Diplomacija

Nova slovenska veleposlanica porijeklom je iz Hrvatske

Smiljana Knez
Foto: Screenshot
29.01.2016.
u 17:45

– Slovenija šalje anonimnog veleposlanika, birokrata i osobu prema izboru ministra Erjavca – kaže D. Steinbuch, urednik portala Plus

Nakon što je krajem ljeta prošle godine ispražnjeno mjesto slovenskog veleposlanika u Hrvatskoj, a izbor novog diplomatskog predstavnika Ljubljane u Zagrebu mjesecima bio predmet tamošnjih političkih prijepora, napokon je potvrđeno da je procedura imenovanja kandidatkinje Smiljane Knez završena. Iz slovenskog Ministarstva vanjskih poslova potvrdili su da je Zagreb dao pristanak za veleposlanicu Knez. Dužnost bi trebala preuzeti oko 10. veljače.

O Smiljani Knez malo toga znaju i najbolji poznavatelji slovenske političke scene. Rođena je u Kranju 2. siječnja 1962., studirala je u Ljubljani i Londonu, gdje je bila i zamjenica veleposlanika, da bi u Pragu obnašala dužnost veleposlanice. Udana je, a prema informacijama iz njoj bliskih krugova, njezina je obitelj srpskih korijena te dolazi iz Hrvatske, s kninskoga područja. Uz njezino imenovanje veže se znakovita pozadina.

– Za dužnost veleposlanice u Hrvatskoj nije se uopće kandidirala – doznajemo od izvora bliskih Knez, što znači, kažu, da je njezino imenovanje osobna želja i izbor ministra vanjskih poslova Karla Erjavca.

Slovenija u Hrvatsku šalje potpuno anonimnog veleposlanika, birokrata i osobu prema osobnom izboru ministra Erjavca – komentirao je izbor Dejan Steinbuch, urednik portala Plus.

Naši sugovornici smatraju da neće imati previše slobode u odlučivanju, odnosno da će glavninu politike prema Hrvatskoj voditi Ljubljana. Odlaskom bivšeg veleposlanika Vojka Volka u vrlo osjetljivom trenutku – kad je spor oko arbitraže bio na vrhuncu – ostalo je prazno mjesto u važnoj državi u kojoj treba imati iskusnog diplomata, kritiziraju naši sugovornici. Za tu je dužnost bio – uz kritike zbog neiskustva – predložen Aleksander Geržina, no on je odstupio nakon objave da je nenamjenski trošio novac u veleposlanstvu u Beču gdje je prije radio. 

>> Slovenska ministrica unutarnjih poslova želi se što prije sastati s novim hrvatskim kolegom 

>> Kamp za obuku islamista u šumi pokraj Ljubljane

Komentara 6

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
19:47 29.01.2016.

Ja sem najbolši zlovenski brand!

Avatar Kroettelsfrkatsch
Kroettelsfrkatsch
20:28 29.01.2016.

Gospođa je srbijanka.

DU
Deleted user
17:50 29.01.2016.

Dobra je

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije