NAGLASAK

Lagumdžija i Silajdžić na izborima za Hrvatski sabor

13.11.2007.
u 18:10

Verbalni predizborni rat koji vode šefovi HDZ-a i SDP-a Hrvatske lagano se prenio i na područje BiH koje se kolokvijalno zove XI. izborna jedinica. Posljednje pismo Zlatka Lagumdžije, šefa SDP-a BiH, u kojem od Predsjedništva BiH i Vijeća ministara traži ispitivanje zakonitosti odluke po kojoj posjednici hrvatske putovnice mogu na izborima za Hrvatski sabor glasovati na 124 umjesto dosadašnjih 60-ak biračkih mjesta,  apsolutno je potvrdila u uvodu spomenutu tezu.

Zašto je Lagumdžiji, u vrijeme kada BiH ostaje bez premijera, bitno da se o tome izjasni državna Vlada bez kormilara? Zašto je Lagumdžiji, pa donekle i Silajdžiću, postalo jako važno da se ispita brojnost i zakonska utemeljenost 124 glasačka mjesta u BiH na kojima će vlasnici državljanstva Hrvatske glasovati? Na takav set pitanja nitko od dežurnih kritičara prava glasa bh Hrvata na izborima u RH nije tražio odgovor.

A odgovor leži u činjenici da čelnici SDP-a po naputcima stranačkih kolega iz Zagreba otvoreno sudjeluju na izborima u RH. Znajući kako će većina glasačkog tijela iz BiH, po tradicionalnoj matrici, svoj glas dati HDZ-u i Ivi Sanaderu, njihovi predizborni konkurenti iz SDP-a, koji su se uoči kampanje javno ogradili od istog glasačkog tijela, sada preko svojih političkih satelita u Sarajevu nastoje postotak njihovih glasova administrativnim procedurama smanjiti. Takve igre jasno pokazuju kako se početna optimistična izborna kalkulacija istopila, i da su glasovi iz Mostara, Širokog, Sarajeva, Viteza, Orašja, jako bitni za konstituiranje nove vlasti u RH.

Samo ostaje nejasno zašto su se Zlatko Lagumdžija, Haris Silajdžić i ekipa, koji nemaju hrvatsko državljanstvo niti putovnicu, odlučili svojim tajnim glasovima i podvalama upustiti u izbor nove vlasti u susjednoj državi, koju su zbog pelješkog mosta odlučili tužiti.

Želite prijaviti greške?