Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kritike struke

Kazalištarci traže potpuno novi Zakon, a ne površne promjene

nora krstulović
goran stanzl/pixsell
19.02.2013.
u 14:59

Internetska rasprava o izmjenama i dopunama Zakona o kazalištu naišla je na oštre kritike zainteresiranih. Kritični su i kazališni djelatnici, ali i javna kazališta.

Izmjene i dopune Zakona o kazalištu koje je iniciralo Ministarstvo kulture u elektroničkoj javnoj raspravi naišle su na gotovo jednodušnu osudu kazališnih djelatnika i ustanova. Osim rijetkih pohvala zbog uvođenja producenta među zaposlenike, brojne reakcije uglavnom su krajnje negativne.

Najjezgrovitiji je bivši legendarni splitski intendant, inače pravnik Ivica Restović, koji je ministrici Andreji Zlatar Violić poručio da je postojeći Zakon o kazalištu takav da ga je nemoguće popraviti. “Umjesto izmjena, treba nam novi zakon”, napisao je Restović. S njim se posve slaže i redatelj Dražen Ferenčina, koji odbacuje izmjene i dopune i traži novi zakon koji bi iznjedrila široka rasprava. Iz HNK Ivan pl. Zajc poručuje se da Hrvatskoj treba sasvim novi zakon te da se izmjene i dopune odbijaju.

Javio se i glumački ansambl ZKM-a, koji je ustvrdio da izmjene i dopune površno i selektivno zadiru u proceduru i prava te ocjenjuju da su neke izmjene, napose one oko izbora intendanta HNK u Zagrebu, tendenciozne i politički motivirane. Glumci su konkretni, pa smatraju da izmjene onemogućavaju zapošljavanje glumaca na neodređeno vrijeme te ne određuju donju granicu za sklapanje ugovora o radu.

Promjena procedure u vezi s izborom intendanta HNK u Zagrebu smeta i tom kazalištu pa iz njega tvrde da je protuustavno da samo intendant tog kazališta ima ograničen mandat. Protiv ovakvih izmjena i dopuna su i Komedija, Radničko vijeće HNK iz Splita, pa i Gavella. Iz Gavelle ravnatelj Darko Stazić piše da je tekst izmjena i dopuna izrazito nekvalitetan.

 

Ravnateljica kazališta Žar ptica Marija Sekelez isto odbacuje izmjene i dopune, koje je proglasila potpuno nekompetentnima, ali se i zapitala je li osoba koja je pisala tekst ikada provela barem mjesec dana u nekom kazalištu. Prijedlog nije naišao na podršku ni u kazalištima u Šibeniku i Zadru, a pravi šamar predlagačima došao je iz Satiričkog kazališta Kerempuh, čiji dugogodišnji ravnatelj i predsjednik Kazališnog vijeća HNK Zagreb Duško Ljuština traži sadržajne promjene, ali i tvrdi da će ovakve izmjene i dopune ostaviti HNK u Zagrebu bez 49 posto novčanih sredstava koje izdvaja Grad Zagreb. A Grad Zagreb, prema zamisli ministrice, ostaje bez ikakvog utjecaja na izbor čelnog čovjeka matičnog hrvatskog kazališta. Takva ideja smeta i Nori Krstulović, koja donosi minuciozne primjedbe i prijedloge, ali se i čudi što se ne osnažuje uloga kazališnih vijeća, pa i Vitomiru Lončar iz Male scene.

A Zvonimir Dobrović uime Mreže za izvedbene umjetnosti primjećuje da bi se udruge građana trebalo upisivati u Očevidnik kazališta kako bi bile izjednačene s ustanovama, trgovačkim društvima i umjetničkim organizacijama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije