Gostovanje

Kako je Shakespeare sreo slovenske kulturnjake

''
14.02.2014.
u 23:16

Bio je ne samo drugačiji Shakespeare, glumci su se doslovno ispričavaju publici

Kaj zajebavaju ovu kulturnjaci? Što bi htjeli ljudi koji zapravo ne rade ništa nego nam mažu oči  nekim svojim izvedbama koje samoproglašavaju vrhunskom umjetnošću, a zapravo samo pišaju u bocu Radenske? Je li Kekec prvi i zadnji dobar slovenski film? To su tek neka od pitanja u kojima je Shakespeare susreo slovenske kulturnjake tijekom svoje "Ukroćene goropadnice", koju je Mestno gledališče ljubljansko u petak izvelo na gostovanju u Kerempuhu.  

Bio je ne samo drugačiji Shakespeare, glumci su se doslovno ispričavaju publici zbog završnog monologa naslovne junakinje koji je u današnje vrijeme spolne jednakosti blago rečeno politički i društveno nekorektan, ali i sasvim drugačiji pristup humoru od onog na koji je navikla hrvatska kazališna publika.

Stvari su dotjerane do apsurda, Shakespeareu su dodana tri monologa (tema je naravno: kako biti žena) dramaturginja iz regije – Ivane Sajko, Maje Pelević i Simone Semenič, a srpska redateljica Anja Suša "Goropadnicu", baš kao u Shakespeareovo vrijeme, postavlja isključivo s glumcima.

I baš kao i u "Othellu" istog kazališta što smo ga nedavno gledali u ZKM-u, u prvom planu je opet Primož Pirnat ovog puta kao Petruccio, a ravnopravno uz njegovu glumačku ekspresiju stoji i samoironičan Matej Puc u ulozi Katarine. I nakon ove verzije Shakespearea zaista se više nitko ne bi trebao čuditi novom raspletu: Katarina je tako napisala memoare, prodala ih Hollywoodu, a u filmskoj ju je verziji glumila Nicole Kidman. Kod nas bi vjerojatno dobila i Kiklopa.

>> Kazališno vijeće: ‘Baldasar nezakonito zatražio našu smjenu’

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije