INDUSTRIJA Tvrtke u cijeloj zemlji masovno dijele otkaze

Hrvatskim tekstilcima prijeti potpuni kolaps

20.05.2009.
u 17:29

Potpuna propast prijeti hrvatskoj tekstilnoj industriji! Gospodarska kriza dodatno je ugrozila poslovanje tekstilaca.

Međimurske tekstilne i obućarske tvrtke muče se zbog smanjenih narudžbi i otkazivanja ugovora, a kod mnogih kasni i plaća. Iako radnici u pismu sindikatu tvrde da tri mjeseca nisu dobili plaću te da su više doma nego na poslu, direktor obućarske tvrtke “Jelen” Darko Pintarić odgovara da plaća kasni samo tri tjedna.

Spas u vojsci
– Radnicima smo u međuvremenu ponudili bonove od 400 kuna za koje mogu kupovati u Konzumu, jer je Agrokor jedan od naših najvažnijih partnera. Gotovo 90 posto zaposlenih uzelo je bonove vrijednost kojih će se odbiti od plaće – kaže Pintarić.

U tekstilnoj i obućarskoj industriji u Međimurju zaposleno je otprilike 5000 ljudi, od kojih 80 posto žena. Uz smanjenje naručenih poslova problem je rastuća nelikvidnost.

– Naplata je velik problem. Očekujemo da će banke pokazati razumijevanje i izići nam ususret kreditima, kojima bismo kupili sirovine, pređu, boje i kemikalije – kazao je Damir Vitez, direktor Čateksa, nakon potpisivanja ugovora o izradi odora za Hrvatsku vojsku, koji toj tvrtki osigurava četiri godine posla. Najveći broj radnika, otprilike stotinu, otpustio je Hilding iz Preloga, u vlasništvu švedskog koncerna Hilding Anders.

Tekstilna tvornica “Pamučna industrija Duga Resa”, nekad najveća u ovom dijelu Europe, već je sedam godina u stečaju. Kad je u proljeće 2002. otvoren stečaj, zapošljavala je 1150 radnika, a trenutno u poduzeću radi još četredesetak radnika, koji zbog blokade računa od prosinca nisu primili ni kune, iako svakodnevno dolaze na posao.

Premda je imala kvalitetne proizvode, Pamučna se nije uspjela nositi s konkurencijom jefine robe s Dalekog istoka, postala je nelikvidna, plaće su kasnile tri mjeseca i otvoren je stečaj. Tekstilna proizvodnja u Pamučnoj prekinuta još krajem prošle godine, ali se mjesečno u tvornici ostvaruje između 250 i 300 tisuća kuna prihoda zahvaljujući proizvodnji i prodaji električne energije, jer Pamučna ima vlastitu trafostanicu i branu; međutim, vjerovnici se naplaćuju a radnici rade badava.

Propalo 15 natječaja
Većinski vjerovnik Pamučne je Ministarstvo financija, a usprkos mnogim obećanjima Ministrstva gospodarstva kako će pomoći u rješavanju problema s Pamučnom, do sada država nije povukla nijedan konkretan potez.

Zagrebačka tvornica čarapa “Jadran” na čelu je tekstilnog klastera koji je za Pamučnu ponudio 10 milijuna kuna i nastavak tekstilne proizvodnje, ali tada je službena prodajna cijena bila 27 milijuna kuna.

U međuvremenu, interes su pismom namjere pokazali tajanstveni investitori iz Njemačke, pa zatim i iz Italije, a sve putem obrta za nekretnine Arka Global, ali na kraju su bez obrazloženja odustali. Tako je danas propala i 15. javna dražba na Trgovačkom sudu u Karlovcu na kojoj se Pamučna prodavala za 22 milijuna kuna, a agonija posrnulog poduzeća i preostalih obespravljenih radnika se nastavlja.


Vlada brine samo o brodogradnji

Svjetlana Šokčević iz Sindikata tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske smatra da je glavni problem u tome što Vlada ne provodi razvojnu strategiju, donešenu prije godinu i pol. Šokčević smatra da se Vlada bavi samo brodogradnjom i ne provodi nikakve mjere za restrukturiranje tekstilne industrije. – Za razliku od brodogradnje naši su proizvodi konkurentni na tržištu. Sve se vrti oko brodogradnje, iako je tamo zaposleno 20.000 ljudi, a u našem sektoru 34.000 – kaže Šokčević.

Želite prijaviti greške?