Još 8 milijardi kuna

I ovo je u sporazumu: javne plaće rast će 77% u tri godine

Ekonomist Željko Lovrinčević 2009. je bio Vladin konzultant u pregovorima sa sindikatima
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
10.12.2015.
u 23:00

Tadašnji Vladin konzultant Lovrinčević pozivao je Vladu na reviziju sporazuma, a oni odgovaraju da je napisan tako da ga je nemoguće otkazati

Sindikati su odbili razgovor s tehničkom vladom o sporazumu koji im donosi 6 posto povišice te bi to mogao biti pokazatelj i njihova stava ubuduće. Povišica od 6 posto tek je djelić obveza na koje je pristala Sanaderova vlada 2009.

Pola godine nakon što se aktivira sporazum, odnosno BDP poraste više od 2 posto, počinje obvezno usklađivanje plaća u javnom sektoru s plaćama u gospodarstvu. Kada su potpisivali sporazum, sindikati su izračunali da će on državu stajati do 8,5 milijardi kuna u tri godine. Te 2009. njime se Vlada obvezala da će najprije dići plaće 6%, a onda će pola godine kasnije početi povećavati osnovicu sve dok javni sektor ne dostigne privatni (dvaput godišnje). Sindikat je tada procjenjivao da će do početka 2016. osnovica plaća u javnom sektoru rasti čak 77 posto, na gotovo 9000 kuna! Primjerice, plaća početnika koji ima VSS u javnim službama trebala bi iduće tri godine porasti sa sadašnjih 6400 bruto na približno 11 tisuća kuna!

Sindikati još mudro šute o tom dijelu sporazuma, a ekonomist Željko Lovrinčević, koji je 2009. bio Vladin konzultant u pregovorima sa sindikatima, kaže da dinamika usklađivanja ovisi i o kretanju plaća u privatnom sektoru, mijenjala se i statistička klasifikacija djelatnosti pa se stvarni financijski učinak sporazuma može izračunati tek nakon što DZS dostavi sve potrebne podatke.

– Teško je sad reći je li u pitanju 6 ili 8 milijardi jer su plaće i u javnom sektoru padale – kaže Lovrinčević i objašnjava da je sporazum podrazumijevao da će se prostor za rast plaća otvoriti tako što će se provesti reforme i smanjiti broj zaposlenih. Reforme nisu provedene, broj zaposlenih je i rastao, nema novog sustava plaća i na sve to dolazi sporazum. Vlada će, dakle, sada morati smanjivati broj zaposlenih. Lovrinčević je pozivao vladu da zbog pada BDP-a pokrene reviziju sporazuma, a oni odgovaraju da je napisan tako da ga je nemoguće otkazati.

>> 'Sanaderovina' na naplati: povišice plaća (ne) donose gospodarski rast

>> Sindikati u sudaru sa stvarnošću: zašto im ne bi trebalo popustiti

Komentara 15

XA
xaron
00:37 11.12.2015.

Rast BDP vise od 2 % ? Svi u svijetu dobro znaju da je rast BDP moguc jedino kroz rast zaposlenosti ili kroz rast produktivnosti. Vlada hoce reci da je zaposlenost narasla preko 2% sto je iluzija , jer jee ustvari pala. O rast produktivnosti preko 2% nema ni govora jer nema uvodjenja novih tehnologija koje bi to omogucile. Dakle sva ta prica o rastu preko 2% je samo predizborni trik vlade da se ponovo domogne vlasti. Zalosno je sto medija bez izuzetka ponavljaju ovu podvalu vlade te da nema niti jedne stranke ni NVO koja bi razotkrila ovu podvalu vlade.

TH
than
01:58 11.12.2015.

Vlada je nesposobna, odnosno sami politicari, drzava je bankrot, sindikati su jos nesposobniji, i samo je pitanje vremena kada ce sve puknuti. Tada ce place rasti i po milijun posto. ako treba, jer kuna vise nista nece vrijediti. Jedini problemm je sto niti narod nece moci nista kupovati, jer kuna vise nista nece vrijediti. Ova drzava je propast, jer drzava u kojoj su prosjecne place u realnom sektoru nize nema buducnost. Nakon sto se pojede realni sektor, ostati ce jedno veliko nista...

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
00:25 11.12.2015.

Toliko o reformama i sadašnjoj sekti na vlasi, ihhhhhaaaaa.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije