PROMO

Violončelistička elita u Lisinskom

Antonio Janigro
04.09.2024.
u 15:21

Ovoga se mjeseca u Lisinskom održava finale 8. Međunarodnog violončelističkog natjecanja 'Antonio Janigro', koje će 14. rujna otvoriti svečani koncert u spomen na Valtera Dešpalja i prigodna izložba.

Prestižno međunarodno violončelističko natjecanje, koje nosi ime po jednom od najvećih europskih violončelista i dirigenata, održava se svake četiri godine u Zagrebu i okuplja natjecatelje do 33 godine. Velik interes mladih hrvatskih i stranih violončelista za sudjelovanjem potvrđuje velik uspjeh i međunarodni ugled tog natjecanja.

Na svečanom otvorenju Natjecanja 14. rujna, na koncertu posvećenom nedavno preminulom međunarodno istaknutom glazbeniku, violončelistu i pedagogu Valteru Dešpalju, nastupit će Ansambl violončela Antonio Janigro, sastavljen od najeminentnijih domaćih i stranih violončelista. Monika Leskovar, Smiljan Mrčela, Zita Draušnik, Eldar Saparaye, Latica Anić, Dorota Racz, Adam i Jasen Chelfi, Vinko Rucner, Petra Kušan, Karmen Pečar Koritnik i Tonka Javorović izvest će djela Josefa Rheinbergera, Giovannija Sollime, Ludwiga van Beethovena, Rudolfa Matza, Samuela Barbera i Heitora Villa-Lobosa, a u izvedbi dvaju korala Johanna Sebastiana Bacha pridružit će im se predsjednik žirija Natjecanja Thomas Demenga. Uz njih, na koncertu će nastupiti i Ansambl 100 violončelista, sastavljen od hrvatskih violončelista svih dobnih skupina, koji će izvesti djela Vilo moja Ivice Badurine i Marcia Giovannija Sollime.

Prije koncerta, u 18 sati, u predvorju Velike dvorane održat će se službena ceremonija otvorenja Natjecanja i bit će otvorena izložba posvećena Valteru Dešpalju pod nazivom Valter Dešpalj - Čista radost muzikologinje Ane Vidić, koju će građani moći razgledati do prosinca ove godine.

U četvrtak i petak, 19. i 20. rujna u 19.30 u Velikoj dvorani Lisinski, na rasporedu su dvije finalne koncertne večeri na kojima će nastupiti po tri finalista Natjecanja u pratnji Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem šefa dirigenta Dawida Runtza.

Uz novčanu nagradu za pobjednika u iznosu od 10.000 eura, finaliste očekuje niz nagrada komornih i simfonijskih orkestara u obliku solističkih gostovanja u predstojećim sezonama. Stručni ocjenjivački žiri čine renomirani glazbenici Thomas Demenga iz Švicarske (predsjednik), Hans Jørgen Jensen iz Danske i SAD-a, Martti Rousi iz Finske, Nikola Ružević iz Hrvatske i SAD-a te Meehae Ryo iz Južne Koreje.

Ulazak na koncert otvorenja, izložbu i koncerte finalista je besplatan, a besplatne ulaznice podižu se na blagajnama Dvorane Lisinski online na lisinski.hr.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije