- Oko 40 posto pacijenata koji odlaze gastroenterologu traže pomoć zbog nadutosti i ispuštanja plinova. To je vrlo subjektivna stvar, neki se ljudi teško nose s tim problemom, dok drugi smatraju da ih ograničava ili ne mogu normalno funkcioniati, ići van i slično - kaže Anton Emmanuel sa College Hospital u Londonu.
Crijevni plinovi razvijaju se kao posljedica viška zraka u želucu što uzrokuje podrigivanje ili uslijed djelovanja crijevnih bakterija. Količina plina koje odrasla osoba ispušta varira između 200 ml i dvije litre. Emmanuel kaže da ako je nadutost kod žena stalna i ne varira tijekom dana važno je posjetiti ginekologa kako bi utvrdio ima li ginekoloških problema, s jajnicima ili maternicom.
Isto tako i psiha igra ulogu.
- Svi simptomi - da li su u pitanju plinovi, bol u leđima, ili umor - su naša percepcija, i pogoršavaju se ako se zabrinjavamo ili previše mislimo o tome - govori Jane Ogden, psihologinja sa sveučilišta u Surreyu.
Uzrok većine vjetrova nije opasan, ali evo što će vam potaknuti crijeva da malo više \"rade\":
1. Pijenje vode uz obrok. Čaša vode uz obrok možda će vam pomoći da pojedete manje, ali može uzrokovati vjetrove. Emmanuel kaže da obično progutamo malu količinu zraka kada jedemo i pijemo, ali ako pijete i jedete u isto vrijeme gutat ćete više zraka što će dovesti do nakupljanja zraka u trbuhu. Stoga sačuvajte tekućinu za kraj obroka. I prebrzo jedenje također može uzrokovati da se proguta zrak, pa žvačite pažljivo. Za svaki obrok treba uzeti najmanje 20 minuta. Izbjegavajte jesti dok stojite, hodate ili dok gledate televiziju.
2. Intenzivno vježbanje. Jedna američka studija pokazala je da 71 posto trkača ima probavnih problema poput nadutosti i osjećaja punine. Smatra se da intenzivna vježba traži dublje i ubrzanije disanje, pa postoji tendencija da čak i previše duboko dišemo dok se maksimalno naprežemo. No to je bezopasno, kažu stručnjaci.
3. Pet voćnih obroka u danu. Procjenjuje se da jedan od pet Britanaca pati zbog sindroma nervoznog trbuha, stanja koje uzrokuje bol u trbuhu, vjetrove, nadutost i probavne probleme. Zna se da se određene namirnice koje sadrže ugljikohidrate u obliku fruktoze, slabo apsorbiraju u tankom crijevu, a kao rezultat toga prolaze kroz debelo crijevo gdje se fermentiraj u dodiru s bakterijama, stvarajući plinove. Plinove uzrokuju trešnje i luk, pa kupus, jabuke, gljive, kukuruz te mahunarke poput graha i soje koje se slabo probavljaju u tankom crijevu.
4. Zabrinutost. Mnogi pate od nadutog trbuha kad osjete određeni pritisak. Stres i tjeskoba također mogu uzrokovati gutanje previše zraka i ubrzavanje probave. Neki ljudi pod stresom hiperventiliraju, odnosno uzimaju previše zraka.
5. Sir. Ljubitelji mlijeka i mliječnih proizvoda mogu proizvoditi i više vjetrova nego ostali. Emmanuel objašnjava da se laktoza, šećer u mliječnim proizvodima razlaže uz pomoć enzima laktaze, a kada se laktoza ne razloži kako treba u debelom crijevu fermentira i uzrokuje nadimanje. Isto tako, neki ljudi imaju manjak laktaze u crijevima što znači da su netolerantni na laktozu. Drugi problem s mliječnim proizvodima je visoki udio masnoća koje sadrže što uzrokuje zadržavanje u crijevima i otežava probavu.
6. Lijekovi protiv kašlja. Neki lijekovi mogu sadržavati umjetna sladila sorbitol ili ksilitol koji se ne mogu apsorbirati i slabo se probavljaju u crijevima te potiču stvaranje bakterija što može imati laksativni učinak ili pak pretjeranu proizvodnju plinova.
7. Podgrijavana hrana. Dijetetičar Sian Porter kaže da škrobna hrana koja se kuha, a zatim hladi pa opet podgrijava je teška za crijeva i daljnju probavu i može dovesti do neugodnog osjećaja nadutosti. Škrob se ne razlaže u potpunosti tako da ulazi u crijeva, a tada ju \"napadaju\" bakterije.
8. Pivo i crveno vino. Pivo ne samo da sadrži mjehuriće već je napravljeno s kvascem koje može poremetiti ravnotežu bakterija u crijevima i okidač je probavnih problema. Što se vina tiče, malo je teže \"znanstveno dokazati\", no jedna je hipoteza da spoj koji daje crvenom vinu svoju boju stvara probleme s probavom jer se tijelo bori da ih probavi.
9. Hladna pića. Gazirana pića zbog ugljičnog dioksida vrlo lako napuhavaju, ali stručnjaci upozoravju da pijete li ih iz hladnjaka još pogoršavate stvari. Plin se u želucu širi uslijed dodira s temperaturom vaše tijela - koja raste od pet do 37 stupnjeva u vrlo kratkom vremenu.
10. Žvakaća guma. Kaugume bez šećera poznate su kao okidač za proizvodnju plinova jer sadrže ksilitol. Osim toga, žvakaća uzrokuje i gutanje puno zraka.