reakcija

ULUPUH reagirao na na istup kolega u tekstu Večernjeg lista

Sastanak HZSU-a u Novinarskom domu
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
06.03.2020.
u 14:48

Povodom objave teksta Pobuna umjetnika u Večernjem listu 6. ožujka, od samostalne umjetnice i predsjednice Upravnog odbora ULUPUH-a Ivane Bakal primili smo reakciju na izjave kolega u članku. Tekst prenosimo u cijelosti.

1. ULUPUH, a ni ja osobno kao službena predstavnica ULUPUH-a,  nikada nije izjavio da podržava važeći prijedlog Zakona o umjetnicima zato što ULUPUH ne podržava važeći prijedlog Zakona o umjetnicima u postojećem obliku. 

2. Kroz Vizualni klaster i u svoje ime ULUPUH je poslao svoje stavove o prijedlogu Zakona i zahtjeve za korekcijama prijedloga Zakona na adresu predlagača – Ministarstva kulture, a  s održanog sastanka klastera u prostorijama ULUPUH-a dana 5. 7. 2019. poslan je zapisnik u Ministarstvo kulture u kojem su istaknuti svi sporni članci i odredbe Nacrta prijedloga Zakona s kojima se prisutni predstavnici udruga članova Vizualnog klastera nisu složili!

3. ULUPUH je dana 8. veljače sazvao otvorenu javnu tribinu na koju je direktno putem maila ili kroz javni poziv pozvao sve zainteresirane umjetnike, odnosno sve zainteresirane strane. Zapisnik sa tribine sastavljen je poput  zapisnika-objava HZSU-a vezanih za tribinu u Novinarskom domu, koja je održana 15. 1. 2020., s uvodom i konkretnim zaključcima. Postoje uzusi kako se pišu zaključci, te nisu navedeni netočni  ili „frizirani zaključci“ (zapisnik je dostupan na ulupuh.hr).  Na proširenom sastanku HZSU-a dana 15. 1. 2020. bili su pozvani članovi HZSU-a, i bio je to prvi (i jedini!) takav sastanak od početka rada na prijedlogu novog Zakona sazvan od HZSU-a, no na njega nisu bili pozvani predstavnici Ministarstva kulture, kao ni službeni predstavnici umjetničkih udruga u RH. 

Na tom je sastanku u Novinarskom domu jedna naša članica netočno informirala prisutne kako ULUPUH  podržava prijedlog Nacrta Zakona u sada poznatom obliku (iako joj je na Skuštini ULUPUH-a u prosincu pred svim prisutnima rečeno suprotno), a demantij poslan HZSU-u  dana 03. veljače 2020., vezan uz istup članice i vrlo ružne napade na ULUPUH nikad nije objavljen na službenim stranicama HZSU-a.

Nasuprot tomu, HZSU je u svojim zaključcima tražio ostavku ministrice, za što je već objavljen dematij potpisan od Nore Krstulović, kako prisutni na tribini nisu glasali o tome. Iz izjave H. Kovačevića, predsjednika HZSU-a  vidljivo je da govori neistinito i da se služi vrlo ružnim objedama  i sustavno plasira kroz medije neistinite podatke iako su njegovi predstavnici bili prisutni na ULUPUH-ovoj  javnoj tribini kao i na sastanku u Hrvatskom državnom arhivu!

6. Na Skupštini ULUPUH-a održanoj dana 18. 12. 2019. u prostorijama ULUPUH-a, u materijalima poslanim delegatima poštom dva tjedna pred Skupštinu te dijeljenim svim prisutnima na Skupštini, bio je i izvještaj o radu Upravnog odbora na prijedlogu Zakona, a na direktan upit iste članice odgovoreno je da ULUPUH nakon svih korekcija i zahtjeva za promjene u prijedlogu Zakona, čeka poput svih udruga u Vizualnom klasteru novi, korigiran prijedlog kako bi mogli formirati svoj stav, dakle nikada nije rečeno da ULUPUH podržava ovakav prijedlog Nacrta Zakona jer to jednostavno nije točno.

Žao nam je što se u cijeloj priči najmanje govori o Zakonu i što se umjetnici „umjetno“ okreću protiv umjetnika jer postoji mogućnost da će u konačnici rezultati biti pogubni za same umjetnike.

ULUPUH ne podržava niti jednu političku opciju ni stranku već u svemu radi jedino i samo za umjetnike. Neovisna je strukovna  umjetnička udruga koja se financira iz sredstava javnih natječaja Ministarstva kulture, Grada Zagreba i članarina članova poput svih ostalih strukovnih udruga.

Vodstvo udruge čine volonteri!

Apsolutno je neprihvatljivo i pravno kažnjivo negativno izdvajanje ULUPUH-a kao udruge radi osobnih obračuna i stavova pojedinaca koji nisu bazirani na stvarnim činjenicama.

Ključne riječi

Komentara 1

SA
Samson
10:35 10.03.2020.

Vodstvo ULUPUH-a sada se "vadi" na sve moguće načine ali činjenica da je iz njihovog zapisnika izbačeno sve što je predsjednik HZSU-a govorio na tribini je izvan svih "uzusa pisanja zapisnika". A da ne spominjem neuvrštavanje odluke tajnika ministarstva kulture, izrečene pred cijelim auditorijem, kako će u idućih par dana članovima klastera poslati izvjesni stari zapisnik kojeg ne objavljuje već mjesecima. Izgleda da su ULUPUH-u glavni uzusi pisanja zapisnika "ne talasaj prema gospođi ministarki"...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije