Promo

Vis otvara sezonu jedinstvenim glazbenim iskustvom: Vlatko Stefanovski, Rambo Amadeus i drugi na Island Vis Music Breeze festivalu

19.06.2024.
u 14:56

Lociran na čarobnom poluotoku Prirovo (na viškom dijalektu Prilovo), samo nekoliko minuta hoda od centra Visa, prvo izdanje festivala Island Vis Music Breeze nudi neponovljivo glazbeno iskustvo.

Koncept festivala predstavlja spoj jazz, rock i etno glazbe. Tijekom tri festivalska dana, od 28. do  30. lipnja 2024., publika će imati priliku poslušati regionalne legende kao što su Vlatko Stefanovski, Rambo Amadeus, Makedonski Nacionalni Jazz Orkestar, Vasil Hadžimanov, Lana Janjanin i Matija Dedić. Organizatori festivala - Turistička zajednica grada Visa i 3Gonga,- renomirana produkcijska kuća iz Makedonije iza koje je više od 50 koncerata svjetske glazbe, ovim festivalom definitivno otvaraju sezonu s jakim kulturnim kapitalom.

Aleksandar Pejchinovski iz 3Gonga najavljuje jedinstveno glazbeno iskustvo: ''Prve godine  festivala postavljamo standard za mjesto susreta velikih glazbenih talenta i  jedan drugačiji početak ljeta na otoku. Island Vis Music Breeze festival tijekom tri dana  pokazat će lice Visa koje je često ''skriveno' – u uvalama, konobama i spontanim jazz okupljanima kojih je otok tijekom cijelog ljeta prepun. Pridružite nam se na Visu i zakoračite u nestvaran svijet eklektične glazbe pod zvjezdanim nebom na čarobnoj lokaciji koja je prava razglednica otoka i antičke Isse.''

Festival će tijekom tri večeri, svakoga dana od 19 sati ugostiti niz fantastičnih glazbenih sastava. Prvoga dana, u petak, 28. lipnja, nastupit će Rambo Amadeus. Antonije Pušić, proslavljen pod umjetničkim imenom Rambo Amadeus, poznat je po jedinstvenim satiričnim tekstovima koje spaja s virtuoznom gitarističkom izvedbom, od modernog jazza, funka i klasike sve do elektronike. Na Vis stiže u pratnji Makedonskog nacionalnog jazz orkestra, čiju izvedbu odlikuju originalni aranžmani. Iste večeri nastupit će Lana Janjin Quartet, iza kojeg stoji mlada zagrebačka skladateljica, kantautorica i pijanistica.

Drugoga dana festivala, u subotu, 29. lipnja, nastupaju čak četiri sastava – Hojsak i Novosel, Zašto Kafka?, Vlatko Stefanovski Trio i Dilatum Jazz Quartet. Ime Vlatko Stefanovski Tria veže se za besprijekorne tehnike i prepoznatljiv zvuk. Ovaj slavni makedonski glazbenik u svojoj je bogatoj karijeri snimao i svirao s brojnim svjetskim imenima i domaćim glazbenicima te se profilirao u jednog od najvećih gitarističkih virtuoza, a proslavio se kultnim glazbenim bendom Leb i Sol.

Neizostavno je uz ova velika imena spomenuti i Dilatum Jazz Quartet, izvorni jazz bend s Visa, koji na domaćoj jazz sceni djeluje više od desetljeća. Tijekom godina kroz ovaj sastav je prošao veliki broj domaćih ali i stranih jazz glazbenika. Dilatum u drugu večer donosi jazz, funk i fusion zvukove, a posljednjih godina kvartet se ustalio u sastavu: Viktor Margan na bubnjevima, Damir Sviličić – bass, Pavao Tomić na gitari te sam osnivač, Ivo Jerkunica, truba.

Treći dan festivala, u nedjelju, 30. lipnja, donosi izvedbe Matija Dedić Quarteta, nakon što je ovaj jazz virtuoz sa zvučnim svjetskim imenima obišao Europu i SAD. Subotu zatvara Vasil Hadžimanov Band čija autentična izvedba spaja balkanske tradicionalne i narodne ritmove sa zapadnjačkim, modernim stilom (jazz, funk, rock, progressive, world music…) te predstavlja jedinstveni pristup jazz glazbi.

''Ovo je projekt kakav možemo samo podržati i kakvih želimo više… Vis je otok dobre hrane, bogate povijesti, predivnih mikrolokacija i dobre glazbe. Ovakvo događanje Vis stavlja na kartu najkvalitetnijih kulturnih događanja na Jadranu.'' – zaključuju iz Turističke zajednice grada Visa. 

Festivalske i dnevne ulaznice dostupne su na Entrio platformi: https://www.entrio.hr/en/event/music-breeze-vis-18574

Partneri prvog izdanja festivala su makedonska boutique vinarija Chateau Sopot i prirodna izvorska voda Cetina.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije