škola

Zdravi obroci u školama ne moraju biti neukusni

spikaonica o prehrani
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
1/10
02.10.2015.
u 16:24

Održana je prva spikaonica o uvođenju zdrave hrane u nastavu

Veliki lonac pun tjestenine bolonjez razveselio je učenike novozagrebačke Osnovne škole Ive Andrića, nakon još jedne spikaonice u organizaciji Večernjeg lista, portala Ordinacija.hr te Podravke.

Dok su učenici debatirali o tome treba li u škole unijeti više zdravih obroka, majstori Podravkine kuhinje spremali su zdrav obrok kako bi većinu razuvjerili da zdrava hrana nije ujedno i neukusna hrana.

- Pripremili smo 500 porcija, u koje smo stavili 30 kilograma mesa, 30 kilograma tijesta, 30 litara rajčice, 20 litara sjeckane rajčice, 4 kilograma mrkve, 3 kilograma celera i 6 kg luka – rekao je Podravkin promotor kulinarstva Zlatko Sedlanić, a pomogao mu je i pjevač Luka Nižetić, koji je svoje kulinarske vještine dokazao u brojnim emisijama. Nižetić je, uz nutricionisticu Davorku Gajari, bio i ambasador zdrave prehrane na samoj debati, održanoj u sklopu Podravkina projekta "Zdravi odmor".

- Iz predmeta "Priroda i društvo" učimo o piramidi prehrane, a za užinu nam posluže pizzu. Škole su odgojno – obrazovne ustanove. Trebale bi, osim poučavanja o zdravoj prehrani, i prakticirati serviranje takve hrane – bila je odlučna afirmacijska ekipa, dok je negacijska zastupala tezu kako, sve i da škole nude zdrave obroke, ne znači da će djeca iste konzumirati. Ako ih i pojedu, isticali su, mogu jednako tako nakon škole otići i kupiti krafnu. Obroci bi, složila se nutricionistica Gajari, trebali biti drugačiji prema razredima.

- Roditelji plaćaju jednu cijenu te se smatra da bi svi obroci trebali biti isti, no niži razredi trebali bi imati manje obroke, a viši jesti obilnije – kazala je Gajari.

Nižetić je učenike, pak, pokušao uvjeriti kako brokula, njihovo najomraženije jelo, može biti i ukusna. - Od brokule se može napraviti pire ili ju smiksati i zajedno sa sirom staviti u pitu, a brokula se može staviti i na pizzu – rekao je Nižetić te dodao da se mogu napraviti i palačinke od zobenih pahuljica. Umjesto mliječne čokolade, učenicima se svidjela ideja da pojedu tamnu čokoladu, šaku badema, oraha, sjemenki ili voća.

>> 3 savjeta kako na zdrav način doći do idealne težine

 

>> Besplatni obroci i udžbenici za požeške osnovce

Komentara 4

TH
than
17:28 02.10.2015.

Ja ne znam o kakvim to oni zdravim obrocima govore. Dijete ide u zagrebacku skolu, a tzv. topli obrok mu se sastojao od recimo peciva i jogurta i slicnoga. Naravno, da sam ga ispisao, jer mi jeftinije da mu sam pripremim tzv. topli obrok, koji je u biti neki medjuobrok.

Avatar Pravednik80
Pravednik80
21:45 02.10.2015.

Mnogo učenika doma nema za meso i finiju i kvalitetniju klopu. Prestanite forsirati na djecu "zdravu"prehranu, jer vrlo vjerojatno doma imaju i previše poriluka, kelja, špinata, brokule... jer roditelji nemaju novaca za meso.

NI
ninja72
07:26 03.10.2015.

Cija supruga vladajucih sastavlja jelovnik;mozda od premjera ili Jakovine ili-.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije