KINOPREMIJERA

Put lubenica

kin-put-txt.jpg
import
25.01.2007.
u 15:46

PUT LUBENICA, drama, 90 min., Hrv., 2006.; Telefilm/HRT/Blitz; R: Branko Schmidt; G: Krešimir Mikić, Sun Mei, Armin Omerović, Ivo Gregurević, Leon Lučev

Nakon prvijenca "Sokol ga nije volio", službeno najprihvaćeniji film Branka Schmidta "Put lubenica" ostavlja dojam djela zamišljenog kao neki walterhillovski minimalistički suvremeni akcić s okusom vesterna. Rezultat je ostvarenje hollywoodskog žanra smješteno u ovdašnju tematiku i prostor, čime podsjeća na filmove Dejana Šorka koji je dosad u nas najčešće rabio taj pristup.

Središnji lik je mlađahni veteran Domovinskog rata, PTSP-ovac koji 2005. g. besciljno život(inj)ari u siromaštvu, u derutnoj kućici na obali rijeke u BiH, odmah preko granice s Hrvatskom. Poneki novčić zaradi sudjelovanjem u krijumčarenju/trgovini ljudima. Kad se utopi "pošiljka Kineza", on preuzima brigu za jedinu preživjelu (dražesna Sun Mei)...

Uz obradu zvuka i slike na svjetskoj razini, gotovo ne služeći se dijalozima, "Put lubenica" nastoji se izraziti slikom, a ponajprije uspijeva u dosljednom stvaranju odbojnog ugođaja jada, bijede i zapuštenosti okoliša u kojem borave glavni i sporedni junaci. No, spoj bosanskoposavske stvarnosti i spomenutog vesternskog duha (u filmu čak ima i pravih Indijanaca) nije baš najsretniji, jer premda svijet oko nas nije lišen kaubojskih situacija, vestern ubačen u "Put lubenica" jest onaj filmski, a ne stvarni, te se doima prilično lažnim i nametnutim, odnosno preuzetim mehanički, bez istinskog sljubljivanja s temom i prostorom.

Prikazujući nekolicinu zapanjujuće i uvjerljivo bešćutnih ljudi, Schmidt i društvo nisu zagrebli ispod površine niti su ozbiljnije proučili njihove zločinačke karaktere i životne okolnosti. Odveć dvojben ostao je i glavni junak kojemu je pridana aureola nesretnog pozitivca premda se njegovi "postupci za koje navijamo" svode na ubojitu osvetu i premda je baš on skrivio smrt ni krivih ni dužnih ilegalaca u čamčiću. Krešimir Mikić koji ga tumači zanimljivo je lice i dobar glumac, no čini se da nije imao ni dovoljno materijala ni dovoljno prostora za izgradnju zaokruženog lika. "Put lubenica" u Puli je osvojio nagradu kritičara Oktavijan te Zlatne arene za glavnu mušku ulogu (K. Mikić) i scenografiju (Mladen Ožbolt), a na Festivalu mediteranskog filma u Montpellieru nagrađen je glavnom nagradom Zlatna Antigona te nagradom za najbolju glazbu (Miroslav Škoro). (J. H.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije