Prženi krumpirići na lošem su glasu. I to sasvim opravdano.
Iako ih vole i djeca i odrasli, prženi krumpirići ne bi nam trebali biti čest izbor na meniju. Evo zašto...
Masnoće
Pržena hrana svima je ukusna, ali zasićene masnoće koje sadrži pretvaraju pržene krumpiriće u tempiranu bombu za rak, bolesti srca i dijabetes. Naravno, nisu sve masnoće loše, ali ove u prženim krumpirićima to zasigurno jesu. Podižu razinu lošeg kolesterola, duže se zadržavaju u tijelu i pojačavaju cirkulaciju triglicerida u krvi. Potiču formiranje ugrušaka na stijenkama arterija, a to može u konačnici dovesti i do srčanog ili moždanog udara.
Prženi krumpirići najgori su ugljikohidrati
Foto: Thinkstock
Krumpir sadrži škrob – polisaharid, odnosno jednostavne ugljikohidrate. Tijelo ih upotrebljava kao izvor energije, a ako se ne potroše, talože se u masne naslage. Konzumacija prženih krumpirića prouzročuje povećanu proizvodnju inzulina, a tijekom vremena to može dovesti do otpornosti tijela na inzulin, što se povezuje s većim rizikom od srčanih bolesti i dijabetesa. Iako će mnogi reći da djeca trebaju puno ugljikohidrata i u tome naći izgovor da djeca jedu pržene krumpiriće, treba naglasiti da djeca nisu izuzeta od spomenutih rizika. Umjesto ovog jela zdravije je djeci poslužiti cjelovite žitarice jer se one teže pretvaraju u energiju i sporije opskrbljuju tijelo ugljikohidratima.
Nastanak raka
Oštećene masti djeluju kao kancerogeni u organizmu. Prženi krumpirići sadrže visoke razine akrilamida koji prouzročuju rak. Iako ne postoje konkretna istraživanja utječe li česta konzumacija prženih krumpirića na razvoj raka kod djece, istraživanja su pokazala da su oboljenja od raka povećana kod djece u dobi između 3 i 5 godina pa je preporuka da djeci ne dajete pržene krumpiriće.
>>Opasne masti prijete čak i iz keksa i peciva: Na masnu hranu trebalo bi uvesti porez
>>McDonald's svojim radnicima: Ne jedite hamburgere
Najbolje izostavite svu hranu, i umrijeti cete vrlo zdravi!