MAKEDONSKA AVANTURA

Jadran film je uzeo novac, serije nema

05.01.2018.
u 16:45

Trebala je to biti najveća serija u nacionalnoj povijesti: makedonska valda dala je 8,3 milijuna kuna, a sada je stigla kaznena prijava protiv Grubišića

Svašta se događa u Jadran Filmu, baš kao da se snima kakva filmska intriga u najboljim danima te nekoć velike kuće. Makedonska je financijska policija podigla kaznenu prijavu protiv direktora Jadran Filma Vinka Grubišića zbog zloporabe položaja i, kako kažu, poticanja na kazneno djelo. Makedonski mediji donose da je provedena dodatna istraga povezana s prijavom protiv direktora Agencije za film Republike Makedonije.

Problemi i s HTV-om

Optužba je da je direktor te agencije tvrtki Jadran Film DOOEL pronevjerio 63 milijuna denara, odnosno 8,3 milijuna kuna. Jednostavno, ugovor o snimanju serije “Makedonija” nije ispoštovan, a novac nije vraćen. Serija je trebala biti snimljena do 4. rujna 2017., no prvotni je rok za 130 epizoda bio travanj 2016., da bi se sve smanjilo na 80 epizoda i pomaknulo znatno unaprijed. Što se samog Grubišića tiče, njega se tereti da je novac dobiven od makedonske državne agencije pretvorio u eure te svotu prenio na račune svojih hrvatskih i američkih kompanija te na račun matične tvrtke, Jadran filma. Na taj je način stekao protupravnu dobit od 560.000 eura. Iako je Grubišić u medijima tvrdio da je makedonska vlada krivo informirana te da će se uskoro objaviti dosad snimljeni materijali, dalje se od dva trailera za seriju nije otišlo. A i oni su datirani nakon roka za dovršenje najambicioznije serije u makedonskoj povijesti. Za Večernji list nedavno je izjavio da je za sve kriv sadašnji v. d. ravnatelja makedonske Agencije Gorjan Tozija koji ga reketari te skriva dokument o navodno ponuđenoj financijskoj garanciji. Nešto slično, no ne i s tako drastičnim posljedicama, dogodilo se i krajem prošle godine. Iako je sredinom 2017. Grubišić objavio da je nakon osam dugih godina čekanja konačno počelo snimanje serije “Grička vještica”, u šturoj izjavi HRT-a tportalu pisalo je da “je ugovor za djelo Grička vještica zbog neizvršavanja ugovornih obveza od strane tvrtke Jadran film Zagreb raskinut 6. listopada 2017.” I taj je projekt bio predmetom sudskih parnica i nagodbi gdje se konačno činilo da će od serije nešto biti. Budžet je bio poslovna tajna iako je objavljeno da je sudskom nagodbom s HRT-om nacionalna TV kuća s milijun i pol kuna trebala financirati svaku od šest epizoda prve sezone serije snimane po romanu Marije Jurić Zagorke. Drugu je polovicu sredstava trebao osigurati Jadran Film. Na kraju ništa. A onda je stigla i posljednja vijest, da je nad Film distribucijom, tvrtkom kćeri Jadran Filma, pokrenut stečaj. Trgovački sud u Zagrebu zakazao je za 17. siječnja prvu javnu dražbu za prodaju tri zgrade i dvorišta stečajnog dužnika Film distribucije d.o.o., tvrtke kojoj je osnivač Jadran Film u vlasništvu Vinka Grubišića, po početnoj cijeni od nešto više od 8,5 milijuna kuna, objavljeno je na e-oglasnoj ploči Ministarstva pravosuđa.

Već i iz površnog iščitavanja javno dostupne dokumentacije nameće se nekoliko zanimljivosti. Iako je najveći vjerovnik Film distribucije Hrvatska poštanska banka po izdanim kreditima, predlagatelj je stečaja Financijska agencija. FINA je to zatražila zbog duga državi od nekih 1,7 milijuna kuna u dva odvojena postupka, u Osijeku i u Zagrebu, pri čemu se odustalo od onoga u Osijeku. Druga je zanimljivost da je drugi veliki vjerovnik Dinka Grubišić, supruga Vinka Grubišića, i to s dva i pol milijuna kuna. Zlobnici bi rekli da je Grubišić vjerovnik sam sebi. Pokušaj predstečajne nagodbe propao je pa je sada na redu stečaj. No, i tu odmah iskaču neke bizarnosti. Kao stečajni upravitelj bio je određen Eduard Miščević, no on je morao biti zamijenjen zbog prirodne sile – preminuo je. Miščević je poznat javnosti kao rukovoditelj stečajnog postupka Rubelj Grilla, ali i Vjesnika d.d.

Vodio ranije stečajeve

Navodno su se Grubišić i Miščević poznavali otprije jer je Miščević vodio stečajeve nekih manjih tvrtki povezanih s Jadran filmom. Za sljedećeg je stečajnog upravitelja imenovan Janko Vidiček, no ubrzo je i on otpao, ali više po sili zakona. Naime, umirovio se. Sada stečajni postupak vodi jedan od upravitelja s najvećim stažem, Marinko Paić, jedno vrijeme i predsjednik Udruge stečajnih upravitelja. Paić je jedan od rekordera stečaja u Hrvatskoj s više od 120 postupaka za kojih je do javnosti znalo dolaziti i to da je, dok su ti postupci trajali, i kazneno prijavljivan. Zna ga se i iz stečaja nekadašnjeg tajkuna Željka Žužića, a Poslovni je dnevnik objavio i da je bio stečajni upravitelj u čak pet od ukupno sedam stečajeva provođenih nad tvrtkama kontroverznog poduzetnika Michaela Ljubasa.

Pogledajte galeriju: Ovo su najbolje TV serije 2017. godine

1/20
Ključne riječi

Komentara 7

DU
Deleted user
17:16 05.01.2018.

Liberalni kulturnjaci opet reklamiraju Hrvatsku kulturu i predstaljaju hrvate u najljepšem svjetlu....Samo da nam ne dođe onaj omraženi Hasnabegović i osramoti nas pred svijetom!

GV
golub Vaso
17:20 05.01.2018.

Vinko, junak hrvatske privatizacije, doktor bez imena ga je čuvao

LU
lunar777
21:24 05.01.2018.

Grubišić - crvena buržoazija...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije