Zaboravite na njih

3 sasvim jednostavna razloga zašto ne biste trebali jesti pržene krumpiriće

Prženi krumpirići
Foto: Thinkstock
26.05.2014.
u 19:00

Konzumacija prženih krumpirića prouzročuje povećanu proizvodnju inzulina, a tijekom vremena to može dovesti do otpornosti tijela na inzulin, što se povezuje s većim rizikom od srčanih bolesti i dijabetesa

Prženi krumpirići na lošem su glasu. I to sasvim opravdano.

Iako ih vole i djeca i odrasli, prženi krumpirići ne bi nam trebali biti čest izbor na meniju. Evo zašto...

Masnoće

Pržena hrana svima je ukusna, ali zasićene masnoće koje sadrži pretvaraju pržene krumpiriće u tempiranu bombu za rak, bolesti srca i dijabetes. Naravno, nisu sve masnoće loše, ali ove u prženim krumpirićima to zasigurno jesu. Podižu razinu lošeg kolesterola, duže se zadržavaju u tijelu i pojačavaju cirkulaciju triglicerida u krvi. Potiču formiranje ugrušaka na stijenkama arterija, a to može u konačnici dovesti i do srčanog ili moždanog udara.

Prženi krumpirići najgori su ugljikohidrati

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

Krumpir sadrži škrob – polisaharid, odnosno jednostavne ugljikohidrate. Tijelo ih upotrebljava kao izvor energije, a ako se ne potroše, talože se u masne naslage. Konzumacija prženih krumpirića prouzročuje povećanu proizvodnju inzulina, a tijekom vremena to može dovesti do otpornosti tijela na inzulin, što se povezuje s većim rizikom od srčanih bolesti i dijabetesa. Iako će mnogi reći da djeca trebaju puno ugljikohidrata i u tome naći izgovor da djeca jedu pržene krumpiriće, treba naglasiti da djeca nisu izuzeta od spomenutih rizika. Umjesto ovog jela zdravije je djeci poslužiti cjelovite žitarice jer se one teže pretvaraju u energiju i sporije opskrbljuju tijelo ugljikohidratima.

Nastanak raka

Oštećene masti djeluju kao kancerogeni u organizmu. Prženi krumpirići sadrže visoke razine akrilamida koji prouzročuju rak. Iako ne postoje konkretna istraživanja utječe li česta konzumacija prženih krumpirića na razvoj raka kod djece, istraživanja su pokazala da su oboljenja od raka povećana kod djece u dobi između 3 i 5 godina pa je preporuka da djeci ne dajete pržene krumpiriće.

>>Opasne masti prijete čak i iz keksa i peciva: Na masnu hranu trebalo bi uvesti porez

>>McDonald's svojim radnicima: Ne jedite hamburgere

Komentara 16

BO
bojnik
22:03 26.05.2014.

Najbolje izostavite svu hranu, i umrijeti cete vrlo zdravi!

Avatar smuljko
smuljko
21:28 26.05.2014.

i onda vas na cesti udari automobil ili vam padne crijep na glavu a vi na žalost niste uživali u prženim krompirićima i kechapu..tužno

KA
karambita
08:08 27.05.2014.

Ponekad pojesti przeni krumpr nije lose. Ja jos nisam cuo da je neko krepo od krumpira. Naravno da svakodnevno jedenje takovih krumpira nije dobro, ali dva-tri puta mjesecno nije problem

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?