VIJESTI

"Harry Potter" - hara!

20.03.2002.
u 00:00

LOS ANGELES - Filmovi nominirani za Oscara "Harry Potter i kamen mudraca" i "The Royal Tenenbaums" dobitnici su nagrade Udruge kostimografa za najbolju filmsku kostimografiju, dodijeljene prošlog vikenda na Beverly Hillsu.

Karen Patch nagrađena je za kostime u filmu "The Royal Tenenbaums", dok je kostimografkinja "Harryja Pottera i kamena mudraca" Judianna Makovsky nagrađena za kostime u povijesnom ili filmu fantastike. (Reuters/H)

"Octavio Paz" Juanu Goytisolu

CIUDAD DE MEXICO - Španjolskom piscu Juanu Goytisolu dodijeljena je prekjučer nagrada za esej i poeziju "Octavio Paz" za 2002. godinu, vrijedna 100.000 dolara. Pod predsjedanjem kolumbijskog pisca Alvara Mutisa, žiri je jednoglasno odlučio dodijeliti nagradu Goytisolu uz obrazloženje da je riječ o "piscu koji se kreće između kreativnog eseja i poetske naracije".

Goytisolo je rođen u Barceloni 1931, a od 1956. živi u Parizu. Autor je, među ostalima, knjiga "Dvoboj u raju" (1955), "Za život ovdje" (1960), "Otok" (1961), "Juan bez zemlje" (1975) i "Saga o Marksovima" (1993). (AFP/H)

"Andersen" Britanki J. Wullschlager

KOPENHAGEN - Nagrada "Hans Christian Andersen" dodijeljena je ove godine Britanki Jackie Wullschlager, objavio je jučer grad Odense u kojem se rodio ovaj danski pisac.

Pedeset tisuća eura dobila je Jackie Wullschlager za biografiju H. C. Andersena "The Life of a Storyteller", objavljenu 2000. godine. Nagradu će primiti 2. travnja u Odenseu, na dan rođenja danskog pjesnika i dječjeg pisca Andersena, rođenog 1805. godine. (AFP/H)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije