KREŠO BELJAK

'HDZ može napraviti što hoće, ali dobit će svoje glasače, očito je riječ o vojsci'

Krešo Beljak
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/9
12.09.2016.
u 01:10

Mi se možemo dogovoriti sa svakom strankom osim s HDZ-om, kazao je Beljak.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak razočaran je rezultatom izbora, a posebno slabom izlaznošću. Razgovarali smo s njime u stožeru Narodne koalicije nekoliko trenutaka prije DIP-ove objave rezultata do ponoći.

Opet male stranke imaju ključnu ulogu u formiranju Vlade, ima li Narodna koalicija šanse sastaviti Vladu?

Ja se nadam da ima, tim više što mi nećemo postavljati nikakve dodatne uvjete i bezuvjetno ćemo podržati Zorana Milanovića kao premijera. Očito je da je Most rekao da Vrdoljaka i mene ne žele u izvršnoj vlasti, doduše, isto su rekli i za Zorana Milanovića, pa ćemo vidjeti što će se tu dogoditi.

Rekli ste, ako Most to ne želi, da vi nećete biti u Vladi ako je sastavi Narodna koalicija?

Ja se ne želim gurati, nemam nikakvih uvjeta ni protiv koga, nisam išao ni protiv koga kao osobe, nego protiv određenih politika, što bi trebala biti zadaća političara. Doživljavao sam osobne uvrede, nisam zlopamtilo i meni je Hrvatska na prvom mjestu, dakle, moja fotelja potpredsjednika Vlade ili bilo koja druga dužnost nisu nešto zbog čega bismo se ja ili moja stranka Hrvatsku doveli u nezgodnu situaciju.

Iako se mislilo da će birači kazniti HDZ zbog rušenja svoje Vlade, čini se da se to nije dogodilo?

HDZ-ovo biračko tijelo stabilno je biračko tijelo koje izlazi na izbore bez obzira na to što se dogodilo, što se već mnogo puta dokazalo. HDZ može napraviti što hoće, ali dobit će svoje glasače, očito je riječ o vojsci, s druge strane, glasači Narodne koalicije puno su kritičniji prema Zoranu Milanoviću i SDP-u te ostalim partnerima i ostali su kod kuće umjesto da iziđu na izbore.

Da, izlaznost na izbore je slaba, kako to riješiti?

Očito je da su birači HDZ-a i Mosta izišli, a birači Narodne koalicije dobrim dijelom nisu, a zašto, to je sad opet pitanje strukture birača, odnosno na neki način poruka ljevici i lijevoj koaliciji da je prag tolerancije puno viši nego s druge strane, s druge strane u biti i nema praga tolerancije, oni mogu raditi što hoće.

Već se govori o tome da postoji šansa da partneri SDP-a, HNS i HSS krenu u pregovore s HDZ-om. Hoće li HSS to napraviti?

Mi se možemo dogovoriti sa svakom strankom, osim s HDZ-om. Što se mene tiče, HSS s HDZ-om ne može imati nikakvog posla jer određene stvari koje su se radile u ovoj kampanji, ali i dugi niz godina, jednostavno mi nisu prihvatljive. Branko Hrg bio je na listi HDZ-a, to je bio direktan udarac, udarac ispod pojasa, razno-razne priče koje su se plasirale o meni, pa je Krešo Beljak bio najveći kriminalac u državi, to je sve išlo od HDZ-a, ja s njima neću imati posla. Oni nama nikada nisu bili iskren partner, osim toga, neki njihovi vodeći ideolozi smatraju da HDZ ne bi trebao postojati tako da, što se mene i HSS-a tiče, mi smo čvrsto na liniji samostalne stranke i podržavamo našeg koalicijskog partnera SDP, odnosno Zorana Milanovića.

HSS, čini se, ima pet mandata, što je veliki uspjeh ako se pogleda proteklih nekoliko saziva Sabora? 

Budimo iskreni, da nije bilo dobre volje Zorana Milanovića i SDP-a, ne znam kako bismo mi prošli da smo čekali drugu stranu ili opciju, tako da smo i ja i stranka zahvalni Zoranu Milanoviću i SDP-u što su nas uzeli za partnere i omogućili nam da opstanemo kao stranka bez pretjeranih uvjeta i mi ćemo to znati poštivati jer znamo tko nam je prijatelj.

>> U SDP-u razočarani. Vrdoljak: Ako se želi stabilna vlada, mi ćemo biti u njoj

Komentara 63

DU
Deleted user
01:33 12.09.2016.

Ako tih tvojih par članova tvojeg HSS ima imalo u glavi, smjeniti će te brzinom munje! HsS niti je hrvatska stranka pod tvojim vodstvom a niti je seljačka. Foteljaška da, samo si se zaje.. krešica!

Avatar kravata
kravata
01:39 12.09.2016.

Gospodine beljak vi ste u krivoj stranci.

LL
LUDI LJUDI
01:47 12.09.2016.

Krešo, HDZ ima vojsku, ali za tebe neće poginuti ni jedan vojnik. Razumiješ li razliku?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije