PROMO

Održan Festival komedije i satire – Murtalije

murtalije
PR
Autor
PR članak
30.06.2011.
u 12:30

Ovaj iznimno zanimljiv i kulturološki vrijedan projekt trebao bi postati tradicija te vratiti bogatu prošlost murterskog dramskog amaterizma

U organizaciji udruge Naš mali festival i Općine Murter, pod pokroviteljstvom Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva te supokroviteljstvom Šibensko-kninske županije, na Murteru je od 20. do 25. lipnja održan Festival komedije i satire – Murtalije.

- Ovaj iznimno zanimljiv i kulturološki vrijedan projekt trebao bi postati tradicija te vratiti bogatu prošlost murterskog dramskog amaterizma koji je dao neke od vrhunskih predstava: komedija Na rivi, mjuzikli Ježeva kućica, Mali princ, Galeb Jonathan Livingston i Mototor. Važno je istaći da je Murter godinama bio uspješan domaćin raznih smotri dramskih amatera prije Domovinskog rata – pojasnila je direktorica projekta Dorjana Juraga, koja je umjetnički odabir predstava prepustila u ruke iskusnom kazališnom „liscu“ Serđu Mioču.

Festival je otvoren predstavom Prizori iz bračnog života teatra Smjehotići, a potom je u nastavku, pred prepunom dvoranom kino centra u Murteru, izvedena predstava Teatra Gavran – Pandorina kutija, autora Mire Gavrana, najizvođenijeg hrvatskog kazališnog pisca u proteklih dvadeset godina. Djela su mu prevedena na 32 jezika i imao je više od dvjesto kazališnih premijera širom svijeta.

- Ovaj je projekt hvalevrijedan za kazališnu hrvatsku scenu. Murtalije su prigoda da se u tijeku turističke sezone domaćim ljudima, ali i turistima prikaže bogat izričaj hrvatske kazališne scene – naglasio je Gavran.

Njegov često putujući teatar uprizorio je Pandorinu kutiju, dobroćudnu komediju o njegovoj najdražoj temi: muško-ženskim odnosima, u režiji Roberta Raponje.

- Priča je obična, ljudska i čini se po reakcijama publike bliska i privlačna. U neočekivanom životnom zapletu sretnog i mirnog braka, jedan pogled u kutiju tajni izazvao je nagli obrat i niz isprepletenih muško-ženskih odnosa i obiteljskih veza. Volim tu tematiku i ona je čest izvor mojih priča, kao i postava Teatra Gavran – zaključuje autor.

Kada se tomu doda činjenica je glavni ženski lik, simpatična Buba, upravo Gavranova supruga Mladena, čini se da Miro ima realističan i duhovit pogled na svijet, koji pronosi na jednostavan način kroz svoja djela. Uz Mladenu Gavran, glumili su Željko Duvnjak i Ivica Jončić.

Dok su mnogi Murterani pozdravljali Gavrana, a djeca se okupljala oko njega hvaleći se kako su pročitali sve njegove dječje knjige, Miro je se doimao sretnim i zadovoljnim.

- Dječji romani su moja velika ljubav, a djeca i ovi njihovi iskreni pogledi i komentari nagrada kakvu bi svaki pisac poželio. Očaran sam koliko ovdje na Murteru poznaju moje predstave i čitaju romane. Evo i Špire Guberine na Mutralijama, fenomenalno – kaže Gavran i odjuri pozdraviti legendu hrvatskoga glumišta, sjesti u kazalište te po tko zna koji put s „guštom“ odgledati Pandorinu kutiju.

- I da, nadodaje Miro – želja mi je da Muratlije zažive i da sljedeće godine ponovno dođemo, možda i s dječjim predstavama i radionica, ovo bogatstvo i ljepotu Murtalija svakako treba sačuvati.

Muratlije su nastavljene predstavama 39 stepenica, Velika zvjerka te svečano zatvorene kultnom predstavom Stilske vježbe.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?