Inauguracija

Njemačka šalje šefa Bundesrata, Mađarska i Slovenija predsjednike

Bouffier i Merkel
Foto: DPA/PIXSELL
1/3
07.02.2015.
u 18:03

Polako se sastavlja lista gostiju na prisezi nove hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović

Mađarski predsjednik János Áder te predsjednik njemačkog Saveznog vijeća Volkera nazočit će inauguraciji nove hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, doznajemo. Također, iz ureda predsjednika Slovenije jučer nam je potvrđeno da u Zagreb sigurno dolazi Borut Pahor. Prva su to imena stranih državnika koji, ako se u zadnji tren nešto ne promijeni, dolaze na Markov trg.

Iako je inauguracija ceremonijalni događaj, upravo su to događaji od osjetljive diplomatske prirode jer se izborom izaslanstava često šalje politička poruka državi domaćinu i pokazuje potpora. Nakon duge rasprave je li njemačka kancelarka Angela Merkel preskočila ceremoniju ulaska Hrvatske u Europsku uniju zbog spora s hrvatskom Vladom oko tzv. lex Parković, slanje predsjednika Bundesrata Volkera Bouffiera šalje drukčiju poruku. Iako je samo ime tog Nijemca, čiji su roditelji porijeklom iz Bačke, relativno nepoznato hrvatskoj javnosti, on predvodi izaslanstvo na vrlo visokoj razini.

Bouffier je predsjednik vlade Hessena i trenutačno predsjednik Bundesrata, Saveznog vijeća u kojem su zastupljene savezne zemlje, a koje je jedno od pet ravnopravnih ustavnih tijela uz Bundestag, predsjednika, vladu i ustavni sud. U kompliciranoj proceduri, upravo predsjednik Bundesrata protokolarno zamjenjuje predsjednika države. Očekivanja da bi se u Zagrebu mogla pojaviti kancelarka Merkel, nakon povratka iz Moskve, nisu ni realna jer nisu dio uobičajenog protokola. Usto, države se prije odabira izaslanstva nerijetko konzultiraju. Tako, primjerice, Njemačka i Francuska usklađuju razinu na kojoj će poslati izaslanstva.

Logično je na inauguraciji očekivati visoka izaslanstva država koje su hrvatske saveznice, ali i državnike iz bližeg susjedstva, kao što je slovenski predsjednik Borut Pahor ili predsjednik János Áder. Iako je Áder stranački blizak predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, može se zaključiti i da je Mađarskoj stalo da – unatoč sporu hrvatske Vlade i MOL-a – odnosi država budu na visokoj razini. To pak nije slučaj sa Srbijom – trakavica s dolaskom ili nedolaskom tamošnjeg predsjednika Tomislava Nikolića najbolji je primjer koketiranja s političkim porukama.

Prije pet godina na inauguraciji Ive Josipovića također nije bilo srbijanskih dužnosnika zbog odlaska hrvatskog izaslanstva na inauguraciju kosovske predsjednice Atifete Jahjage. Tada su u Zagrebu bili čelni ljudi Slovenije, Mađarske, BiH i Crne Gore, Poljske, Slovačke, Bugarske, Makedonije, Albanije i Kosova. SAD je predstavljao pomoćnik državne tajnice, a Njemačku parlamentarni državni tajnik u saveznom ministarstvu obrane. 

>> Redatelj otkrio detalje svečanosti inauguracije 

>> Milanović pozvao Grabar Kitarović na prvu redovitu sjednicu Vlade nakon inauguracije

Komentara 88

DU
Deleted user
18:03 07.02.2015.

Bitno je da ce nam doci prijatelji,sve ostalo je nebitno.

ZO
Zoko
17:21 07.02.2015.

Ma ko šiša Srbe, i bolje da ne dolazi onaj četnik...

MA
maximinimax
18:08 07.02.2015.

Nijemci znaju što je HDZ

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije