Simbol Zagorja

Bakine tajne pravih štrukli: Priprema zahtijeva kvalitetne sastojke i puno strpljenja

Foto: Shutterstock
1/4
09.09.2024.
u 10:25

Iako je gastronomska ponuda bogata i raznolika, zagorski su štrukli jelo koje je ponosni predstavnik ovoga kraja, a čiji recept ima svaka prava zagorska hiža.

Pitomi brežuljci, zelene doline, plodna polja i šareni vinogradi, beskrajan pogled koji spaja bogatu tradiciju i uvijek dobro raspoložene domaćine za koje, iz prve ruke, možemo reći da svoje goste neće ostaviti gladne. Pogađate, riječ je o Zagorju. Bez obzira na godišnje doba, kraj je ovo koji će uvijek ponuditi ono najbolje, bilo da je riječ o bogatoj kulturi, netaknutoj prirodi ili gastronomiji koja će oduševiti i najzahtjevnija nepca. 

Simbol Zagorja

Zagorski štrukli, jedno od najpoznatijih jela iz hrvatske regije Zagorje, predstavljaju istinski kulinarski simbol ovog područja. Njihova povijest seže nekoliko stoljeća unatrag, u doba kada su zagorski seljaci nastojali maksimalno iskoristiti dostupne resurse. Unatoč skromnim sastojcima, kao što su brašno, sir, vrhnje, jaja i sol, štrukli su postali omiljeno jelo i u plemićkim domovima, gdje su se često pripremali u posebnim prilikama.

Foto: Shutterstock

Skromno jelo bogatog okusa danas možemo pronaći u brojnim varijantama, a tradicionalni recepti za pripremu štrukli prenosili su se s generacije na generaciju i svaka je domaćica imala svoj mali tajni dodatak koji ih je činio posebnima. Upravo zbog te raznolikosti u pripremi, danas možemo naići na razne varijante štrukli, ali osnovni sastojci i tehnike pripreme ostali su gotovo nepromijenjeni.

Razne varijacije

Za pripremu zagorskih štrukli potrebni su jednostavni sastojci koji su uvijek dostupni u svakom domaćinstvu. Tijesto se priprema od brašna, jaja, malo soli i vode. Ključ uspjeha leži u dobrom razvlačenju tijesta, koje mora biti dovoljno tanko, gotovo prozirno, ali ne smije pucati. Priprema tijesta zahtijeva vještinu i strpljenje te je često u obiteljima ovo bio posao koji su radile bake i mame, dok su mlađi učili tajne njegova razvlačenja.

Foto: Shutterstock

Nadjev za štrukle najčešće se priprema od svježeg kravljeg sira, vrhnja, jaja i soli. Ovaj jednostavan nadjev daje štruklima njihov karakterističan okus i sočnost. Nakon što se tijesto tanko razvuče, premazuje se nadjevom te se pažljivo mota i reže na komade. Svaki komad zatim se pažljivo oblikuje i priprema za kuhanje ili pečenje, ovisno o željenom načinu pripreme. 

Načini pripreme

Kuhani štrukli: Ova varijanta priprema se kuhanjem štrukli u blago posoljenoj vodi. Rezultat su mekani, nježni štrukli s glatkim tijestom koje se topi u ustima.

Pečeni štrukli: Ovo je vjerojatno najpoznatija i najomiljenija varijanta štrukli. Nakon što se zarolaju i izrežu, štrukli se slažu u posudu, premazuju mješavinom vrhnja i jaja te se peku u pećnici dok ne dobiju zlatno-smeđu koricu.

Slani štrukli: Klasični zagorski štrukli najčešće se pripremaju u slanoj verziji, s nadjevom od svježeg kravljeg sira, jaja i vrhnja.

Slatki štrukli: Iako su slani štrukli najpoznatiji, postoje i slatke verzije ovog jela. Slatki štrukli pripremaju se s dodatkom šećera u nadjev, a ponekad se dodaju i grožđice ili voće, poput jabuka ili marelica.

“Male tajne”

Priprema štrukli prije svega zahtijeva puno strpljenja, posebno ako se s ovim kulinarskim izazovom susrećete prvi put, no uz ovih nekoliko trikova, posao postaje lakši:

  • Glatko, elastično tijesto temelj je dobrih štrukli. Tijesto se mora pažljivo zamijesiti i ostaviti da odstoji kako bi postalo dovoljno mekano i lako za razvlačenje. Ručno razvlačenje tijesta prava je umjetnost, koja zahtijeva praksu i osjetljivost.
  • Nadjev za štrukle tradicionalno se priprema od svježeg kravljeg sira, jaja i kiselog vrhnja. Sir treba biti svjež i blago kiselkast, dok se vrhnje koristi za postizanje kremaste teksture. Za slatke varijante dodaje se šećer i voće po želji.
  • Prilikom punjenja i oblikovanja, tijesto se pažljivo rola kako bi se stvorili ujednačeni komadi.
  • Ovisno o vrsti štrukli, odabire se tehnika kuhanja ili pečenja. Kuhani štrukli zahtijevaju točno vrijeme kuhanja kako bi se postigla savršena tekstura, dok pečeni štrukli trebaju biti premazani vrhnjem i pečeni na odgovarajućoj temperaturi kako bi se dobila hrskava korica.

Osnovni recept

Za tijesto:

-500 grama glatkog brašna

-50 ml ulja

-250 ml mlake vode

-sol

Priprema

U veću zdjelu prosijte brašno i napravite udubljenje u sredini. Dodajte ulje i prstohvat soli. Polako dodajte toplu vodu dok miješate sastojke rukama ili kuhačom.

Tijesto zamijesite dok ne postane glatko i elastično. Ako je tijesto previše suho, dodajte još malo vode, a ako je previše ljepljivo, dodajte još malo brašna.

Oblikujte tijesto u kuglu, premažite ga uljem i ostavite ga da odmara pokriveno krpom najmanje 30 minuta.

Za nadjev:

-500 g svježeg kravljeg sira

-1 jaje

-4 žlica kiselog vrhnja

-Sol po ukusu

Priprema

U zdjeli pomiješajte svježi kravlji sir, jaje, kiselo vrhnje i sol. Nadjev mora biti kremast, ali ne previše vodenast.

Razvlačenje tijesta

Na čistoj kuhinjskoj krpi ili stolnjaku pospite malo brašna. Stavite tijesto na sredinu i počnite ga razvlačiti valjkom, a zatim rukama pažljivo razvucite tijesto u tanki sloj. Tijesto treba biti prozirno, ali pazite da se ne potrga.

Foto: Shutterstock

Punjenje i oblikovanje štrukli

Po razvučenom tijestu ravnomjerno rasporedite nadjev. Zatim uz pomoć krpe zarolajte tijesto s nadjevom s jedne strane prema drugoj, stvarajući duguljasti rolat. Oštrim nožem ili rubom tanjura izrežite štrukle na komade duljine 5 do 7 cm.

Pečeni ili kuhani?

Kuhani štrukli

U velikom loncu zagrijte vodu do vrenja i dodajte prstohvat soli. U kipuću vodu pažljivo spustite štrukle i kuhajte ih 15 do 20 minuta dok ne isplivaju na površinu. Izvadite ih žlicom s prorezima i poslužite tople, preliveno kiselim vrhnjem ili krušnim mrvicama preprženim na malo maslaca.

Pečeni štrukli

Pećnicu zagrijte na 200 °C. Nauljite ili obložite papirom za pečenje pleh i posložite štrukle s malim razmakom između njih. Pomiješajte kiselo vrhnje s jajetom i prelijte preko štrukli. Pecite 30 do 40 minuta ili dok štrukli ne dobiju zlatnu boju. Poslužite tople.

Zagorski štrukli su mnogo više od jednostavnog jela – oni su simbol domaće kuhinje, obiteljske tradicije i kulturne baštine. Njihova priprema zahtijeva ljubav, strpljenje i vještinu, a kada jednom usavršite recept, postat će omiljeno jelo na vašem obiteljskom stolu.  A kako bi Okusi zavičaja stigli na vaš stol, Lidl u svom asortimanu ima bogatu ponudu proizvoda tradicionalnog okusa koji će vas oduševiti. 

Sadržaj nastao u suradnji s Lidlom.

 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije