Sting ekskluzivno

"Danas moja glazba nije ni pop ni klasika, nego duhovno putovanje"

Sting
12.10.2010.
u 19:33

- Mislim da sam albumom "Symphonicities" uspio uspostaviti ravnotežu između klasike i popa i da se mogu približiti običnom slušatelju kao i onom malo zahtjevnijem., kaže Sting.

- Kada bih morao definirati svoj sadašnji rad, ne bih ga opisao ni kao klasiku ni kao pop nego kao orkestralnu glazbu izgrađenu oko pjesama različitih žanrova - odgovara ekskluzivno za Večernji list Sting koji će u zagrebačkoj Areni 8. studenoga promovirati svoj posljednji album “Symphonicities”:

Na albumu “Symphonicities” Sting izvodi neke od svojih najvećih hitova (“Englishman In New York”, “Every Little Thing she Does Is Magic”, “Roxanne”), ali i neke manje poznate pjesme (“The End Of The Game”, “We Work The Black Seam”), uz pratnju simfoničara iz londonskog Royal Philharmonic Concert Orchestra.

 Zamka pretencioznosti

 - Želio sam ravnotežu između prepoznatljivih hit pjesama i manje poznatog ezoteričnog materijala.

Neke od obrađenih pjesama, poput “Englishman In New York”, manje-više ostavljauju sličan dojam kao originali, ali premda ciničniji slušatelji smatraju suvišnim da Stingovi rani, pankerski radovi s “Police” “Next To You” i “Roxanne” doživljavaju klasičarkse verzije, Sting uglavnom izbjegava upadanja u zamku sterilne pretencioznosti.

- Isprva sam se bojao da orkestar neće imati sponu s mojim materijalom jer to nije klasična glazba, ali glazbenici u orkestru su mladi i energični i u poptunosti razumiju što se traži od njih u smislu predanosti, ritmičke preciznosti i smisla za zabavu.

Prošlo je više od deset godina otkako je Sting snimio svoj posljednji hvaljeni pop-rock album “Brand New Day” (s hitom “Desert Rose”). Kupuje li ovakvim projektima vrijeme do ovog nadahnuća ili naprosto radi što mu pada napamet? Razmišlja li uopće o svojoj karijeri na način kad je posljednji put imao veliki hit ili značajan album?

- Imam dovoljno sreće da mogu raditi točno ono što želim, glazba je moje područje, ali i duhovno putovanje. Ona mi je zabava i čini me sretnim.

Na pitanje računa li albumom “Symphonicities” i turnejom na svoju staru publiku ili na neke nove slušatelje, Sting odgovara:

- Mislim da sam uspio uspostaviti ravnotežu između klasike i popa, i da se mogu približiti običnom slušatelju kao i onom malo zahtjevnijem. Moji su interesi i utjecaji vrlo raspršeni i show pokazuje tu raznolikost.

Bez pitanja o Policeu

“Police” nikada nisu svirali u Hrvatskoj, čak ni na nedavnoj reunion-turneji, a posljednji koncert Stinga u Zagrebu također nije bio s pop-rock materijalom (suradnja s E. Karamazovim), tako da će većinu u publici činiti obožavatelji koji bi ga ipak radije gledali u rockerskom izdanju. Na žalost, naše pitanje je li svjestan toga agenti nisu željeli proslijediti Stingu s obrazloženjem da “nema pitanja o privatnosti i Policeu”.

Ključne riječi

Komentara 2

PR
proview
21:09 12.10.2010.

najgori su mi ti koji krenu od pop glazbe koja paše svima pa krenu snimati glazbu za snobove,palac dolje,isti takav je gibo snima glazbu za snobove u zadnjim albumima

MA
mare0801
07:22 13.10.2010.

ima istine u tome što kažeš,meni osobno Sting je uvijek bio precijenjen,a to je donekle slučaj i s Gibom u kasnijoj fazi.Znaš ono,reci da slušaš Giba ili Stinga i ne možeš falit,odmah si cool.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije