Prijete prijevremeni izbori

Vlahušić: Opet ću pobijediti i imati 11, a ne pet vijećnika

Andro Vlahušić
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
09.10.2014.
u 16:17

Lani u prosincu SDP izašao iz Dogovora, Vlahušić zahladio odnose i sa šefom DDS-a Vićanom, a sada je iz Dogovora izašao i HDZ

Dubrovniku prijete prijevremeni izbori. Naime, nakon što je Gradski odbor HDZ-a donio odluku da napušta Dubrovački dogovor, gradonačelnik Andro Vlahušić neće imati dovoljno ruku koje će u Gradskom vijeću podržati njegov prijedlog proračuna.

Već je od samog početka ovog mandata, kada je Vlahušić postigao dogovor koji je okupljao HDZ, HSP AS, SDP, HNS, HSS, HSU i DDS, bilo jasno da će se ta neobična “koalicija” teško održati. U prosincu prošle godine SDP na čelu s novim vodstvom donio je odluku da izlazi iz Dogovora, gradonačelnik je zahladio odnose s predsjednikom DDS-a Perom Vićanom, a sada je iz Dogovora izašao i HDZ.

Šest sigurnih

Od 19 vijećnika koji su na početku mandata podržavali većinu gradonačelnikovih mjera, sada ih je šest sigurnih, što znači da proračun koji gradonačelnik planira uskoro predložiti teško može proći Gradsko vijeće. Oporbene stranke zasad oprezno kažu da prvo trebaju vidjeti proračun da bi znale hoće li ga podržati, a Vlahušić već poziva i građane i stranke da šalju svoje prijedloge koje će on ispunjavati kao “zlatna ribica”, što znači da je spreman na kompromise kako ne bi došlo do prijevremenih izbora.

Vlahušić odluku Gradskog odbora HDZ-a da napusti Dogovor te da svi HDZ-ovci koji su zahvaljujući njemu imenovani u Nadzorne odbore i upravna vijeća gradskih tvrtki podnesu ostavke vidi kao posljedicu unutarstranačkih sukoba u HDZ-u, gdje se novo vodstvo bori sa starom strujom. – Ostvario sam sve što sam obećao pa i više od toga, Grad je u plusu, a trebao bih na nove izbore. Ali ne bavim se time, imam fantastičan prijedlog proračuna, a budu li novi izbori, pobijedit ću ponovno kao gradonačelnik i umjesto sadašnjih pet, imat ću 11 vijećnika – uvjeren je Vlahušić. HDZ-ovci kažu da izlazak iz Dogovora nagovještaju već mjesecima.

– Sada smo donijeli službenu odluku o izlasku iz Dogovora, naši su vijećnici obaviješteni, Vlahušića ćemo izvijestiti do kraja tjedna, do kad će i naši ljudi dati ostavke – objašnjava predsjednik dubrovačkog HDZ-a Mato Franković te zaključuje da je i HDZ spreman za nove izbore.

>>Maras i Vlahušić poigrali se s rekvizitima iz 'Igre prijestolja'

>>Sreća da Andro Vlahušić nije prior samostana

Komentara 2

DU
Deleted user
19:56 09.10.2014.

i onda je svizac zamotao čokoladu, hehehe

MX
MXLCLGTG
22:49 09.10.2014.

Ne bi se reklo ako se promijeni izborni zakon svi politicari koji su osudjeni pa i nepravomocnom presudom nece moci imati nikakve politicke funkcije i tako to funkcionira u pravnoj drzavi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije