PROJEKCIJE HRVATSKIH FILMOVA

FOTO Za otvaranje 18. Vukovar Film Festivala tražila se karta više

Vukovar: Svečano otvorenje 18. Vukovar Film Festivala
Foto: Mia Slafhauzer/PIXSELL
1/73
28.08.2024.
u 23:24

U perivoju dvorca Eltz festival su otvorili kratki animirani film “Šuma Striborova” Ane Despot i dugometražna igrana “Frka” Svebora Mihaela Jelića

Projekcijama hrvatskih filmova "Šuma Striborova" i "Frka" u prekrasnom perivoju dvorca Eltz u Vukovaru počeo je 18. Vukovarski filmski festival za vrijeme kojeg će Vukovarci i njihovi gosti imati prilike pogledati čak 35 filmova u konkurenciji za nagradu Zlatni šlep, što je ujedno i rekord ovog rastućeg festivala.

Veseli činjenica što se za otvorenje na kojem su se pokazivali hrvatski filmovi, a ne filmovi američke produkcije, tražila ulaznica više i što su to bili baš filmovi koji kod mnogih gledatelja mogu probuditi nadu i vjeru u domaću kinematografiju. Kad smo već u prošloj rečenici spomenuli američku produkciju, treba istaknuti da je "Frka", drugijenac talentiranog Svebora Mihaela Jelića, snimljena za nula kuna i u svega mjesec dana. "Frka" je jedan od onih filmova za koje, kada bi ih gledao u europskoj produkciji, zavapio: "Zašto mi ne napravimo ovakav film?" Možda je tajna ovog filma baš u tome što je napravljen za nula kuna, odnosno iz čiste ljubavi, ali unatoč tome ili baš zato priželjkujemo da domaći sustav prepozna ovakve redatelje poput Jelića i da će za buduće filmove dobiti sva potrebna sredstva. Prije "Frke" vidjeli smo kratki animirani film "Šuma Striborova" još jedne nade hrvatskog filma Ane Despot (30) koji je prethodno izazvao oduševljenje na Animafestu, a slične reakcije nisu izostale ni u Vukovaru. Iako je dugometražna "Frka" snimljena za mjesec dana, animacija ima druge zakonitosti i na filmu od 7:34 minuta Ana Despot je radila godinu i pol.

Prije početka samih projekcija umjetnički ravnatelj Daniel Rafaelić ukratko je ispričao publici što stoji iza ideje prikazivanja dva hrvatska filma na svečanosti otvorenja te pozvao redateljicu Anu Despot i glumca Dragana Despota na pozornicu s kojima je obavio kratak razgovor o filmu “Šuma Striborova”. Dragan Despot, otac autorice i čuveni hrvatski glumac koji je bio pripovjedač u ovom filmu, istaknuo je da se ove večeri osjetila posebna atmosfera i nesvakidašnja naklonost prema hrvatskom filmu te da već dugo nije osjetio tako nešto.Nakon što su oba filma prikazana, cjelokupna ekipa dugometražnog crnohumornog trilera “Frka” izašla je pred oduševljenu publiku i poklonila se uz gromoglasan pljesak, a producentica Iris Tomić obratila im se s par riječi.

Između 35 filmova istaknut ćemo da će se sljedećih dana moći vidjeti i dokumentarni filmovi "Memorija jedne generacije – ratni Radio Vukovar" vinkovačke scenaristice i redateljice Biljane Čakić koji će ovdje imati svoju hrvatsku premijeru i "Hassanovi ratovi" redatelja i urednika u Večernjem listu Roberta Bubala, koji donosi priču o Večernjakovu novinaru, političkom komentatoru i ratnom reporteru Hassanu Haidaru Diabu te koji će zatvoriti festival u nedjelju.

 

GALERIJA Svečano otvorenje 18. Vukovar Film Festivala
Vukovar: Svečano otvorenje 18. Vukovar Film Festivala
1/73

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije