DOGAĐAJI Triljsko područje dobilo prvo autohtono ekološko vino

Klarić promovira čaporičko vinogorje

365166.jpg
import
23.09.2005.
u 15:32

Vinogradi na području Golih brda u Čaporicama kod Trilja gotovo su nepoznati u Hrvatskoj, a zbog izvanredna položaja, mikroklime i bogata tla, čaporičko vinogorje zaslužuje da se nađe u našem zakonodavstvu.

Tvrdi to enologinja Vesna Bučan, koja je stručnim savjetima neumorno pomagala Nediljku Klariću iz Čaporica da proizvede i buteljira prvo autohtono vino triljskog, odnosno područja istočne Cetinske krajine. U hotelu Sv. Mihovil u Trilju, poznatom po spremanju domaćih specijaliteta (žaba na "100 načina", arambašića, kiselog kupusa sa suhim mesom, janjetine...), organizirana je promocija Klarićeva stolnog crnog vina.

Klarić, sa svojom višečlanom obitelji, nakon 35-godišnjeg bavljenja ugostiteljstvom, posadio je oko 1200 trsova loze i ove godine, prvi put, napunio 3500 butelja vina deklariranog kao crno stolno. Posebna je vrijednost, tvrde stručnjaci, što Klarić vinograde obrađuje tradicionalno, gnojeći ga stajskim gnojivom, bez pesticida i kemikalija. Riječ je o 95 posto ekološkom proizvodu.

Klarićevo je vino mješavina bijelih i crnih sorta koje mu daju izvanrednu boju, miris i okus: u njemu su uspješno sjedinjene crna ninčuša i glavinka te vugava i čaporska bijela. Kao mlado, ovo vino, kaže Vesna Bučan, izvanredno prati tradicionalna jela Cetinske krajine kao što su brudet od žaba, kiseli kupus, janjetina, pršut, a ako dospije ostarjeti, bit će odlično uz divljač i dalmatinsku pašticadu s njokima.

 Pionirski pothvat Nediljka Klarića i proizvodnja prvog autohtonog čaporičkog vina mora biti poticaj za obnovu zapuštenih dalmatinskih vinogorja i proizvodnju domaćih vina, koja ćemo nuditi strancima i obogaćivati ekološki i seoski turizam  poručuju splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader i triljski gradonačelnik Jozo Sarač, koji su se složili u ocjeni da je Klarićevo crno stolno pravo "misno" vino.

Želite prijaviti greške?