Jednostavno je

Ako danas roštiljate, ovo su savjeti uz koje ćete najbrže i najlakše očistiti roštilj

shutterstock
01.05.2020.
u 07:00

Ne treba uvijek biti tlaka, zapravo je prilično jednostavno, uvjerit ćete se kad vidite kako rešetka blista

Iako su prognoze najavile kišu za Praznik rada, a na umu treba imati i mjere opreza prema kojima i dalje treba održavati fizičku udaljenost te izbjegavati velike skupine ljudi, neki se ipak neće odreći tradicije pa će 1. svibnja proslaviti na klasičan način - roštiljanjem. Ispeći i pojesti je lako, a što s prljavom rešetkom koja ostaje nakon toga? Donosimo nekoliko savjeta kako ju najlakše i najbrže očistiti.

Ocat
Već je dobro poznato da je odličan za čišćenje, a u trenu će ukloniti prljavštinu od pečenja s rešetke za roštilj. Samo slijedite ove jednostavne korake: ulijte dvije čaše octa u bocu za raspršivanje i dodajte dvije čaše vode. Otopinu raspršite po vrhu i dnu rešetki roštilja i dok ih ne natopite. Pustite da se suše barem 10 minuta. U međuvremenu, izlijte preostalu otopinu i bocu napunite samo octom. Raspršite ocat po aluminijskoj foliji i s njom protrljajte unutrašnjost roštilja. Ispiranje nije potrebno.

Perilica
Ako želite brzo očistiti svoj roštilj, zaboravite mitove o tome da je vaša perilica posuđa previše abrazivna za čišćenje rešetki roštilja. Kako bi rešetke pripremili za perilicu posuđa, najprije ih namočite u vodu, uklonite tvrde ostatke hrane, a onda ih postavite na donju rešetku u perilici posuđa i izaberite posebnu mogućnost Intensive Zone. Dok uživate u desertu, vaša perilica posuđa čisti umjesto vas.

U videu pogledajte trikove za roštilj:

Sodabikarbona
Žičanu rešetku možete očistiti i smjesom sode bikarbone i vode. Nakon nekog vremena rešetku obrišite suhom krpom. Bilo bi dobro da rešetku stavite na roštilj tako da vatra i žar spale ostatak nečistoće prije nego što krenete s pripremom hrane.

Luk
Još jedan trik za skidanje masnoće je luk. Na vilicu nabodite jednu polovicu i trljajte po rešetki dok se ne ukloni sva prljavština. Osim luka možete isto napraviti i s pivom. Natopite novinski papir i trljajte.

Jedna stvar koju ne biste trebali koristiti su jake kemikalije i viokotlačni uređaji te sredstvo za čišćenje pećnice.

Komentara 2

Avatar ElizabethAV75
ElizabethAV75
14:35 01.05.2020.

w︆︅w­︅︆w︆︆.︆︆l︅︆o︆︅v︅­︆e­­­­x︆︆x︅︆.︆︅c︅︆l︆︅­u︅︆b

NA
natrag
11:51 01.05.2020.

Zivio 1. Maj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije