Prosvjed izraelskog veleposlanstva zbog incidenta na Interliberu

VL
Autor
Jasmina Popović
18.11.2008.
u 20:24

Nakon što se na iranskom štandu na Interliberu bila pojavila knjiga Henryja Forda “The International Jew”, izraelski veleposlanik burno je reagirao, knjiga je povučena sa štanda, a kako doznajemo, izraelsko je veleposlanstvo i službenim kanalima prosvjedovalo protiv toga.

Riječ je o knjizi koju je Henry Ford napisao dvadesetih godina prošlog stoljeća, a Iranci su je ponovno tiskali 1997. godine i nadopunili “ekstremnim radikalnim antisemitskim uvodom” u kojemu su današnji Židovi predstavljeni kao prijetnja i opasnost za cijeli svijet. Skandal je bio to neugodniji jer je zemlja partner ovogodišnjeg Interlibera bio upravo Izrael. I u Uredu predsjednika slažu se da se incident nije smio dogoditi i da je iranska strana pogriješila.

– Iskreno žalimo što je iranski izdavač zloupotrijebio tradicionalni sajam knjiga Interliber da bi izložio knjigu antisemitskog sadržaja i usmjerenja. Kao što je poznato, Republika Hrvatska i predsjednik Mesić dosljedno i krajnje energično osuđuju sve manifestacije antisemitizma i netolerancije. U tom kontekstu smatramo da je potez iranskog izdavača naštetio i Interliberu i iranskoj strani – kazao je za Večernji list Tomislav Jakić, savjetnik predsjednika Mesića za vanjsku politiku.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije