Političar

Željka Antunović

'unu..zgb....10.03.2007 pressica i glavni odbor sdp-a:zeljka antunovic  snimio:boris scitar'
Foto: 'boris scitar'
1/4
01.12.2016.
u 00:00

Diplomirala je na Fakultetu za vanjsku trgovinu u Zagrebu 1979. 1995. je postala prva predsjednica Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a. Predsjedala je vladinim povjerenstvom za ljudska prava i ravnopravnost spolova. 2002. je naslijedila Jozu Radoša na mjestu ministra obrane gdje je bila do kraja vladinog mandata 2003. Nakon Račanove smrti 2007. postala je vršiteljica predsjednika SDP-a. Na stranačkim izborima izgubila je u drugom krugu od Zorana Milanovića.

Prva je žena u povijesti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koja je letjela u nadzvučnom MIG-u 21.

Rođena je 15. rujna 1955. u Virovitici, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala je na Fakultetu za vanjsku trgovinu u Zagrebu 1979. Od 1980. do 1984. bila je šefica računovodstva u Mesnoj industriji „Sljeme“. Potom do 1993. radi u Stambeno-komunalnom poduzeću „Zagreb“. Od 1993. do 1995. urednica je i savjetnica u časopisu „Računovodstvo i financije“ Hrvatske udruge računovođa i financijskih djelatnika. 

'unu..zgb....10.03.2007 pressica i glavni odbor sdp-a:zeljka antunovic  snimio:boris scitar'
1/4
 

U politiku se uključila početkom devedesetih kada je postala član Socijaldemokratske stranke Hrvatske (SSH) Antuna Vujića. Izabrana je 1993. Za vijećnicu te stranke u Skupštini Grada Zagreba. Bila je članica Predsjedništva SSH prije njenog ujedinjenja sa SDP-om 1994. Na Kongresu ujedinjenja kooptirana je u Direkciju SDP-a. 

1995. je postala prva predsjednica Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a smandatom od četiri godine. Te godine bila je izabrana za zastupnicu u Hrvatski sabor. Obnašala je dužnost predsjednice Odbora za obitelj, mladež i sport a bila je članica Odbora za izbor, imenovanja i administrativne poslove. 1996. je postala članica Glavnog odbora SDP-a a slijedeće dvije godine bila je i vijećnica u Skupštini Grada Zagreba. 1999. je na Harvard University završila program „Vođenje u uvjetima razvoja“. 

Nakon pobjede SDP-a na izborima 2000. Izabrana je kao zastupnica u Hrvatski sabor, ali je odmah otišla u Vladu gdje je bila potpredsjednica za društvene djelatnosti i ljudska prava. Predsjedala je vladinim povjerenstvom za ljudska prava i ravnopravnost spolova. Bila je voditeljica državnog izaslanstva na posebnom zasjdanju Skupštine Ujedinjenih naroda „Žene 2000.“ Posvećenom rodnoj jednakosti, razvoju i miru za 21. Stoljeće.

Predvodila je izaslanstvo RH i na Svjetskoj konferenciji protiv rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i netolerancije u Durbanu u Južnoj Africi. 

2002. je naslijedila Jozu Radoša na mjestu ministra obrane gdje je bila do kraja vladinog mandata 2003. Tada je, nakon što je obavila liječnički pregled, letjela u nadzvučnom MIG-u 21 koji se upravo bio vratio s remonta iz Rumunjske. U društvu pilota bojnika Ivice Ivandića letjela je 40 minuta na rutu od Zagreba do Virovitice, Pakraca, Nove Gradiške i natrag na visini od 150 do 500 metara uz brzinu od 800 do 1100 kilometara  na sat. Nakon izlaska iz zrakoplova, iako pomalo blijeda u licu, novinarima je rekla da se osjeća odlično.  

2003. je ponovno izabrana za zastupnicu SDP-a, bila je predsjednica Odbora za informiranje, informatizaciju i medije. U svibnju 2004. Na 9. Konvenciji stranke izabrana je za zamjenicu predsjednika SDP-a Ivice Račana. Protukandidat joj je bio Milan Bandić. Na izborima 2007. Ponovno je izabrana za saborsku zastupnice. Postala je potpredsjednica Sabora iz reda oporbe. 

Nakon Račanove smrti 2007. postala je vršiteljica predsjednika SDP-a. Na stranačkim izborima izgubila je u drugom krugu od Zorana Milanovića s 53 glasa razlike. Zbog neslaganja s njegovim načinom vođenja SDP-a a posebice „narušenim zajedništvom unutar stranke“ 15. ožujka 2008. na sjednici Glavnog odbora SDP-a podnijela je ostavku. 

2010. se natjecala za mjesto predsjednika zagrebačkog SDP-a. Milanovićevi suradnici počeli su kampanju protiv nje u medijima. Izgubila je od Davora Bernardića. Tada je postala „persona non grata“ u toj stranci. Kazala je da su ona i šef SDP-a „dva svijeta“.  Od tada se povukla iz aktivne politike. Udana je za Zorana Antunovića s kojim ima dvoje djece. 

Od imovine, prema imovinskoj kartici iz 2008.  ima ušteđevinu, dionice HT-a i Ine, suprug joj ima dva automobila i dva zemljišta, a nemaju ni kuću ni stan koji su imali 2003. Nakon odlaska iz politike osnovala je konzultantsku tvrtku koja poduzetnicima pruža savjetodavne usluge. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije