Negdašnji član Bright Eyesa u Pauku predstavio solo album

Conor Oberst u Pauku: Boemska razbarušenost 'novog Dylana'

Conor Oberst (lijevo) u Pauku je predstavio istoimeni album
Foto: Marko Prpić
12.09.2008.
u 19:53

Premda okosnicu njegova hiperaktivna krstarenja scenom indie rocka čini opus ostvaren s bendom Bright Eyes, s kojim je ostvario najveću popularnost, zagrebačka je publika Conora Obersta ipak upoznala kao kantautora kojemu je glavna preokupacija novooformljeni prateći Mystic Valley Band te vrlo dobar album naslovljen jednostavno “Conor Oberst”.

Snimio: Danijel Lijović

Koncert je poprilično kasnio, a kada se oko 700 obožavatelja napokon smjestilo u Pauk, dočekala ih je uobičajena sparina, ali i improviziran session u kojemu su članovi benda u pojedinačnim ulogama, svaki s dvije pjesme, zagrijali publiku.

Svoj “dio” Oberst je otpočeo impresivnom izvedbom izvrsne “First Day of My Life”, s ponajboljeg albuma grupe Bright Eyes “I’m Wide Awake, It’s Morning”. No, nekadašnje “čudo od djeteta” iz Nebraske, indie-osobenjak s etiketom “novoga Dylana” koji je već ravnopravno dijelio pozornicu sa Springsteenom i R.E.M.-om, nije došao prodavati staru slavu, nego predstaviti novo izdanje.

Set-lista stoga je bila fokusirana na pjesme s istoimenog svježeg albuma, čija je ključna stvar “Moab” otvorila glavni dio nastupa. Njezin stih “there’s nothing that the road cannot heal” nije “bez vraga”: Oberst i njegova peteročlana ekipa doista uživaju gore na sceni, sviraju s maksimalnim emocionalnim intenzitetom, premda lišeni potrebe za perfekcionizmom.

Boemska razbarušenost podrazumijeva i šarmantne pogreške, puknutu žicu na gitari i pokoji promašen ton, ali stvari poput “Sausalito”, “Souled Out!!!” ili frenetične “I Don’t Wanna Die (In the Hospital Bed)” pokazuju da je 28-godišnji Conor u naponu izvođačke i autorske snage.

S bisom koji je uključivao zimzelene standarde kalibra “Corrina, Corrina” i “Everybody’s Talkin” (temu iz “Ponoćnoga kauboja”) taj je dojam u ponedjeljak navečer mogao biti samo dodatno zapečaćen.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije