Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20.06.2024. u 12:27

Nove serije na televizijskim kanalima i streaming servisima gleda i recenzira Samir Milla

Evo nam i Benedicta Cumberbatcha na Netflixu! Britanski glumac koji je svjetsku slavu doživio kao Sherlock Holmes, a ljubiteljima Marvela poznat je i kao Dr. Strange, glavni je glumac šestodijelne Netflixove serije "Eric", kojoj je izgleda jedini cilj bio da Benedict osvoji sve moguće televizijske nagrade za glumu. Doista, Britanac je odličan, no serija se nakon početnog uzbuđenja već u trećoj epizodi raspline kao mjehurić, jer već tada (oslobodit ću vas napetosti) otkrijemo najvažniji detalj pa do kraja šeste epizode nema ni napetosti ni plot twista. Kreatorica serije je Abi Morgan, koja je napisala scenarij filma "Željezna dama", u kojem je Meryl Streep portretirala Margaret Thatcher i osvojila svoj posljednji Oscar za najbolju glumicu, ali i scenarij hvaljenog filma "Sufražetkinje" iz 2015. godine.

Cumberbatch je genijalni lutkar Vincent Anderson, kreativac koji u New Yorku sredinom 80-ih godina prošlog stoljeća stoji iza lutkarske serije "Dobar dan, sunašce", koja je, budimo realni, jako slična "Ulici Sezam". Kada njegov devetogodišnji sin Edgar (Ivan Morris Howe) nestane na putu do škole, Vincent postaje uvjeren da će se njegov sin vratiti kući ako oživi novu lutku Erica, koju je Edgar izmislio za seriju.

Vincent ne samo da napravi Erica, nego mu se on i počne pojavljivati kao manifestacija njegovih nada, strahova, krivnje i potpuno urušenog mentalnog zdravlja koje dodatno ruši ovisnost o drogama i alkoholu. Vincentov život se raspada, jer osim s nestankom sina mora se suočiti i s krajem braka s Cassie (Gaby Hoffmann), koja je pronašla novu ljubav. Premda se činilo kako su otac i sin povezani, najviše zbog toga što obojica vole umjetnost, ubrzo shvaćamo kako Vincentu sve ide na živce pa prekida sina i ne želi ga ni saslušati kad mu iznosi svoje ideje za Erica.

Nakon Edgarova nestanka Victor ga pokušava pronaći u gradu koji živi 24 sata na dan, ali i u kojem ima puno opasnosti. Stoga taj njegov put nije samo put kojim želi pronaći sina nego i put shvaćanja kako je pogriješio kao otac i suprug. Naravno, ne gledamo Vincentove halucinacije svih šest epizoda, nego su možda čak i zanimljivije sporedne priče i efektni sporedni likovi.

Najvažniji od njih je Michael Ledroit (McKinley Belcher III), detektiv koji vodi slučaj Edgarova nestanka. Ledroitu nije lako jer je jedini crnac u svom odjelu punom mačo bijelih muškaraca koji bacaju šale i pošalice na račun žena i homoseksualaca. Ono što oni ne znaju jest to da je Ledroit homoseksualac koji jedinu utjehu nalazi u domu sa svojim partnerom koji umire od AIDS-a. Belcher je zaista fascinantan u ulozi koja podsjeća na film noir detektive. Podsjećam, radnja se događa 1985. godine, kada nije bilo DNK analize ni modernih digitalnih čuda. Sve Ledroitu što može pomoći su njegov policijski instinkt, razgovori s ljudima i VHS kasete s kamera za nadziranje.

Dok detektiv traga za nestalim dječakom, shvaćamo kako je to samo vrh ledene sante groznih kriminalnih aktivnosti u koje su upleteni političari, policajci, bogataši i vlasnici nestalih klubova. Ledroita muči i još jedan slučaj nestalog dječaka, jer samo nekoliko mjeseci prije Edgarova nestanka nestao je i jedan tinejdžer. No za razliku od Edgara, zbog njega se nisu svi digli na noge jer se radilo o siromašnom crncu, dok Andersoni iza sebe imaju Vincentova oca Roberta (John Doman), bogatog poduzetnika koji nudi nagradu od 25 tisuća dolara onome tko ima informaciju o Edgaru. I tu sad dolazimo do problema, jer cijelo vrijeme mislimo da je nestanak tinejdžera povezan s nestankom Edgara, a ono ćorak.

Ono što svakako treba pohvaliti odličan je prikaz New Yorka 80-ih. Pazilo se na svaki detalj, od odjeće pa do automobila, izgleda zgrada i stanova pa do ljudi koji su tipični Amerikanci 80-ih, bez trunke osjećaja za političku korektnost. "Eric" je, dakle, još jedna serija koju ćete pogledati u dva dana, no to je i serija koja definitivno neće ući na liste najboljih ove godine.

Eric (Netflix)

6 epizoda,

Autorica: Abi Morgan

Uloge: Benedict Cumberbatch, McKinley Belcher III

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije