izložba “Svijet robota”

Jeste li znali da u Barceloni postoji bordel s robotima, a roboti su pomogli i u pronalaženju Osame bin Ladena

Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/4
25.11.2022.
u 11:05

U Klovićevim dvorima do 15. prosinca otvorena je jedinstvena izložba koja odnosi najnovije trendove iz svijeta robotike

Već neko vrijeme u Galeriji Klovićevi dvori na ulazu je poprilična gužva, ali ovaj put ne zbog neke, recimo, dosad neotkrivene Bukovčeve slike ili slične likovne senzacije, nego zbog izložbe koja balansira na granici toga da se nađe na stranicama kulture. Ipak, s obzirom na to da su njene zvijezde i Transformeri i Terminator, slavni roboti filmske kulture, izložba “Svijet robota” apsolutno zaslužuje koju riječ na kulturi. Posrijedi je jedinstven postav koji je u Zagreb stigao u sklopu europske turneje i otvoren je do 15. prosinca, a donosi najnovije trendove iz svijeta robotike i digitalne kulture, od humanoidnih robota, robotskih igračaka, životinja robota do 3D printera kojima se može “kopirati” i izraditi manja igračka, i originalnih robota iz slavnih ZF filmova... Dakle, posrijedi je idealna zabava za cijelu obitelj, ali oprez, korištenje prostorije s igricama nije u cijeni ulaznice, već se dodatno naplaćuje. Primjerice, trominutna vožnja kroz svijet dinosaura dodatno se plaća 40 kuna, ali djeci je to golem užitak.

Tako će vas već na samom ulazu u galeriju dočekati uslužni Bob – komunikacijsko-informacijski robot koji govori osam jezika i komunicira pomoću ugrađenog vokabulara. Ima navigacijski sustav Lidar i koristeći pitanja i odgovore pohranjene u memoriji, može interaktivno komunicirati na zadanu temu. Koristi se uglavnom na kazališnim predstavama i izložbama, ali i u kockarnicama pa i na hotelskim recepcijama i to u Americi i Kini. Uz bok mu je Lea – robotska konobarica, za koju je jedna posjetiteljica izložbe, turistkinja iz Šangaja, prokomentirala da je u njihovim restoranima i kafićima sasvim normalna pojava. Roboti Dean i Eva također su svakodnevica u Aziji. Dean je robot operater dizala, a odgovara na pitanja tipa tko je vlasnik nekretnine, je li obitelj koja stanuje u nekom stanu višečlana ili jednočlana, na kojem katu zgrade se što nalazi. Njime se upravlja glasom, a tijekom vožnje dizalom čak priča i viceve. Eva je pak robot za prijavu informacija u zračnim lukama.

Službeni naziv ‘ženskih’ robota je Gynoid, a pojam Android odnosi se samo na ‘muške’ robote
Foto: Josip Regović/PIXSELL

Na velikom su videozidu i tri televizijska ekrana na kojima se prikazuju dokumentarci o onome što je prethodilo razvoju robotike, a na njemu su ispisane i sve godine važne za njen razvoj, počevši od 15. stoljeća do današnjice. Pa evo jedne zanimljivosti. Znate li tko je začetnik robotike? Leonardo da Vinci, koji je već u 15. stoljeću sasvim neplanski izradio samohodnu kočiju, nešto slično današnjem automobilu. Doznat ćete na toj zidnoj lenti vremena i kako je 1937. godine izumljen Elektro – prvi humanoidni robot, koji je mogao hodati, govoriti i puhati balone, a 2014. Peper, prvi robot koji je bio sposoban prepoznati baš sve ljudske emocije.

U Zagrebu su i originalni dijelovi Terminatora – deset je takvih dijelova u Europi, tražena su roba na aukcijama i postižu astronomske cijene, a na izložbi su čip T-800, njegova ruka i lubanja. Naime, tijekom razvoja Terminatora tvrtka Skynet veliku je pozornost posvetila upravo glavi jer je za ljudski izgled bila potrebna savršena lubanja, a zahvaljujući senzorima u njoj i vrhunskoj tehnologiji Terminatorove su borbene vještine puno bolje od ljudskih. Iz filma “Ljudi u crnom” tu je lik dr. Rosenberga, koji nije ljudsko biće, već je u njegovoj središnjici, u mozgu, mali izvanzemaljac koji njime upravlja. Tu je i Bumblebee, jedan od najpoznatijih Transformera, mlađi brat Autobota, Iron Manova kaciga, ali i čuveni Robocop iz 1987. godine.

1937. izumljen je Elektro – prvi humanoidni robot
Foto: Josip Regović/Pixsell

Dio izložbe posvećen je i trima zakonima robotike prema književniku Isaacu Asimovu po kojima: 1. Robot ne smije nauditi čovjeku niti svojom pasivnošću dopustiti da se čovjeku naškodi; 2. Robot mora slušati ljudske naredbe, osim kada su one u suprotnosti s Prvim zakonom; 3. Robot mora zaštititi svoje postojanje, osim kada je to u suprotnosti s Prvim i Drugim zakonom.

Prilično znakovito jer više-manje svi spomenuti filmski roboti su ratni roboti, što je u suprotnosti sa zakonima robotike. Baš kao što je u suprotnosti sa zakonima, iako moralno diskutabilna, i zanimljiva činjenica koju ćete također doznati na izložbi, a ta je da SAD ima 4000 borbenih robota, koji su pomogli u pronalaženju Osame bin Ladena u Afganistanu.

Na kazališnim predstavama i izložbama u Americi i Kini sasvim je normalno da vam se obraća Bob – komunikacijsko-informacijski robot koji govori osam jezika i komunicira pomoću ugrađenog vokabulara
Foto: Josip Regović/PIXSELL

Među ostalim, izložena je i biomimetička robotska ruka, razvijena u Njemačkoj, koja detaljno oponaša ljudsku anatomiju, tkivo po tkivo. Koristi se kao bionička proteza koja nadomješta izgubljeni ud ili robotski avatar za operacije na daljinu. Posebno zanimljiv je Percy, robot s Marsa, rover koji je razvio NASA-in laboratorij za proučavanje površine Marsa i pronalaženje potencijalnog života. Ima robotsku ruku od 2,1 m koja se savija u pet točaka i služi za prikupljanje geoloških uzoraka, planirani radni vijek mu je 14 godina, a u Zagrebu je njegov prototip jer original je i dalje na Marsu. Na drugom je katu galerije i R2-D2, slavni droid iz “Ratova zvijezda”. Posrijedi je original upotrijebljen u prvom filmu iz franšize, “Nova nada”, njega je nemoguće kupiti na aukcijama jer je posuđen od filmskog studija. Tu je i skulptura C3PO-a, droida kojeg je “dizajnirao” Anakin Skywalker da pomaže u kućanskim poslovima. Doznat ćete i da je službeni naziv “ženskih” robota Gynoid te da se pojam Android odnosi samo na “muške” robote, da je u Barceloni otvoren prvi bordel s robotima, ali i da ekološki robot Ecobots koristi ćelije pune bakterija od trulih jabuka i mrtvih muha za stvaranje struje... Velik miljenik djece sigurno će biti i Koko, robotski pas s impresivnim znanjem, sposoban za mnoge vratolomije. No važno je pogoditi vrijeme u kojem je aktivan jer radi svakih sat vremena, a njegovo je predstavljanje posjetiteljima impresivno, ali vrlo kratko jer se nakon samo nekoliko minuta prevali na leđa i opet se neko vrijeme ne budi iz duboka sna.

Tijekom razvoja Terminatora tvrtka Skynet veliku je pozornost posvetila upravo glavi jer je za ljudski izgled bila potrebna savršena lubanja
Foto: Josip Regović/PIXSELL

Mnogo je razloga da se pogleda ovu zanimljivu izložbu, na kojoj ćete provesti dva sata, pogotovo ako dolazite s djecom, jer osim spomenute igraonice, odmah na izlazu nalazi se i VR kutak. Kako Galerija Klovićevi dvori uz svaku svoju izložbu organizira i tematski prigodne Artionice, i one su sada prilagođene robotima. “Budući da je naša Artionica, osim uobičajenim alatima i profesionalnim materijalom opremljena i keramičkom peći kao i prešom za otiskivanje grafike, ona je nezaobilazna točka u nastavi likovnog odgoja i kulture pa tako u dogovoru s profesorima likovne umjetnosti organiziramo radionice za školsku djecu svaki radni dan u vrijeme trajanja izložbe, a također i za osobe s poteškoćama. Svake subote od 11 do 12.30 sati organiziramo radionice za djecu od 6 do 15 godina, a radionice za odrasle svake srijede od 18 do 20 sati. Pridružite nam se i otkrijte kako crtaju ili slikaju, modeliraju ili klešu nove generacije koje su naša budućnost! Za našu Artionicu prijaviti se možete na mail: artionica@gkd.hr”, poručuju iz Galerije Klovićevi dvori. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije