Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predstavljena "sigurna kuća"

Nova knjiga Marine Vujčić progovara o ženskim žrtvama nasilja

Zagreb: Na književnoj tribini razotrkrivanje predstavljena je knjiga Marine Vujčić Sigurna kuća
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/3
16.05.2024.
u 10:26

U ponedjeljak u Zagrebu predstavljena je knjiga "Sigurna kuća" u izdanju Frakture, roman koji progovara o nedovoljnoj zaštiti i pomoći ženama koje godinama trpe nasilje

Roman književnice Marine Vujčić "Sigurna kuća", u kojem se bavi rodno uvjetovanim nasiljem, predstavljen je u ponedjeljak navečer na tribini Razotkrivanje u Zagrebu. Roman je, uz autoricu, predstavio i glavni urednik naklade Fraktura Seid Serdarević, a ulomke iz knjige čitala je dramska umjetnica Ksenija Marinković. Serdarević je ustvrdio kako je roman "Sigurna kuća" moćna i potresna priča o ženi i majci Ladi Lončar.

Čita se, kaže, u dahu i čitatelja ostavlja bez daha. Autorica pripovijeda o nasiljima o kojima se ne piše u novinama, o ženama koje pate i ne uspijevaju naći izlaz, rekao je Serdarević. "Sigurna kuća" je, kako je pojasnila autorica, krik protiv verbalnog i psihičkog nasilja te upozorenje da ne prihvaćamo zdravo za gotovo živote svojih prijatelja. Istaknula je kako u romanu prati priču o ženi i majki Ladi Lončar koja, nakon što ubije  muža, mora preživjeti u društvu koje pozna samo slučajeve u kojima muž ubija ženu.

Kad muškarac zlostavlja ženu, žena potraži pomoć u sigurnoj kući, napomenula je i dodala kako onda kad žena, nakon godina zlostavljanja, ubije muškarca, za nju nema sigurne kuće. Naglasila je kako za takve žene ne postoje nikakve sigurne kuće pa čak ni takve u kojima bi ju zaštitila od nje same. To se događa u društvu koje poznaje samo scenarije kad muškarci ubiju ženu, dodala je. Upitala je i kako je moguće nekoga bezumno voljeti, a onda ga se bezumno bojati i bezumno ubiti te napomenula kako upravo o tomu razmišlja Lada Lončar dok se prisjeća beživotnog tijela svog supruga u mrtvačnici.

Naglasila je i kako su joj početni zanos zaljubljenosti i blistave trenutke sreće zamijenile mračne scene nasilja. Upravo ju te mračne scene, napomenula je,  vode sve do trenutka kada je svog supruga, uglednog sveučilišnog profesora, usmrtila ubodom nožem u prsa. Nakon što je osuđena na višegodišnju kaznu zatvora, smještena je u žensku kaznionicu, gdje ju preziru prijestupnice, napomenula je autorica i dodala kako će Lada, da bi preživjela pronaći načina da samu sebe razumije i sebi samoj oprosti.

13.05.2024., Zagreb - Na knjizevnoj tribina razotrkrivanje predstavljena je knjiga Marine Vujcic Sigurna kuca. O knjizi su govorili Frakturin glavni urednik Seid Serdarevic a ulomke je citala glumica Ksenija Marinkovic. Photo: Igor Soban/PIXSELL
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Svoj je roman "Sigurnu kuću", naglasila je, pisala kratkim i britkim rečenicama da se što bolje utisnu u svijest. Dodala je i kako se pripovjedačica Lada Lončar, glasom savjesti koji rezultira katarzom, obraća samoj sebi, ali i svim Ladama Lončar svijeta. Roman je objavila nakladna kuća Fraktura.

Marina Vujčić rođena je u Trogiru. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je hrvatski jezik i jugoslavenske književnosti. Objavila je više romana, među kojima i roman "Mogla sam to biti ja". Dobitnica je i nagrade Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske "Marin Držić" za drame: "Umri ženski", "Podmornica" i "Plodna voda".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije