Aperol Spritz

Omiljeni koktel Mitteleurope širi demokraciju

aperol Spritz
Foto: Shutterstock
1/3
08.04.2014.
u 10:50

Priprema se direktno u čaši s ledom prema slavnoj formuli 3, 2, 1, što znači 3 mjerice prosecca, 2 mjerice Aperola i 1 mjerice ili uštrcka soda vode.

Omiljeno aperitivno piće Italije Aperol slavi 95 godina postojanja, a Aperol Spritz, koktel načinjen od prosecca, Aperola i soda vode od svog nastanka u Veneciji do danas simbol je urbanih sredina nekadašnjeg austrijskog carstva.

Danas je popularniji no ikad. Više od 60 godina Aperol Spritz, miješano piće žive narančaste boje u elegantnoj vinskoj čaši ili tumbleru uobičajen je prizor gotovo svakog caffèa talijanskih regija Veneto te Venezia Friuli Giulia gdje je njegovo ispijanje svakodnevni ritual i dio urbane kulture.

Austrija i Njemačka također su svjedokom uzleta popularnosti ovog koktela koji je svoj barski debut doživio i kod nas prije točno pet godina, a danas je osvježavajući Aperol Spritz, načinjen od prosecca, Aperola i soda vode ukrašeno kriškom naranče, svjetski mikološki fenomen.

Foto: screenshot/facebook

Iako povijest nastanka „Spritza“ nije u potpunosti jasna, prema uvriježenoj priči seže u prvu polovicu 19. stoljeća kada je nakon napoleonskih ratova nekada moćna Venecija došla pod vlast dvoglavog Habsburškog orla. Carski vojnici nepca naviknutih na blago austrijsko pivo nisu našli adekvatnu zamjenu u lagano pjenušavim vinima Veneta koja su za njihov ukus bila prejaka.

Kako bi što više mogli popiti sa što lakšim posljedicama počeli su vinu dodavati vodu. Tako je nastao „spritz“ ili „spritzer“ čiji naziv dolazi upravo od njemačke riječi „spritzen“ što znači uštrcavati.

Prema drugoj teoriji ime „spritz“ došlo je od naziva za tipična austrijska vina iz regije Wachau. Iako su Austrijanci otišli, „spritz“ je ostao, a početkom 20 stoljeća počeo mu se dodavati „seltz“, pjenušava mineralna voda što je postalo omiljeno piće austrijskih aristokratkinja. S vremenom su stanovnici Veneta „spritz“ oplemenili dodajući mu različite likere kao što su npr. Campari, Aperol, Cynar i Select.

Aperol, koji je danas uglavnom sinonim za „spritz“, kreirala su braća Barbieri 1919. godine predstavivši ga i na Međunarodnom sajmu u Padovi. U samo prva dva desetljeća postojanja postao je omiljenim talijanskim aperitivnim likerom, a 50-e godine prošlog stoljeća iznjedrile su slavni recept za koktel Aperol Spritz.

Foto: Lorenzo Mattotti

Za marketinšku kampanju Aperola poznati je talijanski grafičar i ilustrator Lorenzo Mattotti krajem 80-ih i početkom 90-ih godina prošlog stoljeća izradio seriju izuzetnih crteža.

Talijanska TV emisija „Carosello“ i glumac Tino Buazzelli koji je izvikivao legendarni slogan „Ah Aperol!“ pridonijeli su popularnosti koktela u naredna dva desetljeća. Snažna marketinška kampanja dodatno je popularizirala ovo piće i 80-ih godina, a zaključna rečenica reklame iz 2005. godine glasila je „Happy Spritz, Happy Aperol“ što je „spritz“ zauvijek učinilo nedjeljivim od Aperola.

Ovo aperitivno piće svijetlo narančaste boje, jedinstvenog okusa sadrži samo 11% alkohola. Bogat i kompleksni okus može zahvaliti tajnom receptu koji se nikad nije mijenjao, a rezultat je infuzije sastojaka u savršenom omjeru, gorkih i slatkih naranči, raznih trava, korijenja te rabarbare.

Postoji mnogo varijanti prema kojima se može napraviti i dekorirati ovaj popularni koktel, sve ovisi o preferencijama barmena te o regiji u kojoj se služi.

Tako npr. barmen Walter Bolzonella venecijanskog hotela Cipriani kaže da se originalni koktel radi isključivo sa bijelim vinom, što je varijanta još uvijek vrlo popularna u Trstu. Ipak, Aperol Spritz (ili Spritz Veneziano ili Veneziano, kako se još naziva) u posljednjem se desetljeću uglavnom radi sa proseccom što je danas uvriježena varijanta, a upravo je taj recept IBA (Međunarodno udruženje barmena) potvrdila kao službeni.

Priprema se direktno u čaši s ledom prema slavnoj formuli 3, 2, 1, što znači 3 mjerice prosecca, 2 mjerice Aperola i 1 mjerice ili uštrcka soda vode.

Može se raditi u elegantnoj vinskoj čaši, no radi se i u tumbleru (niskoj širokoj čaši) pa čak i highball čaši (visokoj širokoj čaši). U pravilu se dekorira polovicom kriške naranče, no barmeni ga ponekad ukrašavaju kriškom limuna pa čak i maslinom. Tradicionalno se ispija uz male zalogaje, tzv. stuzzichine.

Otkako je Aperol Spritz postao dijelom koktel kulture svih talijanskih regija koje su nekoć bile u sastavu Habsburške monarhije, ali i cijele Italije, postalo je uobičajeno svakodnevno ga ispijati u prijepodnevnim satima, no konzumira se i navečer tijekom neizostavnog „cocktail houra“. Ovo je jedan od rijetkih koktela koji je izuzetno demokratičan - vole ga svi društveni slojevi, a jednako je omiljen među starijim i mlađim generacijama, iako ga potonja skupina danas najviše ispija.

Foto: screenshot/facebook

O tome svjedoči zanimljiv kontrast koji je uobičajen prizor u Padovi. Na glasovitoj Piazzi delle Erbe, Aperol Spritz redovito iz plastičnih čaša ispijaju studenti, dok ga u neposrednom susjedstvu na Piazzi della Frutta iz onih kristalnih ispija urbana elita.

I Campo Santa Margherita te neposredna blizina mosta Rialto u Veneciji još su dva od brojnih mjesta u Venetu, domovini Spritza, gdje se ovaj koktel ispija u velikim količinama.

Prema statističkim podacima u regiji ih se dnevno popije čak tristo tisuća. Iako se običaj njegova ispijanja ustalio tijekom čitave godine, Aperol Spritz je zbog svoje osvježavajuće pitkosti i niske gradacije alkohola idealan proljetni i ljetni aperitiv. Ovaj ukusni koktel koji evocira zavodljivo talijansko umijeće življenja, bojom sunca i lepršavim okusom dati će dozu urbanog glamura i elegancije svakom druženju tijekom toplih dana koja nam predstoje.

>>Apsolutni hit ljeta koji će vas rashladiti – aperol spritz!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije