ne nasjedajte na sve

7 najvećih mitova o raku!

rak,tumor,bolest,mamografija
Foto: Thinkstock
16.10.2015.
u 13:50

Jedan od mitova je i kako postoji lijek za rak, no farmaceutske kompanije onda ne bi zarađivale novac

Mitovi kako spriječiti obolijevanje od raka godinama postoje od pamtivijeka. Neki od njih su i točni, no većina ih je zavaravajuća, čak i smiješna. U nastavku saznajte istinu od sedam najvećih mitova o raku.

1. mit: Dizajnerski ruževi sadrže olovo koje uzrokuje rak.

Istina: Više je nego logično da bi se ruž koji sadrži nešto što uzrokuje rak povukao iz prodaje. Ta je priča kružila godinama, no daleko je od istine.

2. mit: Pružanje oralnog zadovoljstva muškarcima smanjuje rizik od raka dojke.

Istina: Kružila je priča kako felacio može smanjiti rizik od obolijevanja od raka dojke kod žena. Istina je da ne postoje nikakvi dokazi za to.

3. mit: Dezodoransi mogu uzrokovati rak dojke.

Istina: Ne postoje dokazi da dezodoransi mogu uzrokovati rak dojke. Priča se kako kroz obrijane pazuhe kemikalije ulaze u organizam i tako uzrokuju rak. No, to nikad nije dokazano.

4. mit: Bušenje bradavica (piercing) može uzrokovati rak dojke kod žena, ali i muškaraca.

Istina: Ozljeda na grudima ili bradavici ne može dovesti do razvijanja raka. Jedini rizik od piercinga na bradavicama je infekcija.

5. mit: Muškarci ne obolijevaju od raka dojke.

Istina: Muški rak dojke je puno rjeđi nego kod žena, ali se ipak pojavljuje. Primjerice, imao ga je glumac Richard Rountree.

6. mit: Postoji lijek za rak, no farmaceutske kompanije onda ne bi zarađivale.

Istina: Da je to istina, kako onda članovi obitelji vlasnika farmaceutskih kompanija i dalje obolijevaju od raka? Tvrdnja da postoji lijek za rak nije realna jer nisu svi rakovi isti.

7. mit: Prosljeđivanjem e-pošte prijateljima donirat ćete novac za liječenje raka.

Istina: Bilo koja ozbiljna organizacija za liječenje raka ne skuplja novac prosljeđivanjem e-pošte. Primjerice, dobijete e-mail u kojem je tužna priča o oboljelom dječaku koji treba novac za liječenje i ako poruku proslijedite dalje, donirat ćete jednu kunu za njegovo liječenje. Ne trošite svoje vrijeme na to. Riječ je o prijevari i mitu.

>> Ovo su namirnice koje imamo 'na dlanu', a mogu spriječiti rak

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar samo Istina
samo Istina
14:42 16.10.2015.

Rak je bolest metabolizma, a kad to zataji, priroda nam nudi vitamin B-17 kojeg smo zbog gorčine izbacili iz prehrane, pa tako danas imamo samo "slatki" badem.. Zašto eskimi ne obolijevaju od raka (dok su na svojoj više stoljetnoj prehrani), zašto rak nije pronađen na nijednoj životinji u divljini? koja instiktivno uzima određene biljke pune b17 kad osjeti problem itd. Dakle, ovo pod 6. nije mit, već istina ali ljudska pohlepa i zloća vodi u propast, sve dok nam jednom kolektivno ne pukne film pa ćemo rasturit sve i krenit iznova..

DJ
djurex
08:06 27.10.2015.

Mislim stvarno vam je ovaj clanak dno dna pr propagande..nije u redu da pisete sve ove neistine.. npr.ruzevi bi se povukli da uzrokuju rak je cista obmana i laz.. ovo je nazalost svijet gdje je profit bog svih bogova i gdje su mediji najveci zlocinci jer manipuliraju istinom i narodom..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?