Ministrica gospodarstva

Martina Dalić otkrila zašto se odlučila vratiti u politiku

martina dalić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
31.10.2016.
u 09:19

''Porezna reforma o kojoj govori ministar financija Marić je važna, ali potpune efekte možemo postići ako se njezini efekti osnaže u uklanjanju birokracije, upravnih problema, parafiskalnih nameta...'' rekla je Dalić.

Ministrica gospodarstva i potpredsjednica nove Vlade, Martina Dalić bila je gošća Novog dana N1 televizije.

Na pitanje vjeruje li zaista ministru financija Zdravku Mariću da će struja pojeftiniti od nove godine, Dalić je odgovorila: "Ono što on predlaže jest prijedlog Vlade, što znači da nije riječ o vjerovanju, nego o sveobuhvatu reforme za koju se odlučila Vlada, a odlučila je krenuti odmah kako bi pokazala ozbiljnost u onome što je obećano i napisano u programu – raditi na poboljšanju poslovne klime i koncentrirati se na prave probleme hrvatskog gospodarstva."

Povratak u politiku

Dalić je otkrila zašto se nakon toliko vremena vratila u politiku i prihvatila posla u Ministarstvu gospodarstva. 

"To je povezano i s načinom na koji sam otišla iz politike. U trenutku kada su vodeće stranke najveći dio vremena trošile na teme koje nisu bile vezane s prosperitetom, s budućnosti, s onime što Hrvatska treba raditi u svojoj samostalnosti, Andrej Plenković je oblikovao i ponudio drugu politiku i vratio u središte pozornosti našu budućnost i kako će se Hrvatska pozicionirati u Europskoj uniji i nositi s drugim zemljama koje grabe. Mnoge su nas već prestigle, one koje su bile daleko iza nas sada su na korak do ili nas lagano prestižu. Odlučila sam prihvatiti njegov poziv, pridružiti se Vladi i pridonijeti svojom energijom kako bismo pokrenuli taj brod naprijed", rekla je ministrica.

Na pitanje je li imala neki uvjet, garanciju da će moći djelovati onoliko koliko misli da može kao ministrica gospodarstva, Dalić je rekla: 

"Mislim da jesam. Upravo na položaju ministrice gospodarstva u ovome trenutku mogu najviše pridonijeti – u koordiniranju, provođenju, inzistiranju na provođenju brojnih reformi koje bi dodatno trebale poboljšati uvjete poslovanja. Porezna reforma o kojoj govori ministar financija Marić je važna, ali potpune efekte možemo postići ako se njezini efekti osnaže u uklanjanju birokracije, upravnih problema, parafiskalnih nameta... Moramo smanjiti postojeće prepreke i spriječiti nove."

Na konstataciju voditelja da je ravnateljica Ekonomskog instituta Maruška Vizek napisala da nemaju jasnu sliku o tome što će donijeti ova porezna reforma, Dalić kaže: 

"Imamo li ili nemamo jasnu sliku? Ja bih ipak rekla da imamo. Treba također voditi računa o tome da ova porezna reforma nije nastala samo u zatvorenom krugu laboratorija Ministarstva financija, nego je na njenoj izradi sudjelovala stručna radna skupina, veliki broj stručnjaka pa i s Ekonomskog instituta. Reforma odražava njihovo razumijevanje gospodarskog trenutka. A cilj koji želimo postići vrlo je jasan: svi govorimo da Hrvatska ima visoko porezno opterećenje. To ističe gospodarstvo, pokazuju komparativne analize. Vlada se odlučila na porezno rasterećenje, a istodobno s time na smanjivanje deficita i daljnje smanjivanje duga. Glavni makroekonomski ciljevi i dalje se drže u fokusu. Slijedi izrada proračuna i vjerujem da sve kolege u Vladi razumiju da je potrebno nastaviti s opreznim politikama na rashodnoj strani."

Što se tiče neuspješnih kompanija i njihova spašavanja, Dalić je rekla da to nije moguće.

"Nije moguće spašavati neuspješne kompanije. Ne samo zato što se to pokazalo neuspješnom politikom, nego zato što smo mi u svoje zakone i cjelokupni pravni sustav ugradili načelo da država ne može biti mjesto gdje se podupiru loše kompanije. Mi jesmo, kao što je slučaj s brodogradnjom i nekim drugim industrijama, izvršili restrukturiranja, ali to su bile stvari za posljednji put. Svako odstupanje tih načela izazvalo bi velike troškove i za državu i za te tvrtke", kazala je ministrica gospodarstva.

Komentara 20

DU
Deleted user
10:13 31.10.2016.

žena se vraća u politiku da vrati dugove škegri i kompaniji

DU
Deleted user
10:15 31.10.2016.

tri razloga zasto se vratila u politiku: 1. novac, 2. novac, 3. ne mogu se sjetiti :)

BO
bognar
11:12 31.10.2016.

samo smo tebe cekali...evo nam spasiteljice...ogavna prica

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije