zeleni princ

Dokumentarac o sinu koji špijunira svog oca

zeleni princ
Kino Europa
06.12.2014.
u 17:46

Skrivajući se iza kodnog imena Zeleni princ, koje je mnogo govorilo o njegovu socijalnom položaju među palestinskim militantima, čitavo je desetljeće opskrbljivao Izrael podacima koji su spriječili desetke bombaških napada

Na Tjednu izraelskog filma u zagrebačkom kinu Europa sutra u 18 sati na rasporedu je dokumentarni triler "Zeleni princ" redatelja Nadava Schirmana, u kojem progovaraju ključni akteri špijunske afere koja je potresla Bliski istok.

Glavni lik filma mladi je Mosab Hassan Yousef, koji je od 1997. do 2007. bio ključni tajni agent izraelske sigurnosne službe Shin Bet. Njegov otac, šeik Hassan Yousef, jedan je od osnivača i ključnih vođa Hamasa. U filmu koji otkriva mnoge mračne trenutke iz njegove biografije, uključujući činjenicu da je kao dječak bio žrtva silovanja, Mosab se prisjeća kako je prvi put uhićen sa samo deset godina, zbog kamenovanja izraelskih naseljenika. Mladi ekstremist, opčinjen očevom ulogom muslimanskog ratnika, tijekom odrastanja u gradu Ramallahu nizao je nasilni izgred za izgredom, brzo se uspinjući Hamasovom hijerarhijom, gdje je jednoga dana trebao naslijediti oca. Kada je tko zna koji put uhićen sa samo 17 godina, vrbovali su ga izraelski obavještajci.

Skrivajući se iza kodnog imena Zeleni princ, koje je mnogo govorilo o njegovu socijalnom položaju među palestinskim militantima, čitavo je desetljeće opskrbljivao Izrael podacima koji su spriječili desetke bombaških napada, doveli do niza spektakularnih uhićenja te spasili živote brojnim potencijalnim žrtvama atentata, uključujući donedavnog izraelskog predsjednika Shimona Peresa. Film "Zeleni princ" posljednji je nastavak u trilogiji o obiteljima koje izazivaju političke kontroverze.

>> Ne propustite 'Nultu motivaciju' i 'Zelenog princa'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije