predsjednik u otočcu

Josipović: Po pitanju Šešelja moramo biti principijelni

Ivo Josipović
Iva Vidović Pocrnić
03.12.2014.
u 14:27

Komentirajući 5. mjesto na ljestvici najkorumpiranijih zemalja, predsjednik je kazao da je Hrvatska nekada bila i mnogo gora.

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović danas prolazi Likom, a zaustavio se u Otočcu kako bi se sastao s članovima Klastera drvoprerađivača Ličko–senjske županije gdje je nazočio prezentaciji o stanju u drvoprerađivačkoj industriji.  Kao i uvijek, komentirao je aktualne političke teme među kojima i odnose sa Srbijom.

- Odnosi sa svim državama pa i sa Srbijom moraju biti na principijelnim temeljima. Mi imamo ozbiljne interese, rekao bih i zajedničke interese, vezane za sigurnost, trgovinu, za razrješenje svih onih bolnih pitanja koja opterećuju prošlost. Učinili smo puno toga da odnosi budi bolji i oni su sasvim sigurno, uz određene povremene probleme i padove, bolji nego što su bili. Treba nastaviti politiku vezanu za gospodarstvo, za interese zajedničke koje imamo i naravno u ovim pitanjima koja se javljaju povremeno. Sada imamo pitanje Šešelja koje je sporno i moramo biti principijelni, a to znači odricanje, jasno distanciranje od svake politike koja zaziva duhove prošlosti i netrpeljivosti i agresiju koja raspiruje te strasti koje su proizvele rat i agresiju na Republiku Hrvatsku, kazao je Josipović. Komentirajući 5. mjesto na ljestvici najkorumpiranijih zemalja, predsjednik je kazao da je Hrvatska nekada bila i mnogo gora.

- Kada smo se pripremali za ulazak u EU bili smo kao zemlja tada nečlanica možda i najgora zemlja. Mi smo napravili ozbiljni pomak, poduzimamo ozbiljne mjere da svatko tko je na funkciji bilo kakvoj, a bavi se korupcijom ne može mirno spavati. Vidite što se događa praktički svakodnevno. Zaista će i u budućnosti biti puno onih koji su se ogriješili o zakon i koji će morati izaći pred lice pravde. Mi smo nepovratno promijenili naš odnos prema korupciji i upravo zato mislim da idemo sve više prema boljim mjestima na ljestvici nego što smo to bili nekada i nego što smo to danas. Novi zakon o porezu mnoge gradove i općine ostavio je s manjim proračunima, a ponajviše Gorski kotar, ali i Liku. Josipović smatra da kada prođe vrijeme testiranja, možda dođe i do korekcije određenih propisa.

-  Kada gledamo da li su uvijek pogođene te mjere rekao bih da se nadam da će biti korekcija. Nisu ovdje Ličani prvi koji su mi se obratili sa tezom kako kriteriji nisu sasvim uravnoteženi. Bio je tu primjer i Gorskog kotara. Ono što moram istaći je da očito da nove mjere nisu uvijek pogodile sasvim bit, tu idu neki faktori koji nisu samo bruto proizvod, postoji prometna povezanost, troškovi života, postoji činjenica da negdje stanovništvo formalno živi po prijavi, a radi negdje drugdje. Siguran sam da nakon što neko vrijeme propis bude testiran, kako obično biva, biti i određenih korekcija, zaključio je Josipović.

>>Josipović i Grabar Kitarović tope podršku, raste samo Kujundžić

>>Izgubi li, Josipović će imati isti cilj kao i HDZ – srušiti Milanovića

Komentara 33

GU
General_U
14:40 03.12.2014.

kaže da smo bili i gori vjerovatno smo tada zauzimali deseto mjesto ,prema njegovim rječima napravili smo ozbiljan pomak sad smo peti,i on ne misli stat znači prvo misto ili ništa ako on bude izabran i sa ovakvom vladom sljedeće godine prvaci.

SP
Selektivna_pravda
15:43 03.12.2014.

Uuuaahhh uh što sam se naspavao,štooo!?!? Pa zar je već prošlo više od 4 i pol godine ,pa izbori su tu , koju mantru moram ponavljati aha!-pravda pravda bla bla,drugi su krivi sve,ja i moji smo najbolji,korupcija smanjena zbog mene... Opet će to raja popušiti.

SP
Selektivna_pravda
15:34 03.12.2014.

Previše si duvala lepak u kesi @melinda,odi bre na Kalemegdan grickaj mermer i srči pesak

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije