Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIKLJUČITE SE

Što je program 70/26 i koji je cilj?

zdravlje srca
Envato Elements
18.12.2023.
u 15:29

Arterijska hipertenzija je glavni javno-zdravstveni problem u Hrvatskoj. Glavni je čimbenik rizika za kardiovaskularne, cerebrovaskularne i bubrežne bolesti i zbirno gledajući glavni uzrok smrti.

Prema preliminarnim rezultatima EH-UH 2 studije trenutno je kontrolirano oko 50% liječenih bolesnika. Program 70/26 pokrenut je sa željom da do 2026.godine u Hrvatskoj postotak liječenih bolesnika s arterijskom hipertenzijom kod kojih su postignute ciljne vrijednosti bude 70%.

Tko organizira i provodi program 70/26?
Hrvatska liga za hipertenziju organizira i provodi ovaj važan program u sklopu trajne akcije Lov na Tihog ubojicu zajedno sa svim relevantnim stručnim društvima, s Hrvatskom ljekarničkom komorom i naravno Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo uz pomoć digitalnog partnera Lige tvrtke Agentius i uz nesebičnu podršku tvrtke Servier.

Kako će biti organiziran program 70/26?
U ovome programu plan je ostvariti zadani cilj smanjenjem kliničke inercije i povećanjem adherencije što su ključni koraci svugdje gdje na raspolaganju imamo sve trenutno raspoložive lijekove kao što je to na sreću u najvećoj mjeri slučaj u Hrvatskoj. Program će većinom biti organiziran digitalnom edukacijom dijeljenjem raznih zanimljivih, važnih i korisnih materijala, savjeta koji bi trebali dodatno podići zdravstvenu pismenost svih zdravstvenih radnika, bolesnika i opće populacije. Sudionici programa, svi zdravstveni radnici koji se uključe u program redovito će elektronskom poštom dobivati obavijesti o dostupnosti novih materijala, svi će biti pozivani da redovito posjećuju našu edukativnu platformu HealthMed gdje mogu naći još više korisnih materijala. Bolesnici, ali i svi građani dobivat će korisne, stručno provjerene, važne i zanimljive materijale na stranici Lova na Tihog ubojicu i društvenim mrežama Hrvatske lige za hipertenziju.

Tko sve može sudjelovati u programu 70/26?
U programu mogu, usudio bih se reći trebaju, sudjelovati svi liječnici, sve medicinske sestre i svi ljekarnici, dakle svi zdravstveni radnici imajući stalno pred očima činjenicu da je arterijska hipertenzija glavni javno-zdravstveni problem u Hrvatskoj i snažan, a u većine bolesnika s kardio-reno-metaboličkim pobolom i glavni čimbenik rizika koji se, ukoliko se pravilno pristupa, može prevenirati i uspješno kontrolirati.

Kako će sudionik programa 70/26 pridonijeti uspjehu?
Svaki sudionik treba samo redovito pratiti informacije koje ćemo slati, te nova znanja uklopiti u svoj svakodnevni rad. Pored toga vijest o ovome programu i važnosti ostvarivanja cilja treba širiti među kolegicama i kolegama, te naravno među bolesnicima. Naša je nada da će ove edukativne aktivnosti unaprijediti klinički rad i time povećati kontrolu liječenih bolesnika s arterijskom hipertenzijom.

Kako ćemo provjeriti je li program 70/26 uspio?
Na kraju programa, tijekom 2026. godine Hrvatska liga za hipertenziju organizirat će niz akcija kojima ćemo na nekoliko lokacija u cijeloj Hrvatskoj procijeniti uspješnost programa. U akciji će sudjelovati tim Hrvatske lige za hipertenziju, ali svatko tko želi može se priključiti. Akcija će se odvijati prema obrascu EH-UH studija jer ćemo na taj način koristeći istu metodologiju moći pratiti pomake u kontroli liječenih bolesnika s arterijskom hipertenzijom.

Kako se možete priključiti programu 70/26?
Da biste se pridružili ovome projektu, sve što trebate učiniti jest ispuniti jednostavan obrazac na web stranici Hrvatske lige za hipertenziju, na posebnoj podstranici posvećenoj programu 70/26 (za zdravstvene radnike), ili na stranici Lova na Tihog ubojicu (za bolesnike i sve građane).

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije