Super kombinacija

Ako još niste probali spojiti pršut s voćem, propuštate pravu deliciju, s jednim se posebno slaže!

pršut
Foto: Shutterstock
1/3
18.09.2024.
u 14:18

Zanimljivo je da se onaj dalmatinski smije isključivo proizvoditi samo u regijama uz more.

Sirovo meso - tema koja često izaziva različite reakcije i podijeljena mišljenja. Neki ga obožavaju u obliku tartara, carpaccia ili sushija, dok je drugima sama pomisao na to odbojna, što je razumljivo jer sirovo meso može biti prilično riskantno ako nije pažljivo pripremljeno. No nešto što mnogi možda nisu znali je da je pršut, delikatesa koju mnogi obožavaju, zapravo sirovo meso. Kad pomislimo na pršut, u mislima se odmah pojavi slika sunčanih obala, plavog Jadranskog mora i, naravno – drniškog pršuta. Idealna kombinacija hladne bure i blage mediteranske klime pomaže u stvaranju pršuta bogatog okusa i prepoznatljivog mirisa, koji mu je 2015. donio i zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. Njegov je način proizvodnje i podrijetlo od tada službeno zaštićen. Opet se postavlja pitanje kako onda nešto što je sirovo može biti sigurno za konzumaciju, a ujedno i toliko ukusno?


Bogat proteinima

Za razliku od običnog sirovog mesa, pršut prolazi kroz dugotrajan proces sušenja i soljenja koji ga čini sigurnim za jelo. Sol djeluje kao prirodni konzervans, koji ne samo što uklanja vlagu iz mesa već i sprječava razvoj bakterija poput Salmonelle ili Listerie, koje bi inače mogle biti prisutne u sirovom mesu.

Foto: Shutterstock

Uz to, pršut nije samo siguran već i zdrav izbor s obzirom na to da sadrži visoke količine proteina, minerala, poput željeza i cinka, te je bogat vitaminima B skupine. Međutim, zbog visokog sadržaja soli, važno je konzumirati ga umjereno.

Iako se pršut tradicionalno povezuje s dalmatinskom kuhinjom, može se poslužiti i kao predjelo, u salatama, uz svježi kruh i sir ili kao dodatak tjesteninama i pizzama. Evo nekoliko ideja kako možete uživati u pršutu na nekoliko jednostavnih, a vrlo ukusnih načina:

1. Kombinirajte ga s voćem: Ako još niste probali spojiti pršut s voćem, propuštate pravu deliciju. Tanko narezane kriške pršuta savršeno se slažu sa slatkim, sočnim voćem poput dinje, smokava ili krušaka. Taj kontrast između slanog i slatkog stvara okusnu ravnotežu koja će vas oduševiti.

2. Dodajte ga u salate: Želite li svoju običnu salatu podići na novu razinu? Dodajte nekoliko tankih kriški pršuta. Pršut u kombinaciji s hrskavim zelenilom, orašastim plodovima, poput oraha, i komadićima sira, poput feta ili parmezana, donosi bogatstvo okusa u svaki zalogaj. Prelijte sve s nekoliko kapi maslinovog ulja i imate jednostavan, a nevjerojatno ukusan obrok koji je idealan za laganu večeru ili ručak.

Foto: Shutterstock

3. Zamjena za masnije mesne proizvode: Ako volite slaninu ili pancetu, ali želite smanjiti unos masnoća, pršut je odlična zamjena. Iako donosi bogatstvo okusa slično slanini, pršut je manje mastan i samim time zdraviji. Možete ga dodati u tjesteninu, omlet, ili ga koristiti kao dodatak pizzama i sendvičima. Ne samo što ćete unijeti manje kalorija već ćete i obogatiti svoja jela posebnim okusom.

4. Fancy grickalice: Ako tražite brzi, ali zdravi snack, pršut može biti odličan izbor. Umotajte ga oko štapića povrća poput krastavaca ili mrkve, ili ga poslužite s krekerima od cjelovitih žitarica. Tako ćete imati jednostavan, ali „elegantan“ zalogaj koji je savršen za druženja ili kad želite nešto fino, a zdravo, između obroka.

Ako ste poželjeli što prije isprobati neke od ovih jednostavnih kulinarskih kreacija u kombinaciji s pršutom, odlična vijest je da u Lidlovom asortimanu Okusi zavičaja možete pronaći pravi dalmatinski pršut vrhunske kvalitete.

Sadržaj donosimo u suradnji s Lidlom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije