Novi film 'Nestala'

Napokon naslov vrijedan reputacije redatelja Davida Finchera iz 90-ih

film nestala
06.10.2014.
u 16:41

napetost
Film ima velike zaokrete, ali prava mu je vrijednost u detaljima

Američki redatelj David Fincher potpisao je neke od oblikujućih "generacijskih" filmova 1990-ih ("Klub boraca", "Sedam") zbog čega je kod dijela kinopublike dobio imidž svojevrsnog autorskog božanstva.

Navijačko raspoloženje

Ta je vrsta poklonika bila spremna tražiti posebne vrijednosti i u njegovim filmovima iz 2000-ih, iako je, objektivno, bio tek vrhunski zanatlija spreman ulaziti u kompromise s Hollywoodom. U tom je smislu isprazni "Čudesni život Benjamina Buttona" (2008.) skinuo mnoge maske, da bi se već u slučaju sljedećeg filma, "Društvene mreže" (2010.), poklonicima navijački pričinjalo da je riječ o jednom od najvažnijih filmova desetljeća.

Godine koje su došle pokazale su ono što su manje usijani gledatelji (ili kritičari poput potpisnika ovoga teksta) govorili odmah: radilo se o previše brbljavom i precijenjenom filmu koji se ni u ovom kratkom odmaku od četiri godine nije uspio održati ni kao jedan od najjačih filmova od 2000. naovamo, a kamoli u širem povijesno-filmskom smislu.

Sve ovo govori da o Fincheru postoje prilično oprečna mišljenja, uvjetovana ukusima, shvaćanjima redateljskih veličina i pojma "autorstva", a bilo je važno to spomenuti jer je Fincher napokon snimio jako dobar film. Naime, film "Nestala", koji se od ovoga vikenda nalazi na redovnom repertoaru hrvatskih kina, napokon opravdava pompu oko Fincherova imena i za dosad, prema njegovim novijim djelima, rezervirane gledatelje.

Inteligentna industrija

Ako je "Ona" i nadalje dosadašnji hollywoodski favorit godine, zbog osjetne meditativne autorske ruke Spikea Jonzea, romkom triler "Nestala" tražio je od Finchera drukčiju zadaću. Priča o čudnovatim zapletima koji slijede nakon što muž (Ben Affleck) prijavi nestanak svoje supruge (Rosamund Pike), omiljene sveameričke junakinje, tražio je savršenu preciznost u vođenju događaja, likova i atmosfere.

Postavlja se pitanje je li muž ubio svoju ženu? Ako nije on, tko mu smješta? Napet i neizvjestan film zasnovan je na jakim zaokretima, ali najveća mu je vrijednost u posvećenosti detaljima i oslikavanju naličja ljudi, medija, brakova, veza i odnosa svih vrsta. Affleck postojano dočarava kompleksnu jednostavnost običnog karaktera, razapetog između vlastitih emocija i očekivanja sredine, a Rosamund Pike iskazuje i gotovo demonske fizičke transformacije u ulozi koja bi svakako morala biti nominirana za Oscara. Primjer da i industrijski film može biti napravljen s puno duha i stila.

>> David Fincher snimio novi film: U glavnoj ulozi Ben Affleck

>> Američki kritičari "Društvenu mrežu" proglasili najboljom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije