Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Festival Jazz is Back! BP od 4. srpnja u Grožnjanu – velika jazz i blues imena te sudionici s pet kontinenata

Festival Jazz is Back! BP
01.07.2024.
u 13:50

Tradicionalni Festival Jazz is Back! BP i ovu, 25. godinu zaredom, održat će se u Grožnjanu od 4. do 17. srpnja, a na kojem će se održati 14 koncertnih večeri s nastupima eminentnih jazz i blues glazbenika iz cijelog svijeta.

Grožnjanski jazz programi, Festival Jazz is Back! BP, Ljetna jazz škola ovo će ljeto okupiti sve generacije iz više od 20 zemalja s pet kontinenta te mnogobrojnu publiku koja oduševljeno prati glazbenike. Iznimna suradnja između polaznika edukacijskih programa i njihovih mentora, uz vrhunska znanja i talente, utkani su u temelje Međunarodnog kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži (HGM), pod čijim se okriljem održavaju jazz programi u Grožnjanu, koji od milja nazivaju najmanjom jazz metropolom na svijetu.

Festival Jazz is Back! BP organiziraju Hrvatska glazbena mladež i Općina Grožnjan.

Uz povoljne geografske, klimatske i prometne uvjete, ovaj mali, stari istarski gradić s jedne strane na optimalan način zadovoljava potrebe umjetnika i HGM-a za mjestom zajedničkog okupljanja i rada, a s druge pak strane su umjetnici i Glazbena mladež ponudili superioran program obnove njegova života. Univerzalnu viziju budućnosti Grožnjana prožima integralna humanost s adekvatnim civilizacijskim i kulturnim sadržajem kao osovinom najrazličitijih stvaralačkih disciplina.

Tijekom Festivala održat će se radionice jazz klavira, gitare, bubnjeva, trube, trombona, vokalna radionica, kontrabasa i bas gitare, saksofona te radionica za ansamble. Sudionici jazz programa dolaze iz Hrvatske, Njemačke, Slovenije, Bugarske, Austrije, Australije, SAD-a, Italije, Finske, Francuske, Švedske, Češke, Meksiko, Ujedinjenog Kraljevstva, Kostarike, Kube, Srbije, Portorika, Mađarske, Danske, Španjolske, Novog Zelanda, Kenije i Belgije. Radionice će se održavati svakodnevno, a svirat će se i po grožnjanskim ulicama, ponekad organizirano, a ponekad sasvim spontano, u čemu će uživati domaći i strani posjetitelji ovoga čarobnog istarskog grada umjetnika i stvaralaštva.

Na Festivalu će uz sudionike jazz programa nastupiti međunarodne zvijezde Luis Bonilla, trombonist i umjetnički voditelj Svjetskog jazz orkestra glazbeni mladeži, Michael Philip Mossman, na trubi, Alex Goodman, na gitari, Lea Lovrenčić, vokal,  Hector Martignon, na glasoviru, Boris Kozlov, na kontrabasu, John Riley i Karlheinz Miklin Jr. na bubnjevima, te Ivan Renta na saksofonu, dobitnici nagrade Grammy, a svoje znanje podijelit će s polaznicima škole.

Najavljujemo da ćemo na Festivalu imati prigodu čuti i poznata jazz i bluz imena domaće i regionalne scene poput Primoža Grašića, Marija Mavrina, Blaža Jurjevčića, Tijana Grašića, Elvisa Stanića, Jazzistra Orchestar, Tamaru Obrovac i Matiju Dedića, Exploding Pig, Zdenku Kovačiček i GreenHouse Band te Gorana Farkaša s TradInEtno Orkestrom. Festival s ponosom predstavlja i glazbenike koji su svoje prve korake u jazz glazbu započeli upravo u Grožnjanu poput Vida Jamnika, Valdemara Kušana, Dušana Kranjca, Tee Tidić i Denisa Makina, sve redom vrsne glazbenike ovjekovječene brojnim nagradama.

HEP je i ove godine glavni sponzor Ljetnog jazz festivala, koji spaja kulturu, obrazovanje i turizam. Pripremite se za nezaboravno glazbeno iskustvo uz talentirane glazbenike, opuštenu atmosferu, poseban ambijent Grožnjana i nevjerojatne vibracije jazza.

Jazz programe u Grožnjanu podržavaju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Općina Grožnjan, Istarska županija i Turistička zajednica Istarske županije. Podupiratelji festivala i škole su i Music Centar, Gewa Music, Gewa Drumms, Sonolux, Tehnoline Telekom, Fender, Darovi Rokus, Valamar, San Rocco, Adriatic Holidays, Maraska, Europlakat, Press clipping, Radio Eurostar, Glas Istre, Večernji List, HRT i drugi.

Festival će biti moguće pratiti i putem live streaminga na YouTube kanalu Općine Grožnjan.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije