Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI MODEL za opstanak knjige

Nakladnici i knjižari udružit će se u neovisnu biznis-zajednicu

Mišo Nejašmić
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
17.02.2015.
u 13:54

Ova branša već je godinama u vrlo lošem stanju, pa su potrebne nove strategije razvoja

Od četvrtka je na čelu Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske njezin dosadašnji potpredsjednik Mišo Nejašmić iz zagrebačke naklade Jesenski i Turk.

Budući da je za četvrtak zakazan prvi sastanak novoizabranog Vijeća zajednice, Nejašmić je rezerviran za izjave novinama. Ipak, obećava da će ubuduće Zajednica nakladnika i knjižara raditi maksimalno transparentno i javno.

Krediti HBOR-a

– Želimo da svaka naša odluka u roku od 48 sati bude prezentirana javnosti. Isto tako naš rad ubuduće neće biti toliko povezan s osobom predsjednika, nego će se u rad uključiti svi članovi Zajednice. Treba aktivirati i rad po našim grupacijama kao što su grupacija dječje knjige, školskih udžbenika, knjižara... Te bi grupacije svoje probleme mogle podići na razinu zahtjeva – kazao je Nejašmić koji najavljuje daljnje kontakte s Ministarstvom kulture, Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, ali i Ministarstvom gospodarstva.

– Kontaktirat ćemo i s Vladom i to u vezi s kreditima Hrvatske banke za obnovu i razvitak, ali i sa svim ministarstvima kako bi dali poticaj oporavku unutar naše branše koja je već godinama u krizi – naveo je Nejašmić.

Zajednica će nastaviti s istraživanjima sektora, ali će inzistirati i na većem istraživanju koje bi se provodilo svakih pet godina.

– Znamo da je knjiga kulturno i znanstveno dobro, ali je i proizvod kreativne industrije pa tu naglašavamo i njezin bitni privredni moment jer poslovi izdavaštva ipak zapošljavaju određeni broj ljudi. Zajednica nakladnika i knjižara nikako ne želi biti samo nekakav privjesak za tehničko odrađivanje poslova, primjerice na sajmovima – upozorava.

Projekti u pripremi

– Kako je Hrvatska gospodarska komora, u čijem sastavu trenutačno djelujemo, u previranju, razmišljamo o udruživanju nakladnika u poslovnu zajednicu i to već za nekoliko mjeseci. Tako bismo postali samostalna udruga firmi – najavljuje Nejašmić i ističe da bi se Zajednica tako pozicionirala za budućnost.

Ističe da se nastavljaju pripreme i za Noć knjige, a tu su i tradicionalne manifestacije kao što je Interliber.

>>Mišo Nejašmić na čelu nakladnika i knjižara

Komentara 2

GO
goran2hr
17:47 20.02.2015.

Da te knjige što valjaju - prodavale bi se. Nego zato, kontakti s ovim ili onim ministarstvom, ne bi li se kako isisalo još više iz državnog budžeta.

DU
Deleted user
18:30 17.02.2015.

Komu danas treba knjiga u Hrvatskoj? Zar možda onima koji komuniciraju nemuštim porukama duljine do 140 znakova? Dajte najte, prosim vas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije