30.12.2010. u 09:21

BiH je i u 2010. godini ostala nerješiva enigma za domaće i međunarodne političare

Većina onoga što smo najavljivali i priželjkivali prije točno godinu dana, nije se ostvarilo.

Godinu koja ostaje iza nas sigurno nećemo pamtiti po kolektivnim uspjesima. Većina onoga što smo najavljivali i priželjkivali na ovom istom mjestu prije točno godinu dana, nije se ostvarilo.

BiH je i u 2010. godini ostala nerješiva enigma za domaće i međunarodne političare. Strahovanja da će približavanje izbora utjecati na retoriku i ponašanje ovdašnjih političkih struktura, pokazala su se opravdanima. Kako se približavao 3. listopada, bilo je sve jasnije da nikakva većeg pomaka u rješavanju ključnih pitanja za ovu zemlju, njezine narode i građane - neće biti. Ustavne promjene su još uvijek daleko, EU-u i NATO-u nismo puno bliži nego prije godinu dana, a ekonomska i socijalna situacija je, najblaže kazano, loša. U takvom ambijentu ne čudi što je mnogo više loših nego dobrih događaja obilježilo ovu godinu. Tako smo bili svjedoci višemjesečnih natezanja s MMF-om, od čijeg kredita je zavisila socijalna stabilnost BiH. Pod pritiskom MMF-a krenulo se i u bolne reforme, reviziju branitelja, socijalnih korisnika... Sve to je kulminiralo rušilačkim prosvjedima pripadnika bošnjačkih braniteljskih udruga ispred zgrade Vlade FBiH. Slike zapaljene zgrade Vlade obišle su svijet, potvrđujući da je BiH i dalje međunarodni problem. U svjetskim medijima našli smo se još jednim žalosnim povodom. Jedan policajac je poginuo, a njegova kolegica ranjena u terorističkom napadu na Policijsku postaju u Bugojnu. Brzom istragom utvrđeno je da su pripadnici radikalnog vehabijskog pokreta odgovorni za ovaj zločin, koji je uznemirio sve građane BiH, a posebno hrvatske i srpske povratnike u Bugojno.

A da u BiH znamo praviti probleme i tamo gdje ih nema, potvrdila je politizacija filma hollywoodske zvijezde Angeline Jolie. Po starom balkanskom običaju, još uvijek nesnimljeni film komentirali su svi pozvani i nepozvani, vidjevši u njemu uvredu, zavjeru, propagandu ili kič. Zbog pokušaja njegove zabrane BiH se, po tko zna koji put, “proslavila” u svijetu. Više štete od bruke oko filma Angeline Jolie donijele su nam poplave i klizišta na početku i na kraju 2010. godine. Država je i ovaj put pokazala koliko je nemoćna zaštititi svoje građane.

Pozitivnih događaja bilo je znatno manje. Uz ukidanje viza i demonstriranje prijateljske politike novoga hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, prema svima u BiH, ovdje treba izdvojiti imenovanje novog biskupa i jačanje veza Vatikana i BiH te konačni dogovor dva HDZ-a o zaštiti nacionalnih interesa bh. Hrvata. Pomalo u sjenci svih ovih događaja ostale su briljantne igre košarkaša Širokog u regionalnoj NLB ligi.

Ključne riječi

Komentara 5

GR
Gradinar
22:36 30.12.2010.

malitrn Što je tebe ugrizlo kume da se tako ružno i krajnje neargumentirano odnosiš prema čovjeku?

GR
Gradinar
15:29 30.12.2010.

Ups, pa zaboravio sam i kroničan problem koji ni ti nisi istako u tekstu, a lijepo dominira na fotki - Gospodin saborski zastupnik i Boga pitaj što još - Rade Bošnjak! Imati ovako skrušen izgled, biti tako važan, a ne biti svetac da narod ima koga beštimati, nije dobro. ni malo!

MA
malitrn
22:22 30.12.2010.

gospodinu Vukoji je mozak odstranjen savršeno uspješno tako da neosječa nikave posljedice a sve osnovne funkcije mu funkcioniraju kao kod ljudi s mozgom !!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?