Vinogradi na području Golih brda u Čaporicama kod Trilja gotovo su
nepoznati u Hrvatskoj, a zbog izvanredna položaja, mikroklime i bogata
tla, čaporičko vinogorje zaslužuje da se nađe u našem zakonodavstvu.
Tvrdi to enologinja Vesna Bučan, koja je stručnim savjetima neumorno
pomagala Nediljku Klariću iz Čaporica da proizvede i buteljira prvo
autohtono vino triljskog, odnosno područja istočne Cetinske krajine. U
hotelu Sv. Mihovil u Trilju, poznatom po spremanju domaćih
specijaliteta (žaba na "100 načina", arambašića, kiselog kupusa sa
suhim mesom, janjetine...), organizirana je promocija Klarićeva stolnog
crnog vina.
Klarić, sa svojom višečlanom obitelji, nakon 35-godišnjeg bavljenja
ugostiteljstvom, posadio je oko 1200 trsova loze i ove godine, prvi
put, napunio 3500 butelja vina deklariranog kao crno stolno. Posebna je
vrijednost, tvrde stručnjaci, što Klarić vinograde obrađuje
tradicionalno, gnojeći ga stajskim gnojivom, bez pesticida i
kemikalija. Riječ je o 95 posto ekološkom proizvodu.
Klarićevo je vino mješavina bijelih i crnih sorta koje mu daju
izvanrednu boju, miris i okus: u njemu su uspješno sjedinjene crna
ninčuša i glavinka te vugava i čaporska bijela. Kao mlado, ovo vino,
kaže Vesna Bučan, izvanredno prati tradicionalna jela Cetinske krajine
kao što su brudet od žaba, kiseli kupus, janjetina, pršut, a ako
dospije ostarjeti, bit će odlično uz divljač i dalmatinsku pašticadu s
njokima.
Pionirski pothvat Nediljka Klarića i proizvodnja prvog autohtonog
čaporičkog vina mora biti poticaj za obnovu zapuštenih dalmatinskih
vinogorja i proizvodnju domaćih vina, koja ćemo nuditi strancima i
obogaćivati ekološki i seoski turizam poručuju
splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader i triljski gradonačelnik Jozo
Sarač, koji su se složili u ocjeni da je Klarićevo crno stolno pravo
"misno" vino.
DOGAĐAJI Triljsko područje dobilo prvo autohtono ekološko vino