MJERE OPREZA

Zbog straha od terorizma, otkazan novogodišnji vatromet u Bruxellesu

bruxelles
Foto: Reuters/PIXSELL
30.12.2015.
u 21:42

U Belgiji i u Bruxellesu gdje su sjedišta europskih institucija i NATO-a je krajem studenoga bio proglašen treći stupanj terorističke prijetnje, što je za jedan stupanj ispod najviše razine

Vlasti u Bruxellesu, prijestolnici Belgije i središtu institucija Europske unije, otkazale su u srijedu navečer tradicionalni novogodišnji vatromet u središtu grada zbog straha od terorističkih napada.

– Zbog okupljanja velikog mnoštva ljudi nije moguće sve kontrolirati. Zajedno s ministrom unutarnjih poslova odlučili smo odustati od organizacije proslave u četvrtak navečer – rekao je gradonačelnik Bruxellesa Yvan Mayeur.

Otkazan je tradicionalni vatromet i glazbeni program na Silvestrovo navečer, dok kafići i restorani ostaju otvoreni. Međutim, prema belgijskim medijima, polovina restorana u središtu Bruxellesa odlučila je zatvoriti vrata zbog slabog interesa gostiju. Prošle godine na središnjem gradskom trgu u Bruxellesu Novu je godinu dočekalo oko 100.000 ljudi, a ove godine se procjenjuje da će ih biti dvostruko manje – oko 50.000.

– U središtu  grada sutra navečer bit će raspoređene jake policijske snage. To ne znači da će sve biti zatvoreno, tu su restorani, barovi, privatne zabave – rekao je gradonačelnik Mayeur i dodao da je bilo teško donijeti takvu odluku jer s jedne strane ne treba podleći strahu od terorizma, a s druge se mora voditi računa o sigurnosti građana.

U Belgiji i u Bruxellesu gdje su sjedišta europskih institucija i NATO-a je krajem studenoga bio proglašen treći stupanj terorističke prijetnje, što je za jedan stupanj ispod najviše razine. Policija je i u srijedu pretresla nekoliko lokacija na području Bruxellesa, a jedna je osoba privedena u sklopu istrage o terorističkim napadima od 13. studenoga u Parizu. 

Policija je pretresla jedan stan u Molenbeeku u kojem je navodno boravio Salah Abdeslam nekoliko dana nakon pariškog atentata. Salah Abdeslam jedan je od organizatora terorističkih napada u Parizu i još je u bijegu. Policija je također pretresla nekoliko lokacija u četvrti Laeken, a te akcije nisu u vezi s istragom pariških napada, nego s terorističkim prijetnjama u samome Bruxellesu.

Komentara 5

DU
Deleted user
03:48 31.12.2015.

Sto je vise muslimana u Europi to ce manje biti slobode i sigurnosti,recute sta hocete al to je nepobitna cinjenica!

Avatar Pavel ic
Pavel ic
03:55 31.12.2015.

sad vatromet sledeci put nesto drugo nama vaznosledece godine ni bozic nece moc slavit i gdje je tu pravda i demokratija za nas europljane a da nepricamo o slobodi

DU
Deleted user
22:18 30.12.2015.

Zašto? Pa neće teroristi napadati one koji im omogućavaju ulazak u EU...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije