad se za to ispune uvjeti na sudovima, ministar pravosuđa nije još donio takvu odluku. Kako nema uvjeta za snimanje, sudac Damir Čotić odbio je prijedlog kolege Mittermayera da se snima njegovo saslušanje i svjedočenje drugih kolega sudaca.

Traži 100.000 kuna

Inače, Mittermayer je tonsko snimanje tražio obrazloživši da mu je bitno da iskazi budu točno interpretirani. Podsjetimo, državu je tužio zbog diskriminacije koju je, smatra, trpio na zagrebačkom Županijskom sudu godinu i tri mjeseca, te traži 100.000 kuna odštete. Kako navodi u tužbi, on je 10. svibnja 2010. primio godišnji raspored poslova sudaca, sudskih savjetnika te je odlukom tadašnje predsjednice suda Mirjane Rigljan određeno da kao sudac obavlja poslove istražnih radnji, koje u praksi obavljaju sudski savjetnici.

Napisao je i da se djelomična invalidnost zbog njegova slabijeg vida nije mogla uzeti kao “alibi” jer je 2007. i 2008. zaduživan s najvećim brojem predmeta i imao je 100-postotnu normu, a faktično je i tada kod njega postojala invalidnost. Drži da je u njegovu slučaju riječ o diskriminaciji, uznemiravanju i segregaciji. U 2011. diskriminacija je ublažena, a prestala je 1. rujna 2011. otkad, navodi, kao sudac istrage radi sve poslove prema ZKP-u i donosi rješenja o određivanju pritvora. Početkom siječnja on je bio sudac koji je Josipu Perkoviću odredio istražni zatvor, no izvanraspravno vijeće suda njegovu je odluku ukinulo.

Imala drugu raspravu

Iako su jučer u zagrebačkoj Palači pravde trebali svjedočiti suci Mirjana Rigljan i Krešimir Devčić, oboje su se ispričali. Dok se Devčić ispričao da je na godišnjem odmoru i izvan Zagreba, Rigljan je navela da je poslovno spriječena jer da je baš u vrijeme parnice članica vijeća na raspravi u Županijskom sudu. Na to je Mittermayer kazao da to nije razlog zbog kojeg nije mogla doći svjedočiti.

>>Sudac tuži RH: 'Diskriminirali su me. Radio sam poslove savjetnika'

Komentara 3

OB
Objektivno...
10:49 10.01.2014.

A što tek rade običnim smrtnicima kada ovo rade "svom" sucu? Igre sa godišnjim rasporedima i sastavljanjem vijeća su bezgranične. Naročito za vrijeme godišnjih odmora kada se ko fol zbog ažurnosti na brzaka rješavaju oni predmeti koji bi mogli zapetii tijekom godine... Tada se čeka da odu na more suci koji bi mogli zakomplicirati donošenje očekivane odluke inzistiranjem na dosljednoj primjeni zakona. A takvi počesto nisu baš dobrodošli u našoj pravosudnoj sapunici. Koji recimo sud u Hrvatskoj ima na internetu transparentno napisane sastave vijeća? Nema ni Vrhovni sud a kamoli ovi niži sudovi... Sucu Oliveru Mittermayeru puno sreće protiv nepravde (a ne kolega!) Da je više takvih hrabrijih sudaca, i hrvatsko pravosuđe ne bi bilo predmet sprdnje. Nažalost!

Avatar MK
MK
10:56 10.01.2014.

Taj covjek je diskriminiran u Hrvatskoj... ...a ne Pupovac ili Stanimirovic.

Avatar million
million
11:40 10.01.2014.

Josipoviceva "pravda" !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije