Šeksovo tumačenje

Hrvatska se našla u zavrzlami jer Ustav nije predvidio rokove

03.12.2015., Markov trg, Zagreb - Vladimir Seks dolazi na prvu konstituirajucu sjednicu osmog saziva Hrvatskog sabora.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
04.12.2015.
u 19:30

Šeks kaže kako ustavni stručnjaci tumače da bi konzultacije trebale trajati 60 do 90 dana, a nakon toga slijede izbori

Hrvatska se našla u poslijeizbornoj političkoj zavrzlami koju praktički nije predvidio ni Ustav, temeljni pravni dokument. Situacija se dodatno zakomplicirala jučerašnjim nekonstituiranjem Sabora. Prema Ustavu, sada je sve u rukama predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja, ne prikupi li nijedna strana potrebnih 76 glasova, raspisuje izvanredne izbore i sastavlja nestranačku vladu. Upravo zato što Ustav nije precizno predvidio sadašnju situaciju, razna su i tumačenja kako bi se sada trebalo postaviti. Zato smo razgovarali s Vladimirom Šeksom, koji je pisao Ustav, a koji je sada posebni savjetnik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Nema roka

Šeks tumači da Ustavom nisu predviđeni rokovi u kojima bi trebao biti konstituiran Sabor, ali ni rok do kojeg bi trebale trajati konzultacije o mandataru prije nego što predsjednica utvrdi da nitko nema potrebnih 76 glasova i formira nestranačku vladu i raspiše izvanredne izbore. Šeks kaže da je rok od 20 dana koji predviđa Ustav samo rok u kojem predsjednica mora sazvati sjednicu Sabora (što je i učinila pa je jučer bila sjednica na kojoj Sabor nije konstituiran), a ne rok u kojem se Sabor mora konstituirati. Iduću sjednicu, nastavio je Šeks, saziva Josip Leko, aktualni predsjednik Sabora, kada dobije uvjerenje jedne od strana da ima potrebnu većinu za izbor predsjednika Sabora, što je preduvjet za konstituiranje. Budući da nema roka u kojem bi se to trebalo dogoditi, a bude li takva situacija potrajala, dogodit će se, rekao je Šeks, ustavna i politička kriza jer ne funkcionira zakonodavno tijelo, jedno od triju grana vlasti.

– Prema određenim tumačenjima, predsjednica koja se prema Ustavu treba brinuti o stabilnosti vlasti u tom slučaju treba oformiti nestranačku vladu i raspisati izbore – rekao je Šeks. Drugi je krak priče odluka o mandataru jer nije propisan ni rok do kojeg bi predsjednica trebala čekati da jedna politička opcija prikupi 76 mandata.

Šansa prije Božića

– Ustavno-pravni stručnjaci prof. Smerdel i prof. Sanja Barić tumače da bi konzultacije trebale trajati od 60 do 90 dana, a ako ni u tom vremenu nitko ne bi imao 76 mandata, onda predsjednica raspisuje izbore. Taj se rok izvlači tzv. sistemskom i teleološkom interpretacijom Ustava – objasnio je Šeks. Predsjednica je drugi krug konzultacija zakazala za 7. prosinca, a ako ni tada nitko ne bude imao natpolovičnu većinu zastupnika, dat će im još jednu šansu prije Božića. Hoće li predsjednica iscrpiti rok od 60 do 90 dana i produljiti "priliku" za formiranje većine, tek ćemo vidjeti. Informacije govore da čeka 7. prosinca kako bi vidjela je li se situacija promijenila i tada će najaviti nove korake.

>> Šeks: 'Ne bude li većine, predsjednica treba raspisati izbore.' Milanović: 'O izborima odlučuje samo Sabor'

>> Šeks: Da sam s današnjim znanjem prije 25 godina pisao Ustav, neka rješenja bila bi drukčija

Komentara 30

Avatar Oberstleutnant
Oberstleutnant
20:05 04.12.2015.

Dobrih komentara ima na fb.. "zna se tko je pisao ustav, a znamo tko se nije bunio" dalo bi se zakljuciti da su banda i jedni i drugi. treba napraviti kompletnu reviziju izbornog zakona, a samim time i ustava RH. ovakvo stanje pogoduje i SDPu i HDZu i nista se ne ce promijeniti dok god se ne uvede obavezan izlazak na izbore za svakog te pokrpaju tzv u istom!!! sramota!

OB
Objektivno...
21:52 04.12.2015.

Bojim se da čovjek koji je 2010. u Saboru uspio po hitnom postupku provući Zakon o Crvenom križu da ugostiteljska i turistička djelatnost nisu ugostiteljska i turistička djelatnost sada 2015. može "provući" da je HDZ-ovih 67 ruku u zrcalu 76 ruku.

MI
miso
10:44 05.12.2015.

Koji je stručnjak pisao ustav?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije