Sadržaj je zaista bitan, što također vrijedi i za hranu koju jedemo. Postoje četiri dodatna faktora koja utječu na naše prehrambene navike, a možda ih niste znali, kako piše Huffington Post.
1. Veliki tanjuri ili porcije
Zbog njih jedemo više nego inače. Istraživanje Sveučilišta Cambridge potvrdilo je ovaj efekt, koji dokazuje da oči znaju prevariti. Hranu na tanjuru često podcjenjujemo pa unosimo nepotrebne kalorije. Nutricionisti savjetuju da glavno jelo poslužujete na manjim tanjurima.
2. Visina utječe na vaš osjećaj za hranu
Vjerojatno nećete pojesti svu hranu u zrakoplovu, ali ona utječe na odabir hrane. Doduše, činjenica je da naši okusni pupoljci mogu izabrati i zdraviju hranu u manjim količinama, samo se trebate naučiti kontrolirati.
3. Zbog glasne glazbe brže jedemo
Osamdesetih je dokazano da ljudi brže jedu kada slušaju glasniju glazbu. Pojačani zvučnici jednako djeluju i kod ispijanja alkohola, pa i kupnje.
4. U društvu više jedemo
Zanimljivo je da se postotak unosa hrane povećava kada smo u društvu. Ponekad nesvjesno želimo uskladiti svoje zalogaje s prijateljima, a ponekad jedemo iz pristojnosti.
Stoga, stručnjaci predlažu da naučite kontrolirati vlastite porive, a u vremenu provedenom s najmilijima slobodno uživajte.
>> Ne doručkujete li, tijelo će dići uzbunu
>> Evo kako prepoznati je li riječ o prehladi ili vas muči alergija