zanimljivi podaci

Anketa otkrila: Ovo je top 15 stvari koje samci traže kod potencijalnih novih partnera

Shutterstock
27.07.2024.
u 13:19

Od emocionalne inteligencije do dobrog stila

Mnogi samci imaju određene kriterije i kvalitete koje žele u novom partneru. Anketa u kojoj je sudjelovalo 2000 odraslih koji izlaze na spojeve pokazala je da bi željeli vidjeti nekoga tko ih može intelektualno stimulirati (19 posto) i ima dobar smisao za stil (15 posto). Gotovo osam od 10 (79 posto) želi da potencijalni partner ima kvalitete koje oni sami nemaju, u pokušaju da vezu učini ispunjenijom.

Istraživanje je naručila luksuzna stranica za upoznavanje Seeking.com, promatrajući pojavu novog trenda spojeva koji nazivaju 'moderna hipergamija'. Hipergamija je izraz koji se koristi u društvenim znanostima za čin ili praksu osobe koja izlazi ili se uda za supružnika višeg društvenog statusa ili seksualnog kapitala od njih samih, piše The Sun.

VEZANI ČLANCI:

Emma Hathorn, glasnogovornica luksuzne stranice za spojeve, rekla je: "Tradicionalna hipergamija bila je vezana uz vjenčanje radi financijske ili društvene koristi. Međutim, moderna hipergamija je puno više. To odražava pomak prema vrednovanju rasta i zajedničkih koristi u odnosima." 

Studija je pokazala da 73 posto ispitanika vjeruje da 'moderni hipergamični pristup' izlascima može doprinijeti osobnom rastu i otkriću. Više od polovice (57 posto) namjerno je tražilo partnera koji posjeduje osobine ili vrijednosti koje nadopunjuju njihove. A kada potencijalni partner ne označi sve okvire, 43 posto sada je otvorenijeg uma u usporedbi s 23 posto koji su razočarani. Dok je 55 posto ostalo iznenađeno izlaskom s nekim tko nije njihov uobičajeni 'tip'.

Kada je riječ o uobičajenim atributima za koje samci vjeruju da su najcjenjeniji, biti dobar kuhar (36 posto) nalazi se na vrhu popisa. Svaki treći je 'aktivan slušatelj' i želi znati o danu svog partnera, dok 19 posto misli da ima snažan osjećaj za stil. S prijašnjim se partnerima uvijek ili često sukobljavalo 31 posto ispitanika, a najčešći su razlog različiti stilovi komunikacije. Dok je 29 posto imalo proturječne vrijednosti i uvjerenja, 23 posto imalo je različite stavove prema upravljanju financijama ili potrošnji, a 20 posto imalo je različite aspiracije za način života ili društveni status.

GALERIJA: Želite biti privlačniji drugima? Pratite ove savjete!

1/11

Od onih koji su promijenili mišljenje o onome što traže, 43 posto vjeruje da jednostavno sada bolje poznaju sebe. 31 posto ispitanika se otvorilo novim mogućnostima i pronašli su sreću tako što su se jednostavno prepustili. Dok je 27 posto njih upoznato s novim stvarima, a život im je obogaćen na načine za koje 'nisu mislili da su mogući'.

Ali 36 posto onih koji su sudjelovali u istraživanju OnePoll.com smatra da je vrlo teško pronaći nekoga tko je doista savršen spoj, s interesima i vrijednostima koji savršeno nadopunjuju njihove."Biti s nekim tko vas nadahnjuje da rastete i razvijate se može dobru vezu pretvoriti u sjajnu. Odabir partnera koji nadopunjuje i poboljšava vaše atribute može dovesti do duboko obogaćujuće i smislene veze", rekla je Emma Hathorn, za Seeking.com.

"Sjajan odnos je onaj u kojem oboje stalno uče i rastu zajedno. Bilo da se radi o otkrivanju novih hobija, istraživanju različitih kultura ili postizanju osobnih prekretnica, imati partnera koji donosi različite snage i uvide može biti nevjerojatno korisno", dodaje. 

VEZANI ČLANCI:

Top 15 osobina koje samci traže kod novih potencijalnih partnera: 

  • Emocionalna inteligencija
  • Dobro se slažu sa svojim prijateljima i obitelji
  • Financijska stabilnost i odgovornost
  • Uživa u opuštajućim i 'lijenim' danima
  • Ljubitelj/ica je životinja
  • Aktivan/na sam slušatelj/ica i želi čuti partnerovom danu
  • Netko tko zna što želi
  • Netko tko intelektualno stimulira
  • Voli djecu
  • Ima dobar osjećaj za stil
  • Dobro kuha
  • Uspješan/na je
  • Ambiciozan/na je u svom radu i karijeri
  • Vodi aktivan životni stil i voli održavati formu
  • Ima dobar krug prijatelja
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije