na štetu prirode

Zbog ogrjevnog drva devastirali zaštićeni speleološki objekt

\'08.03.2009.....Zagreb...gra......Dubravkin put,tuskanac.Posjecena suma .Photo:Marko Prpic/Vecernji list\'
Marko Prpić/Pixsell
23.05.2011.
u 13:50

Odgovorna osoba iz Hrvatskih šuma, 51-godišnjak, dao je zeleno svjetlo i zaradio kaznu od 7 tisuća kuna.

Istarski kriminalistički policajci proveli su istragu o devastaciji speleološkog objekta u blizini Galižane.

U suradnji s inspektorom zaštite prirode i pripadnicima speleološke udruge iz Pule obavljen je očevid na speleološkom objektu – jami Val dell Arno. Na ulazu u jamu zatečeni su posječeni panjevi višegodišnjih stabala, a sam ulaz u jamu bio je prekriven otpadnim materijalom.

Utvrđeno je kako je 53-godišnjak iz Pule, kao odgovorna osoba u Hrvatskim šumama za pulsko područje, bez dopuštenja za zahvat u području ekološke mreže, izdao nalog za obilježavanje i prodaju ogrjevnog drva mještanima Galižane i Vodnjana, iako je znao da se na spornom zemljištu nalazi zaštićeni speleološki objekt. Temeljem izdanog naloga, krajem siječnja prošle godine, 51-godišnjak iz Vodnjana je posjekao oko 5 kubnih metara ogrjevnog drva na rubnom, ulaznom području u jamu, zbog čega su izmijenjeni stanišni uvjeti u speleološkom objektu.

Zbog prekršaja iz Zakona o zaštiti prirode, Prekršajni sud u Puli izdao je prekršajni nalog kojim se pravna osoba kažnjava novčanom kaznom od 50 tisuća kuna, a 53-godišnjaku je izrečena kazna od 7 tisuća kuna.

Komentara 3

Avatar Sor@n
Sor@n
17:17 23.05.2011.

Zašto 7?? zašto ne 30 - 40 tisuća da mu bude škola za ubuduće. Ako nema para neka mu oduzmu teren ili kuću . K**** glupi zar nezna da u takvim uvjetim žive šišmiši. Takve i***** i uništavače prirode trebaba strogo kazniti jer nisu zaslužili da udišu ovaj zrak. Ja bi da sam vlast i to odmah po ********....

TI
tintilinic100
19:27 23.05.2011.

Ne znam zašto je kaznu dobila i fizička osoba. Lijepo piše da je imao odobrenje nekoga iz Šuma :)) ako je imao odobrenje zna se tko je kriv. Pitao.. platio .. srušio i odvezo kući. Opet je novinar nešto krivo zapisao :))

MO
mozel
20:52 23.05.2011.

Sud je poceo raditi pravilno kao i onaj u Hagu. nije ni cudo sprema se za EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije