Ljubiteljima vrhunske gastronomije koji svoje nepce vole iznenaditi nekim novim okusima i aromama, poznavateljima vina, svih mogućih vrsta koktela, od ovog su ljeta Njivice na otoku Krku, destinacija koju svakako moraju posjetiti. Na samoj obali mora, u srcu Njivica uređena je nova gastronomska lokacija pod nazivom 7 Seas Restaurant & Bar. Dugo godina zapušten objekt koji je i nekada bio restoran, hotelska kompanija Aminess prepoznala je kao izvrsnu lokaciju uz more koja će biti zanimljiva posjetiteljima kao mjesto ispijanja kave, koktela ili pjenušavog pića i uživanja u kupanju i sunčanju, odnosno kao mjesto gdje će moći uživati u inovativnoj visokoj gastronomiji koju u 7 Seas Restaurant & Baru potpisuje renomirani executive chef Matija Bogdan.
Već kod otvorenja restorana upriličena je večera s jelima u pet sljedova kako bi gosti vidjeli što mogu očekivati u ponudi novog restorana u Njivicama. Tako su na meniju, osim vrhunskih specijaliteta chefa Bogdana, bile i gourmet kreacije posebnih gostiju Hrvoja Zirojevića i Stivena Vunića, predstavljena je i bogata vinska ponuda vinarija Matošević i Gospoja koji su i inače dio bogate ponude raznovrsnih vina restorana, te posebno kreirani signature kokteli. Tijekom večere gosti su doista uživali u inspirativnim jelima nastalim od poznatih namirnica, no pripremljenim na inovativan način, pa je sadržaj tanjura oduševio izgledom i okusom. Specijalitet chefa M. Bogdana nazvan Ljetna zdjela rajčice sastojao se od jadranskih kozica te consoméom od rajčice i pistacija.
'Posložili smo džem od rajčice na bazi karamela i sjemenka komorača, sa malo želiranog konzumea od rajčice i ulja od škampi, te kozice. Dakle, namirnice koje su poznate, ali pripremljene na pomalo drugačiji način kako bi vidjeli koje sve inovativne i drugačije okuse mogu dati', pojasnio je chef M. Bogdan jedno od jela na večeri. Posebno je zanimljiva bila njegova sporo pečena otočka janjetina sa “Saint Maure” sirom, krumpirom i suhim začinskim biljem sa posebnim krekerom od badema na vrhu mesnog specijaliteta. Za desert je chef Bogdan pripremio namelak od ružmarina s karameliziranim bademom i limetom. Gastronomsko putovanje upotpunila su i jela gostujućih chefova Hrvoja Zirojevića i Stivena Vunića koji su gostima pripremili hladni čaj od kamenice i gina te brancina s mladim kupusom i Berrue Blanc umakom.
Ukusna jela trojice chefova bila su popraćena pomno biranim vinima i pjenušcima iz vinarija Matošević i Gospoja te signature koktelima koje je pripremio poznati hrvatski barmen Filip Pleteš. 'Koncept visoke gastronomije 7 Seas inspiriran je raznovrsnošću namirnica, ali i destinacijama na Jadranu. Svima koji dođu u restoran pružamo pravo enogastronomsko putovanje koje kreće vrhunskim jelima napravljenima s najkvalitetnijim namirnicama, nastavlja se ponajboljim hrvatskim vinima, a zaokruženo je besprijekornom uslugom, jedinstvenim ambijentom te pogledom koji ostavlja bez daha. Naime, želja nam je svim gostima restorana pružiti 5-star experience koji ćemo im približiti zahvaljujući konceptu visoke gastronomije 7 Seas. Naglasak je na lokalnim namirnicama koje se pripremaju s puno pažnje, gdje se stare tehnike kuhanja na tanjuru isprepliću sa suvremenim načinima pripreme vrhunskih otočkih namirnica', poručio je chef Matija Bogdan na otvorenju 7 Seas Restaurant & Bara u Njivicama.
Kazao je i da ga posebno veseli što je dio projekta u restoranu u Njivicama, jer je riječ o novom projektu, gdje počinju od nule, tako da iz temelja gradi jedinstvenu gastronomsku priču koja će se razvijati tijekom godina. 'U restoranu ćemo imati i degustacijski meni, a jednom mjesečno ćemo napraviti večere gostovanja; primjerice u srpnju će to biti chef Mario Milhelj koji će gostima predstaviti svoju inovativnu kuhinju, a ugostit ćemo i chefa Davida Skoku i ostale s kojima još dogovaramo suradnju. Mislim da će ta gostovanja biti posebno zanimljiva široj publici jer je riječ o vrhunskim chefovima koji imaju svoj prepoznatljiv stil kuhanja, a ovo ljeto će se u njihovim jelima moći uživati i u Njivicama', najavio je chef Matija Bogdan.
Dodao je da čitav koncept visoke gastronomije 7 Seas označava upotrebu kvalitetnih lokalnih sastojaka i namirnica pri kreiranju jela, vrhunsku razinu usluge te sofisticirane kulinarske tehnike Aminess gourmet tima. Broj sedam u nazivu restorana označuje široku ponudu, raznolikost i raznovrsnost koje se nude gostima restorana, dok pojam „seas“ označuje destinacije, prostranstvo i izazov putovanja kroz gourmet ponudu u restoranima. Jednako tako, „seas“ podrazumijeva kreativna i inspirativna jela chefova koja nepcima gostiju pružaju pravo gourmet putovanje. Gosti koji su upoznati s radom chefa Matije Bogdana, znaju da, osim 7 Seas Restaurant & Bara u Njivicama na otoku Krku, postoji i 7 Seas Restaurant & Bar na otoku Korčuli.
'Oba restorana s konceptom visoke gastronomije 7 Seas imaju svoj jedinstveni identitet, isto kao što je svaka lokacija sama po sebi posebna. Svi ljubitelji dobre hrane dobrodošli su i u Njivice, i na Korčulu', dodao je chef Matija Bogdan. Oba restorana, također, su na odličnoj lokaciji, tik uz obalu mora. I dok je restoran na Korčuli u gradskoj luci, restoran u Njivicama nalazi se uz mjesnu plažu, tako da gosti mogu uživati na lokaciji tijekom čitavoga dana; u Longe baru, te ponudi restorana koji ima prekrasnu terasu na obali, a ostakljeni zid prema moru gostu u unutrašnjosti restorana pruža dojam da se doslovno nalazi na vodi.
Osim chefa Matije Bogdana, za gastronomski užitak gostiju u restoranu u Njivicama brine se još 11 zaposlenih kuhara i dva učenika ugostiteljske škole Osijek koji su na praksi. Šef kuhinje je Hrvoje Čerlek, a zamjenik šefa kuhinje Dominik Duždević koji su, u suradnji s Matijom Bogdanom sastavili bogat meni u kojem gosti restorana mogu izabrati u kojem će jelu uživati. Koncepcijski, prednji dio Lounge bara je namijenjen gostima koji žele popiti piće ili izabrati nešto za jelo iz bar karte; poput raznih kroasana, tosta, ali i jadranskih kozica, sa slanim inćunima i pogačom od fermentiranog krumpira, tartar bifteka ili pak BBQ goveđeg burgera sa sirom cheddar, domaćim BBQ umakom, kiselim krastavcima, rikulom i prženim krumpirićima – izbor je doista velik. Za njih su pripremljene i ležaljke u polukrugu oko bara gdje se poslužuju i raznovrsna pića; od kave, mnogobrojnih koktela, likera, sokova, pjenušaca, vina, do zanatskih piva. Lounge bar mjesto je u kojem se može uživati i ponudi jela i pića i u večernjim druženjima uz živu glazbu.
U restoranu gosti mogu uživati u degustacijskom meniju od šest sljedova koji potpisuje chef Bogdan, ali i u ostalim hladnim jelima poput carpaccio od divljeg jadranskog brancina, zatim istarski boškarin sa kremom od dimljenog poriluka i sirutke, Jakobove kapice ili toplih predjela poput kvarnerskog škampa sa sezonskim povrćem i lješnjakom ili „Short ribs“ od govedine s kremom od paprike i ukiseljenom korabicom, pa do glavnih jela poput jadranske tune sa mladom mrkvom i ružmarinom, sporo pečene janjeće potrbušine ili goveđeg filea s klekovim bobicama, ljutikom i koprom. Nezaobilazni su i inovativni deserti. Na vinskoj je karti poveći popis vrhunskih domaćih vina svih vrsta, pa i pjenušaca iz čitave Hrvatske, a tu je i izbor vrhunskih svjetskih vina.
Ovaj je restoran u Njivicama već sada zanimljiv i mladencima koji tu žele organizirati svoje svadbene svečanosti, obzirom na prekrasan ambijent i vrhunsku kuhinju, posebno su im zanimljivi datumi u rujnu, a već postoji interes i za iduću godinu.